havadurum

Michelangelo’nun Gizli Odası 48 Yıl Sonra Halka Açılıyor! Michelangelo’nun Gizli Odasında Ne Var?

Michelangelo’nun Floransa’daki Medici Şapelleri’nde bulunan gizli odası, halka açılıyor. Oda, sanatçının dönemin papasından kaçmak için yaptığı bir sığınak olarak biliniyor. Odanın duvarlarında, sanatçının karakalem çizimleri ve taslakları yer alıyor.

1546

Rönesans döneminin en büyük sanatçılarından Michelangelo Buonarroti’nin Floransa’daki Medici Şapelleri’nde bulunan gizli odası, 48 yıl sonra ilk kez halka açılıyor. Oda, Michelangelo’nun dönemin papasından kaçmak için yaptığı bir sığınak olarak biliniyor. Odanın duvarlarında, sanatçının karakalem çizimleri ve taslakları yer alıyor. İşte Michelangelo’nun gizli odası hakkında merak edilenler…

Michelangelo’nun gizli odası nerede ve nasıl keşfedildi?

Michelangelo’nun gizli odası, Floransa’daki Medici Şapelleri’nin altında yer alıyor. Medici Şapelleri, 16. yüzyılda Michelangelo tarafından tasarlanan ve Medici ailesinin mezarlarının bulunduğu bir yapıdır. Gizli oda, 1975 yılında şapellerde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedildi. Restoratörler, duvarda bir delik açtıklarında, Michelangelo’ya ait olduğu düşünülen çizimlerle dolu bir odayla karşılaştılar.

Michelangelo neden gizli bir oda yaptırdı?

Michelangelo’nun gizli bir oda yaptırmasının nedeni, dönemin papası 7. Klement’in öfkesinden korunmaktı. Michelangelo, 1527 yılında Floransa Cumhuriyeti’ne bağlılık yemini etmiş ve papalığa karşı ayaklanan Floransalılara destek vermişti. Papa ise Floransa’yı kuşatmış ve şehri ele geçirmişti. Michelangelo, papalık güçlerinin şehre girmesinden korkarak, Medici Şapelleri’nde kendisine bir sığınak yaptırdı. Burada yaklaşık iki ay kaldığı tahmin ediliyor.

Michelangelo’nun gizli odasında neler var?

Michelangelo’nun gizli odasında, sanatçının duvarlara çizdiği yaklaşık 200 karakalem çizim bulunuyor. Bu çizimler arasında insan figürleri, hayvanlar, bitkiler, mimari taslaklar ve geometrik şekiller yer alıyor. Bazı çizimlerin, Michelangelo’nun ünlü eserleri olan Davut heykeli, Sistina Şapeli tavan freskleri ve Son Yargı tablosuyla ilgili olduğu düşünülüyor. Ayrıca odada, Michelangelo’nun arkadaşı olan şair Luigi del Riccio’ya yazdığı bir mektup da bulunuyor.

Michelangelo’nun gizli odası ne zaman ve nasıl ziyaret edilebilecek?

Michelangelo’nun gizli odası, 15 Kasım 2023’ten itibaren 30 Mart 2024’e kadar önceden rezervasyon yapan ziyaretçilere açık olacak. Odaya aynı anda sadece 4 kişi alınabilecek ve ziyaret süresi 15 dakika ile sınırlı olacak. Odaya haftalık olarak 100 kişi kabul edilecek. Rezervasyon yapmak isteyenler bu linkten başvuruda bulunabilecekler.(Yunus Erzincanlı)

Paylaş