Çanakkale’nin en eski ve önemli mahallelerinden biri olan Fevzipaşa Mahallesi’nde yerinde dönüşüm projesi Çanakkale Belediyesi girişimleri ile Erdemir İnşaat tarafından başlatıldı. Bir yılı aşkın süredir devam eden projenin lansmanı geçtiğimiz haftalar yapıldı. Projenin mahalleye kattıklarını ve mahallelinin projeye bakış açısını Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Hacı Ramazan Işıldak, gazetemiz Olay’a değerlendirdi. Projenin başlaması ile beraber mahallenin çehresinin değiştiğini ifade eden Işıldak; “Girişte mezbele olan bir Fevzipaşa Mahallesi vardı. Şu anda Fatih Sokak, Talimhane sokak ve Çimenlik Sokağın oradan girdiğinizde başa bir çevre, başka bir yapı, güzelleşmiş ve gelişmiş bir mahalle görebiliyorsunuz” dedi. Mahallede yaşayan vatandaşın projeden son derece memnun olduğunu ifade eden Işıldak; “Vatandaş da örneğin evin değeri bir buçuk lira ise evi iki liraya verdi. Bazıları da kat karşılığında verdi. Vatandaşlar hem ihtiyacını gidermiş, hem de evini yenilemiş oldu” şeklinde konuştu. Daha önce TOKİ ile anlaşma sağlanmadığının altını çizen Işıldak, TOKİ için; “Mahallemizin yeri çok güzel. Kendileri ise mezarlığın o taraflarında ki yerleri bize uygun gördüler. Şu anda biz, Erdemirler İnşaatın yapmış olduğu çalışmadan memnunuz” dedi. Mahalledeki fiziki değişimin mahallenin sosyal yaşamını da olumlu yönde etkilediğinin altını çizen Işıldak; “Kimisinin bacası akardı, kimisinin penceresi yoktu. Kimisinin kapısı yoktu. Normal şartlarda böyleydi Örneğin ev 100 metre 80 metre olabilir ama biçimsiz bir göz odaydı. İnsanlar 80 metre bir göz odanın içerisindeydi. Tuvalet dışarıdaydı. Kanal problemleri vardı. Yağmur yağdığında TEDAŞ ile elektrik sorunları vardı. Çöp arabası girmez, itfaiye, polis girmezdi. Baktığımız zaman mahallede rahatlamaya başladı” dedi.
“Sıkıntılı sokakların da bir an önce yenilenmesi lazım”
Şu anda baktığımız zaman Fevzipaşa Mahallesi’nin çevresinin iyi bir şekilde değişmeye başladığını belirten Mahalle Muhtarı Işıldak; “Girişte mezbele olan bir Fevzipaşa Mahallesi şu anda Fatih Sokak’ta Talimhane sokakta, Çimenlik Sokağın oradan girdiğiniz zaman başa bir çevre, başka bir yapı, güzelleşmiş ve gelişmiş bir mahalle görebiliyorsunuz. Fevzipaşa Mahallesi’nin girişinde göreceğiniz gibi çerçeve değişti. Sıkıntılı olan yerler Kuyu Sokak ve Desticioğlu. Talimhane sokağında bir kısmında var. Bizim temennimizde buralara çözüm bulunması. Sosyal yaşam anlamında biliyorsunuz mahalle kısıtlandı. Sıkıştı. Nüfus arttı ama gelişim, ilerleme ve değişim yok. Bundan dolayı bir şekilde birilerinin buna el atması gerekiyordu.
