"Nöbetin birinci yılında Balaban'dayız"

1683

 Çanakkale’nin tek içme suyu havzası Atikhisar’da Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliğine karşı başlatılan direniş 1’inci yılına giriyor. ‘Her Yer Kazdağları, Kazdağları Kardeşliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdagları Dayanışması’ çevre örgütleri ortak bir açıklama yaparak, tüm duyarlı vatandaşları nöbetin birinci yıl dönümü tarihi olan 26 Temmuz’da düzenlenecek eylemlere çağırdılar. Altıncı şirketin ruhsatının yenilenmemesine rağmen alandaki işgalinin devam ettiği belirtilen açıklamada,  “bizler, yaşam savunucuları olarak 25 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00`da Çanakkale Merkez-iskelede, 26 Temmuz Pazar günü saat 16.00`da Kirazlı Balaban Çeşmesi`nde bir araya geleceğiz…” denildi.

 

“Firma hala alandan çıkartılmadı”

Açıklamada; “Kazdağları Kirazlı Direnişi Çadırlı Nöbetinin birinci yılı 26 Temmuz`da doluyor. Alamos Gold`un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Çanakkale`nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı`na çok yakın bir bölgede gerçekleştirilmek istenen Kirazlı Altın Madeni Projesi için Kirazlı-Balaban Mevkii yakınlarında 347 bin 815 ağacın kesilerek orman eko-sisteminin yok edilmesi görüntülerinin basına ve kamuoyuna yansıması sonucu oluşan tepkiler çığ gibi büyümüş ve çadırlı nöbet başlatılmıştı.  Firmanın 13 Ekim 2019 tarihinde dolan işletme ruhsatının süresi bölgeden yükselen ve tüm ülkeye yayılan tepkiler ve sürdürdüğümüz mücadele nedeniyle yenilenemedi. Ancak firma hala alandan çıkartılmadı. Ruhsat süresinin dolmasının üzerinden 8 aydan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen Alamos hala hukuksuz bir şekilde alanı işgal etmeye devam ediyor” denildi.

 

“Kazdağları`nın tümünü koruma altına alın!”

Vatandaşlara yapılan çağrıda; “Bizler, yaşam savunucuları olarak 25 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00`da Çanakkale Merkez-iskelede, 26 Temmuz Pazar günü saat 16.00`da Kirazlı Balaban Çeşmesi`nde bir araya gelerek; -Kazdağları`nı kurtarın! -Alamos Gold`u Kirazlı`dan tahliye edin ve tahrip edilen alanı rehabilite ederek tekrar yaban hayata kazandım! -Kazdağları`ndaki tüm madencilik projelerini iptal edin ve Kazdağları`nın tümünü koruma altına alın! - Yaşam savunucularına kesilen tüm cezaları iptal edin! Diyerek karar vericilere sesleneceğiz ve kitlesel basın açıklaması gerçekleştireceğiz. Siz değerli basın temsilcilerimizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız” denildi.

 (Eren Aşnaz)

Paylaş