"Ne yazık ki Türk sanayii mültecilere mecbur kalacak"
ÇTSO Ortak Komite Toplantısı ve Eylül ayı olağan Meclis toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıda konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu istatistiki bilgiler paylaştı. Yaptığı bilgilendirmede Temmuz ayında normalleşmeyle birlikte kartlı harcamaların geçen yıla göre yüzde 49 artış gösterdiğini belirten Semizoğlu, bu artışın en çok konaklama, havayolları, seyahat acenteleri ve yemek hizmetlerinde yoğunlaştığını açıklandı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu senkronize edilmediği sürece "iş bulamama" değil "iş beğenmeme" sıkıntısının artacağı açıklamasında bulunan Semizoğlu; "Ne yazık ki Türk sanayii hepimizi tedirgin eden mültecilere mecbur kalacaktır" dedi.
"Kartlı harcamalar geçen yıla göre % 49 artış gösterdi"
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; "Değerli Meclis ve Komite Üyelerimiz, sözlerime son vermeden önce sizler ile önemli istatistiki bilgiler paylaşarak kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum. Temmuz ayında normalleşmeyle birlikte kartlı harcamalar geçen yıla göre % 49 artış gösterdi. Bu artışın en çok konaklama, havayolları, seyahat acenteleri ve yemek hizmetlerinde yoğunlaştığı açıklandı. Uzun süre kapalı kalan sektörün bir nebze olsun canlanması hem moral hem ekonomik olarak can suyu olmuştur. AB Türkiye`nin aşı sertifikasını tanıma kararı aldı. Bu uygulama ile karşılıklı biçimde güvenli seyahat gerçekleştirilmesinin kolaylaşacağı kaydedildi. TOBB verilerine göre 2021`in ilk 7 ayında, 2020`nin ilk 7 ayına göre kurulan şirketlerin sayısı % 13,8 artarken gerçek kişi işletmelerin sayısı % 8,1 oranında azaldı. 2021 yılının ikinci çeyreğinde büyüme rakamı % 21,7 olarak açıklandı. Gerçekleşen bu büyümeye ihracatın katkısı % 10,8. Temmuz 2021 döneminde 672 teşvik belgesi düzenlendi. Yapılacak yatırımların % 76,8`i imalat sanayiinde. 2021 Ağustos ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre % 51,83 arttı. Gerçekten etrafımdaki herkesle konuşuyorum, bugün de Ziraat Bankası Bölge Müdürümüz yeni göreve başlamış, ziyaretime geldiler. Gerçekten hizmet sektörü ve turizm sektörünün ilimizde gösterdiği son performans bizi sevindiriyor. Onun dışında pek bir sorun, pek bir şikayet almıyorum. Bu veriler de bize gerçekten moral kaynağı oluyor. 2021`in ilk 8 ayında onaylanan Yerli Malı Belgesi sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre % 6,6 arttı" dedi.
"İş bulamama değil, iş beğenmeme sıkıntısı"
İş bulamama değil, iş beğenmeme sıkıntısı yaşandığını ifade den Semizoğlu; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu senkronize edilmediği sürece "iş bulamama" değil "iş beğenmeme" sıkıntısı artacak ve ne yazık ki Türk sanayii hepimizi tedirgin eden mültecilere mecbur kalacaktır. Pek çok kalifiye elemanımız, sanayide daha verimli çalışacak mühendislerimiz varken bir Cumartesi tatili ne yazık ki hem kendi geleceklerine hem Ülkemizin geleceğine tercih ediliyor. Ülkemize, Vatanımıza en fazla sahip çıkmamız gereken bu günlerde; gençlerimizin iş ararken bu bakış açısı ile değerlendirmelerini temenni ediyor, tüm üyelerimize sağlıklı günler, hayırlı işler, bereketli kazançlar diliyor ve beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum" dedi.
(Haber Merkezi)