“Vatandaş, değişimden memnun”
Vatandaşın projeden memnun olduğunu dile getiren Işıldak; “Erdemirler İnşaat, Cem Erdemir bu konuya el attı. Önce bir tereddüt yaşadı ancak acaba acaba derken büyük bir riske girdi. Ama şu anda kendiside gayet memnun. Vatandaş da memnun. Vatandaş da örneğin evin değeri bir buçuk lira ise evi iki liraya verdi. Bazıları da kat karşılığında verdi. Vatandaşlar, hem ihtiyacını gidermiş, hem de evini yenilemiş oldu. Evini veren vatandaşların yerlerinde kalıp kalmamaları ise tercih meselesi. Vatandaş rahat bir yaşama girmek ya da çocuğunun yaşamını değiştirmek için değişime gidiyor. Bir bunu düşünebiliriz. İkincisi ise vatandaşların çoğu ev ve daire almak yerine para almayı tercih ediyor. Sıkıntılarından borçlarından kurtulmak istiyor. Ev örneğin 100 lira ise, 200 liraya gitti. Kendisi rahatlatmak veya bir iş imkânı yaratabilmek için belirli kişiler parasını aldı ve gitti.” şeklinde devam etti.
“Değişim yaşam şarlarını da olumlu etkiledi”
Mahalledeki değişimin sosyal yaşam şartlarını da etkilediğinin altını çizen Işıldak; “Daha önce TOKİ ile anlaşma falan oluşmadı. Olmazda onların dediği şekilde olmaz. Biz, her zaman dediğimiz gibi yerinde iyileştirmenin yanında yer aldık. Hiçbir zaman için ‘gelin burayı yapın bize şu taraftan yer verin demedik. Böyle bir yerleri vardı ama bunlara karşı dik durduk. Kendilerine ‘arkadaşlar bu böyle olamaz’ dedik. Mahallemizin yeri çok güzel. Kendileri ise mezarlığın o taraflardaki yerleri bize uygun gördüler. Şu anda biz, Erdemirler İnşaatın yapmış olduğu çalışmadan gayet memnunuz. Çalışmalarda iyi gidiyor. En azından mahalleye bir düzen geldi. Bunun dışında sosyal yaşam şartları değişti. Kimisinin bacası akardı, kimisinin penceresi, kapısı yoktu. Normal şartlarda böyleydi. Örneğin ev 100 metre, 80 metre olabilir ama biçimsiz, bir göz odaydı. İnsanlar 80 metre bir göz odanın içerisindeydi. Tuvalet dışarıdaydı. Kanal problemleri vardı. Yağmur yağdığında TEDAŞ ile elektrik sorunları vardı. Çöp arabası girmez, itfaiye, polis girmezdi. Baktığımız zaman mahallede rahatlamaya başladı. Mahalle için çok güzel oldu, ancak Çanakkale içinde güzel bir vitrin oldu. Çünkü Fevzipaşa Mahallesi dediğimiz zaman Çanakkale’nin ilk yerleşim yeri. Tarihsel doku olarak baktığımız zaman çok önemli bir mahalle. Mahalle içinde, Çanakkale halkı içinde çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Turizm için devletin desteğine ihtiyaç var”
Fevzipaşa Mahallesi’nin dönüşü tamamlandığında Çanakkale turizmine kazandırılmasının ancak devlet desteği ile olabileceğini belirten Işıldak; “Belki turizm açısından gelişecek bir proje yok. Ancak bunu yapabilmek için devletin desteğine ve gücüne ihtiyaç var. Belediye bir yere kadar yapabilir. Bunun içinde Çanakkale’deki vekillere iş düşüyor. Çanakkale’deki mevcut vekillerin çoğu ise Fevzipaşa Mahallesi’nin kalkması yönünde görüş bildiriyor. Türkiye’nin ve dünyanın en güzel yeri. Düşünsenize, porsuk çayı gidiyor ama bir tarafa bağlanmıyor. Bizim çayımız ise Çanakkale Boğazı’na bağlanıyor. İki ağız çay geliyor. Bu tarafta Çanakkale boğazı, tam ortasında ise Fevzipaşa Mahallesi. Çok önemi bir konumda. Çay üzerine yapılacak köprü ise 5 yıldır söyleniyor. Normal şartlarda eski kordon ile yeni kordonun birleşmesi projesi mevcut. Ancak henüz bir gelişme yok. Tabi bu köprü projesinin yapılması da Mahalle ve Çanakkale için güzel bir adım olur diye düşünüyorum” dedi. (Eren Aşnaz)