havadurum

Maliyetler arttı, suya ve kreşe zam geldi!

780

Çanakkale Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Çanakkale Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı`nın en büyük gündemi zam oldu. Konutlarda daha önce 0 ile 10 metreküp arası olan birinci kademe ücret 4,77 TL`den 6,20 TL`ye, 5,45 TL olan ikinci kademe ücreti de 8 TL`ye yükseltildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, arıtma tesislerinde kullanılan elektrik ücretlerinin 1 ayda yüzde 300`den fazla arttığına dikkat çekerek, "İçme Suyu Arıtma Tesisinde Mayıs ayında 272 bin 099 lira elektrik ücreti geldi. Yine Çanakkale Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisinin Haziran ayı faturası 907 bin 175 lira. Arıtma Tesisini devraldığımız zaman bu rakam 1 buçuk milyon TL olacak" dedi 

Katılım olmayan elektrik ihalesi, suya zam getirdi
Konutlarda daha önce 0 ile 10 metreküp arası olan birinci kademe ücret 4,77 TL`den 6,20 TL`ye, 5,45 TL olan ikinci kademe ücreti de 8 TL`ye yükseldi. Öte yandan 30 metreküp ve üzerindeki tüketimde ise herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Başkan Gökhan, su fiyatlarındaki artışa ilişkin, "Elektriği ihale ile alıyorduk. Rekabet oluyordu ve en düşük fiyatı verene ihaleyi veriyorduk. Yeni ihaleye kimse girmedi" ifadelerine yer verdi. Gökhan, yenilebilir enerji üretimi konusuna dikkat çekti 
"Enerjiyi üretmek için her türlü çabayı göstermek zorundayız"
Belediye Başkanı Gökhan, aynı tesiste aynı üretimle 1 ay farkla 3 kattan daha fazla gelen ücrete ilişkin şu sözlerle anlattı; "Biz tüketim yaparken düşük fiyatla ihalemiz vardı. Elektriği ihale ile alıyorduk. UEDAŞ, İÇDAŞ gibi elektrik üreten her firma ihaleye giriyordu. Rekabet oluyordu ve en düşük fiyatı verene ihaleyi veriyorduk. Sayıştay bunu araştırıyordu. UEDAŞ ile olan ihale bu ay bitti. Yeni ihaleye kimse girmedi. İlaç için biri girer, `1 kuruş indiriyorum` der. Kimse tenezzül etmedi. Yeni tesiste, makinelerin büyüklüğüyle muhtemelen 1 buçuk milyon TL gelecek. Zam gelirse, ne kadar öderiz bilmiyoruz. Yeni arayışlarımızı devam ettiriyoruz. Güneşges projemiz var. Hem yeni atölyenin üzerine, ayrıca boşaltacağımız su arıtma tesisinin olduğu alana, yeni su arıtma tesisinin kendi üzerine, kendi enerjisini karşılayacak kadar, onu tolere edecek kadar bir yatırım yapacağız. Hazırlıkları, proje çalışması devam ediyor. Enerjiyi üretmek için her türlü çabayı göstermek zorundayız. Başka çare yok" dedi.
"İller bankasından teminat mektubu aldık"
Gökhan, Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binasının yapımını tamamlamak adına, İller Bankası`na müracaatları hakkında bilgi verdi. İller Bankası`ndan kredi alamadıklarını ifade eden Gökhan, "Yerel Yönetim Binamızı bitirebilmek için İller Bankasından kredi talep ettik. `Şu anda para yok. Nakit vermeyiz ama teminat mektubu verelim` dediler. Mektubu aldık ve Halk, Ziraat Vakıf şubeleriyle görüştük. İpotek karşılığı kredi istemiyoruz. Risk yok. Bir türlü, kredi verilemiyor" sözlerine yer verdi.
"Risk yok. Bir türlü, kredi verilemiyor"
İller Bankasından aldıkları teminat mektubuyla 3 kamu bankasından 15 milyon TL`lik kredi başvurusu gerçekleştirdiklerini dile getiren Gökhan, "Krediyi isteyen bir kamu kurumu. Teminat mektubunu veren; İller Bankası yani bir kamu bankası. Çanakkale halkının ve her belediye halkının koymuş olduğu sermayelerle oluşmuş bir banka. Her sene oraya bütçemizden para aktarıyoruz. Çünkü yerel yönetimleri, belediyeleri finanse ediyor. Katı Atık Depolama alnının yüzde 71,5 buçuğunu hibe aldık, yüzde 28,5`lik oranını da İller Bankası kredisi ile aldık. Yeşil Yönetim Binamız için, yükselen fiyatlar, enflasyon, müteahhit işi terk etmesinden dolayı zaman içinde yapılan ihaleler nedeniyle maliyetlerin artmış olmasından dolayı ilave bir krediye ihtiyacımız oldu. Bu krediyi sağlaması gereken; İller Bankası. `Şuanda kasada para yok. Mektup verelim` dedi. 3 kamu bankasından bu mektup karşılığında kredi istedik. İpotek karşılığı kredi istemiyoruz. Risk yok. Bir türlü, kredi verilemiyor. Faiz pazarlığı yapmıyorum. Para lazım, para. Diğer bankalar uçmuş gidiyor. Kamu bankasısınız; ben kamuyum, mektup kamu" sözlerine yer verdi.
"İller Bankası`ndan 211 milyon TL kredibilitem var"
Gökhan, kredi verilmemesine tepki göstererek, "Ben özel bankaya bu mektupla gitmeye utanıyorum. Kamu bankası vermek zorunda. 15 milyon paraya bu inşaat bitmez ama bu kadar olayı tıkamak, adalet değil. O bina durdukça, Çanakkale halkının sırtına biniyor. Bir taraf özel sektör olsa anlarım. Bu kadar adaletsizlik olabilir mi? Sorun, İller Bankası`nda Çanakkale Belediyesi`nin kredibilitesi nedir? 211 milyon TL kredibilitem var. 15 milyon lira vermiyorlar. Şuradan müteahhitten istesem çıkartır verir. 3 daire parası. Bütün bunlar, hepimizin sırtına, bu halkın sırtına kamu tarafından yüklenmiş şeyler" diye tepki gösterdi. 
 
Belediye kreş fiyatları da arttı
Belediye Temmuz Meclis Toplantısı`nda Ata`m Kreş ve Gündüz Bakım Evi ücret tarifeleri zamlandı. Belediye personelinin çocukları için uygulanan 650 TL`den 1000 TL`ye yükseltilirken belediye çalışanları dışında ailelerin çocuklarına uygulanan 1300 TL, 2000 TL`ye yükseltildi. Öte yandan ikinci çocuk için uygulanan 975 TL fiyat uygulaması da 525 TL artarak 1.500 TL`ye çıkartıldı. 
 
Sarıçay`a yeni köprü
Atikhisar Barajı`nın kuraklık alarmı vermedi. Gökhan, 42 milyon metreküp ile Atikhisar Barajı`nın yüzde 77.7 oranda dolu olduğunu ifade etti. Öte yandan Gökhan, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Nazım Koçak`tan Sarıçay`da yapılması planlanan köprüye ilişkin bilgi aldıklarını ve projenin onaylandığını açıkladı.
(Damla Yeltekin)
Paylaş