Nature Tesisleri’nden sofranıza…

Çanakkale’de Eceabat sanayi bölgesinde 10 Bin 500 m² arazi üzerine 2004 yılında kurulan ve 4 Bin 540 m² kapalı alana sahip Nature Zeytinyağı Üretim Tesisleri’nde zeytinyağının üretim sürecini sizler için haberleştirdik.

1313
 
Soğuk presleme yöntemi ve kontüni santrifüj sistemi ile yıllık 130 gün 13 bin ton zeytin işlenerek 3 bin 250 ton zeytinyağı üretilebilen Nature Zeytinyağı Üretim Tesisleri’nde çevre koşullarını dikkate alan bin 540 metreküp kapasiteli bir lagün havuz ve toplamı 140 metreküp 9 adet dinlendirme havuzu da mevcut. Nature Zeytinyağı Üretim Tesisleri’nin dolum bandında saatte 9 ton zeytinyağı şişeleniyor. Nature Zeytinyağı’nın Eceabat ilçe merkezinde ise bir tanıtım merkezi bulunmaktadır.
 
Nature Teknolojisi
Almanya`da lider konumunda olan Hiller soğuk presleme santrifüj ve seperatör teknolojisi ile kurulan "kontüni sistem" Nature zeytinyağı Üretim Tesisleri`nde; Almanya, Amerika, İspanya, Yunanistan ve Güney Afrika`daki uygulamalar da dikkate alınarak zeytinyağı dolumu ve ambalajlanması el değmeden, paslanmaz boru hatları ve stok tankları ile otomatik makinelerle gerçekleştiriliyor. Bölgelerde yetiştirilen zeytinler toprağa düşmeden ağaçtan toplanarak ekolojik yapılarına göre sınıflandırılmakta ve buna göre zeytinyağı üretimi yapılıyor.
 
Toplama ve yıkama
Ağaçtan, toprağa düşmeden toplanan zeytinler; çakıl ve kum dolgu üzerine parke taşı kaplanarak toz ve topraktan arındırılmış 6 bin metrekarelik zeytin stok sahasında aynı gün içinde işlenmek üzere stoklanır. Zeytinler, paslanmaz çelik kaplı taşıyıcı elevatör çukuruna dökülerek buradan paslanmaz çelik yıkama makinesine taşınır. Zeytinler yıkama makinesine dökülmeden önce içlerinde bulunan toz, toprak gibi cisimler, taşıma bandının üzerinde bulunan aspiratör tarafından vakumlu hava ile emilerek dışarı atılır. Daha sonra, zeytinler, yıkama makinesindeki basınçlık fıskiyeli su ile yıkanıp, vibrasyon eleğinden geçirilir. Ayrıca taşıyıcı elevatörün ince dokulu çelik eleğinden de geçirilerek paslanmaz çelikten yapılmış toplama çukuruna aktarılır. Böylece zeytinlerin, arasına karışabilecek herhangi bir cisme karşı korunması ve hijyenik bir ortamda değirmene iletilmesi sağlanır. Tüm bu işlemlerden sonra zeytinler, zeytin kırma değirmenin elevatörüne gönderilir.
 
Kırılma ve hamurlaştırma
Zeytinler değirmende kırıldıktan sonra ön karıştırıcı malaksöre aktarılır ve bir aspiratör vasıtasıyla zeytin çekirdeğinin kırılma işlemi sonrasında açığa çıkan ve yağa acılık veren kondeks gazı bir boru ile dışarı atılır. Ezilerek elde edilen zeytin hamuru dinlendirme malaksörlerine iletilir. Dinlendirme malaksörleri 8 gözden oluşmaktadır ve zeytin hamuru 60 dakika süre ile karıştırarak dinlendirilir. Çift cidarlı paslanmaz çelikten imal edilen malaksörlerde, cidar arasında 35-40 derece arasında kapalı devre sıcak su dolaştırılır. Bu sırada hamur, sıcaklığı 38 dereceyi geçmemek üzere yoğrulur. Bu süreç tamamlandıktan sonra malaksördeki hamur pompası hamuru santrifüje ileterek işlemini tamamlar.
 
