"Türkiye Kültür Yolu Festivalleri" kapsamında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda Çanakkale`de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali, birbirinden önemli tiyatro oyunları ve müzikallere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Türkiye`nin en çok bilinen, izlenen ve sevilen müzikallerinden biri olan Hisseli Harikalar Kumpanyası Müzikali de bu festival kapsamında ÇOMÜ İÇDAŞ Kongre Merkezi`nde sanatseverler ile ücretsiz olarak buluştu. Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir, protokol ile çok sayıda izleyicinin katıldığı müzikalde salon tamamen doldu. Kent halkının büyük bir ilgiyle izlediği müzikal, dakikalarca alkışlandı.
Haldun Dormen`in kaleminden sahnelere...
Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından sahnelen Hisseli Harikalar Kumpanyası`nda Anadolu`da turne yapan bir çadır tiyatrosunun assolisti başka bir gazinoya transfer olunca kumpanyanın yeni assolist arayışına girmesi ve bir köy ağasının yeni assoliste âşık olmasıyla gelişen olaylar konu ediliyor. Türk tiyatrosunun büyük ustası Haldun Dormen`in yazdığı, Hababam Sınıfı filmi müziğiyle gönlümüze taht kuran, ünlü besteci Melih Kibar`ın bestelediği ve Çiğdem Talu`nun şarkı sözlerini yazdığı bu ünlü müzikal; ilk defa 1980 yılı Mart ayında Egemen Bostancı yapımcılığı ve Haldun Dormen`in rejisiyle seyirci karşısına çıkmış, yalnızca o yıllarda 600`den fazla temsil yaparak tüm Türkiye`yi gezmiş ve Türk halkının büyük beğenisini kazanmıştı. Yıllar içinde birçok kez sahneye taşınan, kayıtları televizyonda yayınlanan ve bir dönem TV dizisi yapılan müzikal; yıllar içerisinde milyonlarca izleyici tarafından tanınan, bilinen ve sevilen bir efsaneye dönüşmüştü.
Kentin dört bir yanı kültür yolu...
Festival süresince Kordon`da gerçekleştirilen "Art Meydan"da yaklaşık 20 resim sanatçısı, eserleri ve farklı tekniklerde canlı performanslarıyla kent halkıyla buluşuyor. Gün boyu sanatlarını icra eden ressamlar, kent halkının sorularını cevaplıyor. Sanatseverler, bir eserin üretim sürecine tanık olurken, merak ettikleri soruları doğrudan sanatçılara sorabilme fırsatı buluyor.
Eski kilise...
Çanakkale Zafer Meydanı`nda bulunan Ermeni Kilisesi, 1932 yılında Çanakkale Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaya başladı. 1984 yılındaki müze binasına taşınana kadar faaliyet gösterdi. Festival kapsamında düzenlenen sergide kilisenin müzeye dönüşme hikayesi, 1932-36 tarihli ve bugüne kadar yayınlanmamış müze evraklarından bir seçkiyle sunuluyor. Müzecilerin arkeolojik alan ve eserleri koruma, kültürel miras olarak sahiplenerek gelecek kuşaklara aktarma çabaları küçük öykülerle anlatılıyor. Bu sergide Troya Müzesi`nin en genç eser bağışçısıyla da tanışacaksınız..
Arkeoloğun hayatına ışık tutuyor...
Amerikalı arkeolog Carl William Blegen`i konu alan `Ben Blegen! Troya`yı Kazmaktan Geliyorum Sergisi`, Troya`nın keşfinde aktif rol almış arkeoloğun hayatına ışık tutuyor. Festival kapsamında Troya Antik Kenti`nde gerçekleşecek sergi 25 Eylül`e kadar açık olacak.
8. Çanakkale Bienali Erken Hasat - Alparslan Baloğlu "Troya"
Alparslan Baloğlu`nun 8. Çanakkale Bienali için hayata geçireceği "Troya" başlıklı özgün yerleştirmesi, bienalden 2 hafta önce, Kültür Yolu Festivaliyle eşzamanlı olarak Erken Hasat başlığıyla ziyarete açıldı. "TROYA", Troya Savaşı`nın bugünden yorumlanmasını içeriyor. Baloğlu, Troya Müzesi`nin geçici sergi alanında sanatseverleri adeta bir savaş meydanına bırakmak istiyor. Savaş, barış, ölüm, yaşam, hırs, açgözlülük, mücadele, tutku gibi farklı kavramları ele alırken, Troya coğrafyasının jeopolitik önemine de dikkat çekiyor. Sergi salonunda Tesla Küresi bulunuyor. Yakınlaşıldığında elektronik aletleri bozduğundan, özellikle cep telefonlarının uzak tutulması, sergi salonuna girişte görevlilerin uyarılarına dikkat edilmesi gerekiyor.
(Atilla Akın- Nevin Yüksel)