havadurum

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nde kriz devam ediyor

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi, 3-4 Şubat tarihlerinde yaptığı genel kurulda şube yönetim kurulu üyeleri, genel merkez delegeleri ve soruşturma uzlaştırma kurul üyelerini seçti. Ancak genel kurul sonrası başkanlık için yaşanan çekişme, şubede krize neden oldu.

1321

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nin 15. Dönem Yönetim Kurulu, yaptığı basın açıklamasında, genel kurulda en çok oy alan üyenin başkan seçildiğini, ancak başka bir üyenin basın ve sosyal medya yoluyla başkanlığını ilan ettiğini duyurdu. Yönetim kurulu, bu durumun genel kurul iradesine saygısızlık olduğunu, insan ve meslek etiğine aykırı olduğunu ve kamuoyunu yanıltma çabası olduğunu belirtti.

Neler yaşanmıştı?

Geçtiğimiz hafta Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi 15. dönem genel kurulunda yaşanan seçim heyecanının ardından yeni yönetim kurulu şekillenmişti. 454 mimarın kayıtlı olduğu odada; mevcut başkan Sevil Ural'ın yönetim kurulu ve Filiz Bahar'ın başını çektiği Yeni Yüzyıl Mimarları listesi yarışmıştı. Değişimden yana sonuçların alındığı seçimlerde; Yeni Yüzyıl Mimarları ekibinden Filiz Bahar 146, Erkin Can Polat 151, Emel Sel 151, Zeynep Tanrıver 142, Dilek Gülçür 137 ve Cem Kılıçoğlu 144 oy alarak yeni dönemde yönetim kuruluna girmişti. 14. Dönem Şube Başkanı Sevil Ural da 142 oy alarak 15. dönemde yönetim kurulunda yer almıştı.

Asil üyeler, görev bölümü yaparak aralarında başkan, Sekreter üye ile Sayman üye seçmek için yeniden bir araya gelmişti. Bu toplantının ardından ise Yeni Yüzyıl Mimarları ekibi, yola beraber çıktıkları meslektaşları tarafından liderlerinin ekarte edildiğini duyurmuş ve bir özür mesajı yayımlamıştı.

Diğer kanattan ses geldi

Yaşanan olayların ardından TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi 15.Dönem Yönetim Kurulu Üyeleri Erkin Can Polat, Zeynep Tanrıver, Emel Sel, Dilek Gülçür ve Sevil Ural bugün bir basın açıklaması yayımladı.

Kurul üyeleri yayımladıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi olarak 3-4 Şubat tarihlerinde son yıllardaki en katılımcı ve mesleğimize yakışır bir genel kurulun gerçekleşmiş olması bizleri umutlandırdı. Yapılan genel kurul sonucunda; şube yönetim kurulu üyeleri, genel merkez delegeleri ve soruşturma uzlaştırma kurul üyeleri belirlendi. Bilindiği üzere mevcut mevzuatımıza göre genel kurulda yönetim kurulu başkanı değil yönetim kurulu üyeleri seçilmektedir. Hangi yönetim kurulu adaylarının yönetim kuruluna seçilebileceği bilinmezken, başkanlık ilan etmek üyelerimizin oylarına ipotek koymak ve en yetkili yönetim organımız olan genel kurul iradesine saygısızlıktır. Genel kurul sonrası ilk Yönetim Kurulu Toplantısı yapılmadan basın yolu ile ve çeşitli sosyal medya kanalları ile başkanlık ilan etmek, seçilen yönetim kurulunun iradesinin tanınmayacağının beyanıdır, insan ve meslek etiğine aykırıdır.”

“Genel kurulda en yüksek oyu alan üye, yine en yüksek oyu alarak başkan seçildi”

Açıklamanın devamında, “9 Şubat tarihinde yapmış olduğumuz ilk yönetim kurulu toplantısında en çok oy alan üyemizle birlikte, 3. sırada yönetim kuruluna giren üyemiz de aday olmuştur. Mevzuatımıza uygun olarak yapılan gizli oylamada genel kurulumuzda en yüksek oyu alan üyemiz yine en yüksek oyu alarak başkan seçilmiştir, bu sonuç genel kurul iradesine karşı en büyük saygıdır. Devamında sosyal medya ve basın yolu ile çeşitli beyanlarda bulunarak kamuoyunu yanıltma çabasına girişilmiş olması, yönetim kurulunda yapılmış olan gizli oylamanın üyelerimizin ismi verilerek açıklanmış olması sonucunda, bizlerde meslektaş ve meslek odamızın temsilcileri olarak bu hususta kamuoyunu gerçekler ve doğrular konusunda bilgilendirme amaçlı bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettik. Kaldı ki, son zamanlarda kamuoyunu gereksiz yere meşgul eden başkanlık mevkii, yönetmeliğimize göre yönetim kurulu başkanımıza sadece temsiliyet yetkisi vermektedir ve yönetim kurulunda yer alan her bir arkadaşımız bu görevi yapacak nitelik ve hakka sahiptir.” ifadeleri yer aldı.

“Altında yatan gerçekleri sizlerin takdirine bırakıyoruz”

Başkanlık makamının neden bu kadar önemsendiğinin anlamadıklarını kaydeden üyeler, “Mimarlar Odası Mesleki Davranış Kuralları Yönetmeliği ve Ana Yönetmeliğimizin hiçe sayılarak yapılan davranış ve açıklamaların, yönetim kurulu üyelikleri devam ederken 4 gün boyunca sadece başkanlık uğruna diğer üyelerin istifaya yönlendirmesini yaparak olağanüstü genel kurul yapılmasına sebebiyet verilmesi ve maalesef bu sebebiyetin sonuçlarının zaman ve maliyet açısından meslek odamıza ve dolayısı ile meslektaşlarımıza yansıyacağının umursanmaması ve 70. Yılımızda en demokratik geleneklerle yapmış olduğumuz genel kurulun ve ardından yönetim kurulu kararlarının tanınmamasının altında yatan gerçekleri sizlerin takdirine bırakıyoruz.” şeklinde konuştu.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş