Mevsiminde Saroz Sardalyesinin kilosu 150 lira!

932
Büyük gırgırların avlanmalarını yasaklayan ve her yıl 15 Nisan`da başlayın 1 Eylül`de sona eren balık avı yasağı bu yıl küçük balıkçının yüzünü güldürmüyor. Büyük balıkçıların denize açılamadığı, küçük balıkçıların avlanarak balık satışı yaptıkları yaz sezonu en verimsiz sezonlarından birini geçiriyor...
Çanakkale`de her gelir grubunun rahatlıkla tükettiği, geçtiğimiz yıllarda vatandaşların kasalarla aldığı, balıkçıların el arabalarıyla sokak aralarında gezerek sattıkları Saroz Sardalyesi, normal sezonlarda 50-60 liradan satılırken, bu yıl 150 liraya alıcısını bekliyor. Av yasağının da etkili olduğu, ancak büyük oranda artan mazot fiyatları ve denizdeki balık azlığı nedeni ile ya bulunmuyor, ya da 150 liradan satışa sunuluyor sardalye. Çanakkale`nin marka balıklarından olan, Gelibolu`da adına festival düzenlenen sardalyenin bu kadar pahalı olması, sadece tüketiciyi değil balıkçıları da olumsuz etkiliyor. En ucuz zamanını, 1 Eylül`de balık avı yasağının kalkmasıyla yaşayan sardalye, geçtiğimiz yıllarda yaz sezonunda da alıcısını buluyordu. Tezgahların şampiyonu Sardalye 150, çupra 130, olta karagöz 70 liradan alıısını bekliyor. 
"Kiloyla sattığımız balığı taneyle satıyoruz"
Çanakkale Balıkhali`nde balıkçılık yapan Yoldaş Kartal, balık fiyatlarının av yasağı, havanın rüzgarlı olması gibi nedenlerle de artış gösterdiğini ifade ederken, en büyük etkenin de mazot fiyatları solduğunu dile getiriyor. Teknelerin çalışamadığını da söyleyen Kartal, av yasağında büyük gırgırlar çalışmadığını ifade ederek, "Yazın av yasağı olduğundan, tezgahlarda daha çok sardalye olur. Çanakkale`nin meşhur balığıdır. Çoğu deniz memleketinde, yazın balıkçılık bile olmaz. Ancak bu yıl hem vatandaşın alım gücünün düşük olması, hem de pahalı olması nedeniyle, daha önce kiloyla sattığımız sardalye balığını taneyle satar olduk. Kişi başı 4 tane, 6 tane olacak şekilde alıyorlar. 4 kişilik aile 16 balık alıyor. Sardalye mevsimindeyiz. Ancak çok fazla düşeceğini sanmıyorum. 20-30 lira kadar düşer en fazla. Sardalye yaz aylarının balığıdır. Kışın da çıkar. Hep var, ama mevsimi yaz ayları. Haziran 15 de başlar" dedi. 
"Gırgırlar başlayınca fiyatlar düşer"
Balıkçı Kemal Dinçer ise, mazotun balık tutulmasına engel olduğunu dile getirirken, normal sezonlarda bu dönemde sardalyenin tezgahlarda rahatlıklı bulunup alınan balıklardan olduğunu söyledi. Trollerin 15 Temmuz (bugün) itibariyle denize açıldığını ifade eden Dinçer, "Yan balık olursa, çeşit olursa sardalye fiyatları düşer. Çeşit çok olunca da vatandaş bu balıklara yönelir. Sardalye piyasası da otomatik olarak düşer. Bu fiyatlar suni yükseliş. Bir buçuk ay sonra fiyatlar düşer. Sardalye 50 liraya düşer. İstavrit 50-60 liraya düşer" dedi. 
"Tekneler balığa çıkamıyor, az balık mazotu karşılamıyor"
Balıkhali`nde balıkçılık yapan Ömer Oğuz, Eylül ayı itibariyle büyük teknelerin çalışmaya başlayacağını ve fiyatların da düşeceğini söyledi. Küçük tekneler, sert havada denize çıkamadığını, mazot fiyatlarının çok yüksek olması ve hava muhalefeti sebebiyle balık fiyatların da yüksek olduğunu dile getiriyor. Oğuz, "Denizde balık da az. Az balık da mazotu karşılamıyor. Balıklar da yüksek fiyattan gidiyor. 1900 lira, 2000 lira kasası. Parasına acımayan alıyor. Mangal yapıldığı için, mevsimi olduğu için sardalyenin dönemi bu dönem" dedi.
(Damla Yeltekin) 
Paylaş