havadurum

"Mavi Bayraklı" plaja, "Halk sağlığı" uyarısı!

992
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Sarıçay suları dere yatağından çıktıktan sonra boğazdaki akıntı yönü etkisinde güneybatıya yönelerek ve her yaz binlerce kişinin yüzdüğü Halk Plajının olduğu kıyılara ulaşıyor. Gidip bu plajda bende denize girdim ama bundan sonra asla yüzmek için gitmem. Bilindiği gibi Sarıçay hiç bir zaman temiz olamayan bol bakterili sularını Çanakkale Boğazına boşaltıyor. Söylemeye gerek yok; Sarıçay`ın suyuna nelerin karıştığını herkesten daha çok Çanakkale halkı bilir" dedi. 
Kirli su, 333 metre sonda Halk Plajı`nda
Perinçek, "Sarıçay`dan çıkan kirli su boğazın temiz sularına karıştıktan sonra Marmara`dan Ege Denizi yönünde olan yüzey akıntısı etkisiyle Güneybatıya yönelmektedir. Anadolu yakasının kıyılarını takip eden kirli su 333 metre yol kat ettikten sonra Halk Plajına ulaşmaktadır. Çanakkaleli deniz sevdalılarına ve balıkçılarımıza sorarsanız onlar Halk plajında akıntının ne yöne olduğunu bu fotoğrafa bakarak ve tecrübeleri ile size net bir şekilde söyleyeceklerdir. Çanakkale önlerinde Sarıçay`ın boğaza kavuştuğu alanda genel akıntı yönünü göstermektedir. Bilindiği gibi deniz yosunları temiz suyun var olduğu alanları tercih eder. Eğer yosun bir yerden uzaklaşıyorsa bunun birkaç nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi suyun temizliğidir" dedi 
Mesire alanı önerisi 
Halk Plajı`nın mesire alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Öte yanda; piknik yapmak ya da boğazı seyretmek için mükemmel bir yer. Çanakkale Belediyesine önerim; buranın plajdan mesire yerine çevrilmesi için en kısa zamanda harekete geçilmesidir. Halk sağlığını düşünüyorsanız bunu hemen yarın yapınız, plajı kapatınız ve mesire yerine çevirmek için gerekenleri lütfen başlatınız" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş