havadurum

Mutlu, "Enflasyon ve cari açık konuları çözüm bekliyor"

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, "Cumhuriyetimizim 100. Yılında dışa bağımlılığımızın azaldığı, ekonomik sıkıntılarımızın geride bırakıldığı bir Türkiye hedefi ile dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer almak bir hayal değildir ve Türk İş Dünyası bu potansiyele fazlası ile sahiptir" dedi.

530
ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda ülke gündemine ve ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Mutlu, "TUİK 2023 yılı Haziran ayında rakamlarını; bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak açıkladı. Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre ise; 2023 yılının Haziran ayında ihracat 20,9 milyar dolar, ithalat ise 26,3 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Haziran ayında dış ticaret açığımız ise 5,4 milyar dolar seviyesinde" diye belirtti.

"Enflasyon ve cari açık konuları çözüm bekliyor"
İşverenin yüklerinin asgari ücretin artmasıyla arttığını dile getiren Mutlu, bu yükün hafifletilmediği sürece tüketiciye yansıyacağını dile getirerek, "Tüketim harcamalarımıza baktığımızda ise; ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,21 ile sağlık olmuş. Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 11,13 ile alkollü içecekler ve tütün. Bunda dokuz günlük bayram tatilinin getirdiği hareketliliğin de etkisi var sanırım. Bunun gibi pek çok düşündüren veriler var. Tüm verileri değerlendirdiğimizde çözüm bekleyen öncelikli gündem maddelerimizde enflasyon ve cari açık yerini koruyor. Asgari ücretteki artış, döviz kurları, finansmana erişimin zorluğu da bu sorunları tetikliyor. Asgari ücrete son bir yılda gelen zam yüzde yüzün üzerinde. Yaşam koşullarına bakıldığında bu artışa kimsenin itirazı yok. Ancak işverenin üzerindeki yükleri hafifletilmedikçe bu yüklerin tüketiciye yansıması kaçınılmazdır" ifadelerine yer verildi.

"Rekabet gücünü artırmalı, üretim ve ihracatı, istihdamı desteklemeli"
Mutlu son olarak, "Yeni kabine ile uygulanacak yeni ekonomik politikalar bizlerin rekabet gücünü artırmalı, üretim ve ihracatı, istihdamı desteklemelidir. Bu hafta başında açıklanan işsizlik oranları resmi olarak yüzde 9,5. İşgücüne katılma oranı ise yüzde 53,6. En büyük sıkıntılarımızdan biri de vasıflı eleman bulma güçlüğü. İmalattan hizmet sektörüne kadar her alanda bu konu da önemli bir sorun. Mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Değerli arkadaşlar, Türk iş dünyası krizlere, ekonomik dalgalanmalara alışkın ve bunlara dirençli bir kesimdir. Ancak hiç öngörülmeyen aceleci kararlar, ani hareketler bu direnci kırabilmektedir. Bizlerin güçlü ve tam bağımsız Türkiye'ye inancımız tamdır. Güven ve istikrar ortamında bu hedeflerimize ilerlediğimizi de görüyor ve gurur duyuyoruz. Kendi enerjimizi üretmek, savunma sanayimizin güçlendiğini görmek umudumuzu artırmaktadır" dedi.
(Dilan Kaynak)
Paylaş