havadurum

"Nerede eski yılbaşı alışverişleri?"

1183

 2019’un sonuna gelirken esnaf, yılbaşı dolayısıyla alışverişin artıp, ekonominin hareketlenmesini bekliyor. Ancak yaşanan ekonomik kriz, her şeyin önüne geçtiği gibi esnafın yılbaşından duyduğu umudun da önüne geçti. Yeni yıl yaklaşırken Çanakkaleli esnaflar, yılbaşı alışverişini ve genel piyasa durumunu gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Esnaf Yasin Ağacıkoğlu, işlerin 3-4 yıldır durgun olduğunu söyledi. vatandaşların alım gücünün düşüklüğünden dolayı, alışverişten kıstığını söyleyen esnaf Ağacıkoğlu; “Çünkü insanların alım gücü düştü. Birkaç yıldır kötü giden piyasalardaki durum, insanların giyimden, kuşamdan kısmalarına neden oldu. İnsanlar, artık doğalgaz, elektrik gibi temel ihtiyaçlarını ödemekte zorlanıyorlar” dedi. Esnaf Gurbet Kaynar Er ise; “İnsanlar yeni yıl alışverişlerini yapıyorlar ama geçen yılla kıyasladığımızda beklentimizi karşılamıyor. Ekonomideki sakinlik, alım gücündeki azalma kesinlikle hissediliyor. Genel olarak normal gidiyordu alışverişler ama bu ay yılbaşı olmasından dolayı beklentiyi yükseltmiştik. Fakat beklentimizi de karşılayamıyoruz” ifadelerini kullandı. Esnaf İbrahim Doğan; “Şuanda piyasa dolayı ne olup, olamayacağını ön göremiyoruz. Diğer işletmelerimize baktığımız zaman ortam, olması gerektiği gibi değil” dedi.

 
“Alışverişler genel olarak da kötü ilerliyor” 
Esnaf Yasin Ağacıkoğlu; “Şuanda işlerimiz durgun gidiyor. Beklediğimiz yılbaşı hareketliliği, şuanda yok. İşlerimiz 3-4 yıldır durgun gidiyor. İnsanlar, eskisi gibi özel günlerde vs. hediye alamıyor. Çünkü insanların alım gücü düştü. Birkaç yıldır kötü giden ekonomik durum, insanların giyimden, kuşamdan kısmalarına neden oldu. İnsanlar, artık doğalgaz, elektrik gibi temel ihtiyaçlarını ödemekte zorlanıyorlar. Bu durumda da vatandaşlar, alışverişlerinden kısmak zorunda kalıyorlar. Zaten, alışverişler genel olarak da kötü gidiyor. Yılbaşında istediğimiz alışverişi yakalayamıyoruz ancak, normal günlerde de alışverişlerden beklenileni alamıyoruz” dedi. 
 
“İnsanlar, alım gücü düştükçe masraflardan kısmak zorunda kalıyorlar”
Esnaf Gurbet Kaynar Er; “Bu yıl alışveriş sektörü alarm veriyor. Çünkü önceki yıllara göre işler oldukça düştü. Tabi ki, insanlar yeni yıl alışverişlerini yapıyorlar ama geçen yılla kıyasladığımızda beklentimizi karşılamıyor. Ekonomideki sakinlik, alım gücündeki azalma kesinlikle hissediliyor. Genel olarak normal gidiyordu alışverişler ama bu ay yılbaşı olmasından dolayı beklentiyi yükseltmiştik. Fakat beklentimizi de karşılayamıyoruz. Hatta şaşırıyoruz, çünkü son günlere girdik ve sakinlik hala devam ediyor. Tabi bu durgunluk, alım gücünün düşmesinden de kaynaklanıyor. İnsanlar, alım gücü düştükçe alışverişten ya da daha başka masraflardan kısmak zorunda kalıyorlar. Hatta insanlar, artık öyle bir duruma geldi ki, yiyecekten bile kısıyorlar. Mesela okullarda yılbaşı çekilişleri oluyordu ve o zamanki durumla şuanki durum arasında dağlar kadar fark var. O zaman katılım mı daha fazla oluyordu, ekonomik durumdan dolayı bugün katılım mı az? Bunu bilemiyoruz” dedi.  
 
“Şuanda herhangi bir yılbaşı hareketliliği göremiyoruz”
Esnaf İbrahim Doğan; “Şuanda genel piyasa oldukça sakin. Şuanda da herhangi bir yılbaşı hareketliliği göremiyoruz. İşletmemizi yeni açtık ve buna göre plan program yaptık. Plan ve programımızı da yaklaşık bir yıla yayacak şekilde hazırladık. Şuanda piyasa şartlarından ve ekonomik durumda dolayı ne olup, olamayacağını ön göremiyoruz. Diğer işletmelerimize baktığımız zaman ortam, olması gerektiği gibi değil. İnsanlar masraflarını karşılayamıyor, giderlerine yetişemiyor. Dolayısıyla insanlar, harcamalarını kısıyorlar. Bu da bizi kötü etkiliyor” dedi.
 
“Genel olarak çok durgun bir dönem geçiriyoruz”
Esnaf Seçil Tanyel; “Şuanda işlerimiz sakin durumda. Yılbaşında genel olarak hareketlilik olmuyordu. Sadece özel günlerde işlerimiz yoğun oluyordu. Ancak genel olarak çok durgun bir dönem geçiriyoruz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş