havadurum

Meteertem "Proje üretilmeli, çünkü; Futbol Dünyası değişti"

2993

 

 

Özel Haber: Yusuf Sonkurt

Gazetemiz OLAY’a Türk ve Çanakkale Futbolu’nun bugün geldiği noktayı anlatan ve sonraki süreçte neler yapılmalı sorularını yanıtlayıp, değerlendirmelerde bulunan Antrenörlerin Başkanı Mustafa Meteertem şunları söyledi. " Futbolumuzun geleceği hepimizin sorumluluğu altında olmak mecburiyetinde. Hepimiz kim ? Sağlık Bilim Kurulu, Gençlik ve Spor Bakanlığı TFF Kulüpler Birliği TÜFAD, ASKF, TFFHGD (Hakem Derneği) TPFD (Profesyonel Futbolcular Derneği). Bu kurumlar kim olmanın cevabını çok iyi bir şekilde, kendi payına düşen sorumlulukları vakit kaybetmeden yerine getirmek durumundadırlar.. Bu sorumluluk Sağlık ve Teknik koşulların tekrardan ele alınıp, rengini kaybetmiş futbolumuzun yeni etik düzenlemeleri için yapılmalıdır. Bu ise, Sağlık Bilim Kurulu’nun, ülkemiz sağlığının eskiye dönüş müjdesini vermesiyle star alacaktır. Sağlıkta eskiye dönüş olurken, diğer kurumlar asla eskiye değil yeniye, yeni statü ve projelerle hareket etme, mecburiyetindeler. İlk önce sağlık, aksi takdirde diğer kurumların liglerle ve gelecek ile ilgili söylemlerinin bir anlamı yok. Mecbur olduğumuz bu süreçte Corona krizinden faydalanmak için değişim fırsatlarını kaçırmamalıyız. Dünya ülkelerinin ekonomik depremi, bacasız futbol endüstrisini yok etmiştir.” 

 

Tecrübeli hoca Meteertem konuşmasını şöyle sürdürdü. “Fırsat bu fırsattır. Artık futbol tohumlarının Devlet ve yukarıdaki belirtmiş olduğum kurumlar tarafından sahalara statü değişiklikleri ile ekilmesi gerekmektedir.  Kendi öz varlığımız, yabancı futbol sermayesine ezdirilmemelidir.. Ne oldu ? Nerde kaldı ? O futbol ulemaları söylemleri. ‘Globalizm’ adı altında yabancı oyuncu statüleri zaten ülke futboluna Corona’dan önce yapışmış bir mikroptu. Ülkemizde yoğun bir nüfusa sahip olduğumuz 06-14 yaş arası bir potansiyel var. Bu potansiyeli iyi kullanmak, iyi bir futbol nesli yetiştirme sorumluluğu ile başlamak gerekiyor. Burada Corona’dan öncesi ve sonrası olarak ayırmamız gereken iki dönem baz alınmalı. Futbol Yürütme Kurulları’nda önce ve sonrası getiri -götürü analizi yapılarak, gelecek statü ve kurallar fizibilite raporları ortaya konulmalı. Ülkemizde ve illerde olmak üzere, gecikme olmaksızın Futbol Bilim Kurulları (FBK)  oluşturulmalı, yerel bazda alınacak pozitif  kararlarla eşik atlanmalıdır. Futbolda en çok değer ve önem verilecek olan Amatör Liglerin statüleri değişmelidir. Şu an Dünya futbolunun rengi solmuştur. Bu endüstrinin tribün  tarafındaki paydaşları olan taraftarlarda liglerin renk sevdası kalmamıştır. O halde, yeniden renkli tiyatro sahnesinin perdesini  açmamız gerekiyor. . Corona her meslek dalında hasar bırakmıştır. Ama mesleki gelecek ve performansları ortada yok olmuş futbolcularla tekrar lige başlamanın mecburiyeti söz konusu ise yeni düzenlemeler net ve sert olmalıdır. Gelişim ve ekonomi liglerinde yeni, yepyeni futbol sahnesini açmak için önerilerim olacak. Corona krizi, pek çok ülke insanının yol haritasını negatif bir şekilde askıya aldı. Dini faaliyetlerimizden tutun da sporsal, ,sanatsal, felsefik, tarihsel ilgi alanlarımızı ve en önemlisi sağlık koşullarımızı yok etti. Bu yeni bir başlangıç, yani  milat olmalıdır”
 
 
Liglerin durumuna da değinerek, çarpıcı açıklamalarda bulunan TÜFAD Başkanı Mustafa Meteertem alınması gereken kararları şöyle sıraladı.  
“1-Eğer, Lig takvimi hızlı bir şekilde uygulanırsa, bu durumun oyuncu psikolojisi ve sağlığını bozacağını söylemeliyim. Bu olmaz.
2-Liglerden düşme kaldırılıp, sonraki sezon da fazla takım ile lig oynanırsa, gelecek sezon düşen takım sayısını fazlalaştır. Profesyonel  liglerde yarış boyunca matematik şansı olan takımları tek maçlık Play-Off oynatarak maratonu sonuçlandırabilirsiniz.
3-Ligleri aynı statüde oynatmak isterseniz, o zaman tarihler ileri atılacak, normale dönüş 2021-2022 sezonunu bulacaktır. Ülke futbolu için esas olan değişim neler ve şart olan ne ? Amatör liglerin yeniden stratejik isimlerle düzenlenmesi gerekir. Bunun için; 1-Eğitim ve Öğretim Ligleri kurulmalı.  Okullar, Dernek statüsüne tabi olarak bu liglere katılmalıdır.. 2-GRASSROS ligleri tanzim edilmeli, orada tam bir amatörlükle, eğlence ligi söz konusu olmalıdır. İllerdeki Birinci ve İkinci Amatör liglerde yer alanlar mücadele zevkini bu statüde yaşamalıdır. 3-Tek Elit lig statüsü uygulanmalı. Bu ligde kesin 16-19 yaş grubu oyuncular oynayabilmeli ve burada Şampiyon olan takım BAL ligine çıkmalıdır. Zamanla yaşlanmış olan BAL ligi gençleşmeye gitmeli, profesyonel liglere BAL liginden giden oyuncu sayısı artacağı için statü ve değişimler sert ve net olarak yerine getirilmelidir. Bu durumda istikrar gerçekleşir. İstikrar da başarıyı getirir”
Paylaş