Lale Yılmaz: Yüzdeye vurduğumuzda rekor bir rakam değil maalesef. Şehirdeki mevcut bar ve restoranlardan daha da ekonomik fiyatlarla hizmet veriyoruz. Genel olarak "Hotel" ibaresinin bizi Çanakkale yaşayanı ile buluşturmadığı kanaatindeyim. Hotellerimize, hotelimize sadece dışarıdan değil Çanakkale halkının, öğrencisi, gencinin de gelmesini istiyoruz. Genelde otel ifadesi insanları rahatsız ediyor ya da bu ifadenin arkasında pahalılık dile geliyor olabilir. Çanakkale halkı ve gencinden çok fazla katkı elde edemiyoruz. Bizim konseptte hizmet veren otellerin çoğu Çanakkale halkından çok düşük yüzde ile yararlanabiliyordur.
Lale Yılmaz; Çanakkale’de konuşulanların hayat bulmasını istiyorum. Her iki zirvede konuşulanların yapılması için çaba sarf edileceği ifade edildi. Dolayısı ile bunların arkasında durulacaktır diye düşünüyorum. Her şeyin bir zamanı var. Para, yer tahsis sorunu olabilir projelendirilmesi, ihaleye çıkılması sorun olabilir. Ben yaptım oldu diyemiyorsunuz. Kurvaziyer limanı, Truva Müzesi yapılmalı. Şehir içi park sorunu giderilmeli. Yolcular otobüsün içinde ya da gemi içinde inip biniyor bunlar çözülmeli. Yerli guruplar Çanakkale’ye hiç uğramadan karşıdan devam ediyorlar. Çanakkale’ye geçmeleri için çalışma yapılmalı. Turizm haftasında Vali Güngör Azim Tuna`ya yaptığımız ziyarette, ÇATOD olarak “Kötü bir gidişat var, beklentilerin çok altında doluluk söz konusu”, diyerek içinde bulunduğumuz durumu aktardık. Valimiz Gestaş ile görüşüp eğer olabiliyorsa, karşıya gelen otobüsleri bir gece Çanakkale’de kalmak kaydı ile ücretsiz geçiş yapılabilmesi için bir çalışma yapılabileceğini ifade etti. Böylece hem esnaf yararlanacak hem de oteller hafta içine de yayılan bir hareketlilik kazanmış olacaktır. Hayata geçebilir mi? Gestaş için sakıncası var mı? Bilemiyoruz, araştırılacaktı. Ayrıca yine turizm haftasında Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a yaşadığımız sıkıntılardan birini ilettik. "Özellikle cadde üzerindeki otellerin yolcu indirip bindirmesi sıkıntılı oluyor. Otobüs belli süre durup, yolcuyu indirebilmeli, konuk panik yapmadan korkmadan inip valizlerini alabilmeli, otel görevlisi hem konuğa yardımcı olup, hem valizleri toparlayabilmeli. Ancak trafik sorunu nedeniyle böyle olmuyor. İndirme aşamasında cadde yoğunluğu var, bir şey yapamıyoruz" dedik. Başkanımız Gökhan, ama yurt içi ama yurt dışı seyahatlerinde olsun bu olayla ilgili farklı şehirlerdeki gözlemlerini aktardı. Farklı yerler de halkın otobüsten inen turistlere daha sabırlı davrandığını “Turist otobüsü otelin yakınlarında duruyor, yolcu iniyor bagajlar alınıyor ortalama 10 – 12 dakika. Trafikte bekliyor, bekliyor çünkü o şehre turist gelmiş, diyerek açıklamada bulundu. Turizm kentinde daha saygılı olunabilir, 5-10 dakika beklenebilir. 10 dakika sabır istiyoruz insanlardan. Trafikten de anlayış bekliyoruz. Otobüs durmalı, eşya alınmalı ve turizm kentinde bunlar yapılabilmeli. Binek oto ile gelenler için de aynı durum söz konusu. Turizm Kenti olmak, otel açmak, müze ihale etmek, liman yapmak tamam ama biraz da gelene saygı, gelene kolaylık sağlanmalı
Olay: Çanakkale`ye gelen turistlerin geceleme sayısı beklenenin altında. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Lale Yılmaz: Otellerin turizmden para kazanabilmesi için, esnafın para kazanabilmesi için gecelemenin artması gerekli. Yörenin tanıtımına ilişkin özellikle acentelere büyük iş düşüyor. Sermayesi ile aklı ile projeleri ile kuvvetli acentecilik yapıldığı takdirde, geceleme sayısının artmasına neden olacaktır. Elbet oteller de yöresini tanıtır. Kaldı ki Çanakkale otelleri bu görevi fazlası ile yerine getiriyor, hemen hemen tüm fuarlara, kendi bütçeleri ile katılarak. Ancak acente bazında hem ülke hem de uluslar arası bazda kuvvetli tanıtım ve acenteler arası işbirliği şart.