havadurum

Milletvekili Ceylan; "Bu planlama Çanakkale halkına ihanettir"

1058
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı, 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi`nin 102. Maddesi uyarınca, 18 Eylül 2020 tarihinde onaylanmış, plana birçok belediye sahil şeritlerinin talan edileceği gerekçesi ile itiraz etmişti. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum`un cevaplaması için Meclis Başkanlığı`na önerge verdi. Milletvekili Ceylan önergede; "Kanal İstanbul`dan sonra şimdi de Çanakkale-Balıkesir sahil bandına göz dikmiş durumdalar. Hazırlanan bütünleşik plan, yerel yönetimleri by pass ederek yağmanın önünü açan bir plandır. Türkiye Cumhuriyeti`nin önsözünün yazıldığı toprakların, birilerinin batırdığı ekonomiyi kurtarmak için Katar`a ya da Londra`daki tefecilere peşkeş çekmesine asla izin vermeyeceğiz" ifadelerine yer verdi. Milletvekili Ceylan, Bakan verdiği önergede Bakan Kurum`un yanıtlaması istemi ile sorular yöneltti. 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Başkanlığı`na verdiği önergeyle ilgili yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 18 Eylül`de onaylanan bütünleşik kıyı alanları planının bir yağma planı olduğunu ifade etti. Yürütmenin derhal durdurulması gerektiğini söyleyen Özgür Ceylan, "Ülkenin son 18 yılına hâkim olan yönetim perspektifinin yaşanan ekonomik krizleri, kent topraklarını ve doğal kaynakları pazarlayarak aşmaya çalışan bir model ortaya koyduğunu" ifade etti. Özgür Ceylan, merkezi idarenin gereğinde parsel bazında yapı ruhsatı düzenleme detayına kadar inen, plan onaylarındaki `istisna` yetkisinin `genel` yetkiye dönüştürüldüğünü belirterek, Yerel idarelerin güçlendirilmesi yerine, hiçbir koşul ve kısıt olmaksızın istisna yetkiler ile planlama merkezileştirildiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın hazırladığı Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planının, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 18 Eylül`de onaylandığını ifaden eden CHP Milletvekili Özgür Ceylan, "Söz konusu plana göre, Güney Marmara olarak adlandırılan, Balıkesir-Çanakkale kıyı şeridi, Gelibolu Tarihi Yarımadası ve Bozcaada ile Gökçeada`yı içine alan yeni bir rant kuşağı oluşturulmaktadır" dedi. 
 
"Plan hazırlama süreci katılımcı ve şeffaf bir şekilde yürütülmüş müdür?"
Özgür Ceylan, Çanakkale`nin ve Balıkesir`in Bakanlığının hazırladığı plan raporunda da belirtildiği şekliyle "Balıkesir-Çanakkale Kıyı Planlama Bölgesi doğal ve kültürel çevre olarak iyi korunan bölgelerden biri olma özelliğine" sahip olduğunu kaydederken, Kazdağları Milli Parkı, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Troya Tarihi Milli Parkı ile zengin biyo çeşitliliğinin plan kapsamında olduğunu belirtti. Özgür Ceylan önergesinde planın hazırlanış süreci hakkında bilgi isterken, "Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı nasıl bir süreç izlenerek hazırlanmıştır? İki il kapsamında bir çok yerleşim alanını ilgilendiren bu plan hazırlanırken karar alma süreci nasıl gerçekleştirilmiştir? İlgili belediyelerin, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmış mıdır? Şayet alındı ise ilgili belediyelerin, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri nelerdir? Plan hazırlama süreci katılımcı ve şeffaf bir şekilde yürütülmüş müdür?" diye sordu.
 
Bakanlık uzmanları limanlar için "Gerek yok!" dedi
Özgür Ceylan, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü`nün "Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı" için hazırladığı raporun Deniz Ulaşımı, Taşımacılığı Ve Lojistik Uzman Değerlendirmesinde limanlar için "Gerek yok!" görüşüne yer verildiği halde kararnamenin yayınlandığını açıklayarak, "Yağma planının talimatı yukardan gelmiş olacak ki, kendi raporlarına rağmen kararname yayınlanmış. Belli ki ortada bir kamu yararı falan yok. Birilerine peşkeş var" diye konuştu. Özgür Ceylan raporda, kruvaziyer limanı için, "kruvaziyer liman yatırımına ihtiyaç bulunmamaktadır", konteyner limanı için "Kapasitenin 450 bin TEU, fiili elleçlemenin 18 bin TEU olduğu bölgede konteyner limanı yatırımına ihtiyaç uzun vadede bulunmamaktadır" görüşüne yer verildiğini söyledi. Özgür Ceylan, plan kapsamında görülen genel ve dökme yük limanı için ise "Çelebi Bandırma ve Çanakkale Kepez limanları mevcut kapasitelerinin çok altında çalışmaktadır. Bu nedenlerle yapılan talep tahminlerinde uzun dönemde bir liman kapasite ihtiyacı görünmemektedir" görüşlerine gerekçeleri ile birlikte yer verildiğini söyledi. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, planlama alanının yüzde 66,14`ünün tarım alanı, bu alanın yüzde 23,4`ünün ise zeytinlik olduğunu ifade ederken, "Planlama alanını yüzde 25,53`ü orman, yüzde 16,19`u makilik ve fundalık, yüzde 17,78`i de çayır ve mera alanı. Bu planlama toprağa ihanettir. Bu planlama Çanakkale halkına ihanettir, çiftçiye ihanettir. Bu planlama Çanakkale`de toprağın altında binlerce kefensiz yatana ihanettir" diye konuştu. 
 
Bakanlık Uzmanlarından "Milli Güvenlik" Uyarısı 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, "yağma planı" olarak değerlendirdiği bütünleşik kıyı planı kararnamesi ile ilgili olarak uzmanların "Milli Güvenlik" uyarısı yaptığını hatırlatarak, planlama alanı içinde Askeri Alanlar, Askeri Limanlar, Askeri Yasak Saha Alanları ile Askeri Güvenlik Bölgeleri ve Askeri Stratejik Bölgeler bulunduğunu söyledi. Özgür Ceylan uzmanların milli güvenliğin en önemli eşik olarak göz önüne alınarak planlamanın yapılması yönünde görüş bildirdiklerini ifade ederken, "Planlama alanının ülke güvenliği bakımından en başta değerlendirilecek alanlar olduğuna dikkat çekilmiş. Özellikle kıyı ve kıyının arkasında bulunan askeri alanlarda, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca değerlendirme yapılması gerektiği görüşü dile getirilmiş. Adaların turizm ağırlıklı niteliklerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik öngörüler sunuluyor ama milli güvenlik uzmanları yat limanı, iskele vb. kıyı yapılarının öncelikle ulusal güvenlikle ilgili konular göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söylemiş. Buna rağmen bu kararname yayınlamış ise üzerine bir düşünmek lazım yağma planından da öte bir durum var. Bu planlama kimin için ve ne için yapılıyor? Sorarlar adama" diye konuştu.
(Eren Aşnaz)
Paylaş