Santrifüj
Hiller marka Santrifüj özelliği yüksek devirle çalışmaması, yağ yakmaması ve hamur halindeki zeytinin yağını tamamen ekolojik olan soğuk presleme yöntemiyle ayrıştırmasıdır. Hamurdan elde edilen yağ santrifüjün altında bulunan yağ haznesine itilerek oradan separatöre gönderilir. Kalan posa yani prina ise, ayrı bir kanaldan prina haznesine inerek, prina stok sahasına ulaştırılır Yağ separatörüne gelen yağ, Hiller ve İtalyan ortaklığı ile üretilmiş 700 bin devirli, yüksek kapasiteye sahip separatöre aktarılır. Burada yağda kalan; posa ve su da ayrıştırılarak sızma yağ prosesi tamamlanır.
 
Depolama
Paslanmaz çelikten yapılmış taşıma arabalarına doldurulan yağ üretim sahasından çıkarılarak ara stoklama bölümüne taşınır. Bu ara bölümde, yağın asit değerleri laboratuarda ölçülür ve bu işlemden sonra ara stoklama tanklarında pompalar vasıtasıyla paslanmaz çelikten ana stok tanklarına yine paslanmaz boru hattı ile iletilir. Stoklama zeytinyağının kendine has kalite ve saflık analizlerine göre yapılır.
 
Dinlendirme
Zeytinyağı, ana stok tanklarında bir ay bekletildikten sonra, toprak filtreden geçirilerek bir başka tanka aktarılır. Bu işlemdeki amaç, sızma yağın doğallığından kaynaklanan posayı çökelterek, toprak filtreden geçirip nihai stok tankına aktarmaktır. Yağ hemen doluma geçmeyecekse, nihai stok tankının üzerine azot gazı yastıklaması yapılarak yağın atmosfer oksijeni ile teması kesilerek doğal kalitesi korunur.
 
Dolum
Otomatik dolum bandının önünde ön hazırlık tankı vardır. Hangi bölgenin yağı doluma geçecekse, bu ön hazırlık tankına istenilen dolum miktarı kadar yağ kağıt filtreden geçirilerek gönderilir ve ara stoklama yapılır. Amaç, toprak filtresinin kaçırmış olabileceği olası tortuları yeniden filtre ederek ön hazırlık tankına doluma hazır olarak bekletmektir. İhtiyaca göre, dolum bandında yapılacak olan programlama çerçevesinde 250 mililitreden 18 litreye kadar bant otomatik olarak istenilen miktarı ön hazırlık tankından taşıyarak şişeler.
 
Çevre ve işletme
En son teknolojiye sahip santrifüj hem üç faz hem de iki faz ayrıştırma özelliğine sahiptir. Santrifüjden zeytinyağı, zeytin karasuyu ve yağlı prina açığa çıkar. Santrifüjden çıkan yağlı prina betondan yapılmış sızdırmasız prina havuzunda stoklanır. Karasu ise karasu seperatöründen geçirilir ve kaçan yağlar alınarak dokuz tane dinlendirme karasu havuzunda bir süre dinlendirildikten sonra terfi havuzuna aktarılır. Su pompası vasıtasıyla 40 metreye 11 metre boyutunda ve 3,5 m derinliğindeki betonarme lagünde biriktirilen karasu, güneş enerjisinden yararlanılarak buharlaştırılır. Üretim, stoklama ve ambalaj alanının bulunduğu tüm zemin, granit seramikle kaplı ve epoksi derz dolgu ile hijyenik koşullara uygundur.
 
 
Kalite kontrol
Elde edilen zeytinyağı renk, koku, görünüş, toplama şekli, tazelik gibi unsurlara dayanılarak sınıflandırılır. Zeytinyağının tüm saflık ve kalite kriterlerinin uygunluğunu kontrol edilir. Üretim, filtrasyon, şişeleme aşamaları tamamen otomatik ve kapalı sistemle yapılır. Cam veya metal kontaminasyon riski mevcut değildir. Hiçbir katkı maddesi veya koruyucu kullanılmadığı için zeytin yağının kendine has doğal ve bölgesel yapısının korunması amacıyla depolarda sürekli ısı, nem, koku, kontrolü yapılır ve yağlar güneş ışığından izole edilir. Zeytinyağı Avrupa Birliği likit gıda normlarına uygun AISI 304-316 Cr-Ni 18/10 paslanmaz çelik tanklarda depolanır ve yine aynı kalitedeki hatlarla taşınır.
Paylaş