havadurum

Makas "Şantiye halindeki şehre umutla bakamıyoruz"

522
Ülke gündemini; ekonomik kriz, Suriye ve Afganistan meselesi üzerinden mülteci sorunu, pandemi ile yangın ve sel gibi afetler oluştururken, Çanakkale`de partiler hem merkezde hem de ilçe ve beldelerde faaliyetlerini yürütüyor. Bir buçuk yılı aşkın bir zamandır aksayan partilerin çalışmaları, milletvekillerinin de kente gelmesiyle dört bir koldan devam ediyor. Neredeyse tüm siyasi partiler sahada. Hükümet, "seçim yok" diyor, ancak siyasi partiler tedbiri elden bırakmamak adına çalışmalarını, seçim olacakmışçasına sürdürüyor. Ak Parti İl Başkanı Naim Makas da, zaman zaman milletvekilleri zaman zaman ise ekibiyle birlikte ziyaretlerini ve temaslarına ara vermeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret eden Makas, gazetemiz sahibi Mehmet Özkurnaz ile gündeme dair değerlendirmelerde, siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin fikir alışverişinde bulundu. Makas, gazetemize yaptığı ziyaret sırasında, kente ve parti çalışmalarına ilişkin sorularımızı da cevapladı. 
 
"Umutla bakamıyoruz"
Kentte yerel yönetim çalışmalarını eleştiren Makas, "Açıkçası Merkez İlçe Belediyesi anlamında geleceğe hiç bir şekilde umutla bakamıyorum" dedi. Makas, "Tabi bu manzaraya bakınca; trafik sorunu çözülmemiş, modern ve vizyon bir perspektifle imar edilmemiş, çevre sorunları hala çözülmemiş, dar sokaklarına çözüm üretilmemiş, belediyenin bitmeyen binaları ile şantiye halinden kurtulamamış bir şehre umutla bakamıyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
"Çanakkale bunu hak ediyor mu?"
"Çanakkale`yi geleceğe hazırlamak, Çanakkale`ye hizmet edenlerin üzerinde tarihi bir sorumluluktur" diyen Makas, çeşitli sebeplerle aksayan projelerle ilgili olarak ise; "Çanakkale`de sürekli karşılaştığımız manzara, 3 yılda bitecek bina 5yılda, 5 yılda bitecek bina 7 yılda, 7 yılda bitecek bina 9 yılda bitecek, gibi bir projenin sürekli olarak bitim tarihinin ileriye atılması durumu ile karşı karşıyayız. Başkanlık dediğimiz anlayış, hedef koyar der ki bu projeyi 3 yılda bitireceğiz. Sonra aynı başkan, halkın kullanımına daha erken açmanın derdi ile 3 yıllık projeyi 2 yılda bitirmenin yoluna bakar. O zaman da takdir alır, tebrik alır vs. Fakat Çanakkale`deki manzara tam tersi. Belediye`nin elini attığı hayati projelerin hepsi elinde kaldı tabiri caiz ise. Bunu Çanakkale hak ediyor mu?" dedi. 
İşte Ak Parti İl Başkanı Naim Makas`ın gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamaları; 
 
OLAY: Yaz döneminde ne tür siyasi çalışmalar yapıyorsunuz?
Naim Makas: Esasen yaz-kış diye çalışmalarımızı kategorize edemeyiz. Siyasetin amacı insana dokunmak, şehre dokunmak, politikalarımızı anlatmak ise bunu yaz-kış ya da gece-gündüz demeden devam ettirmeliyiz. İnsanın derdini edindiği bir meselenin zaman dilimi diye bir kısıtı söz konusu olamaz. Teşkilatlarımızla; parti politikalarımızı teşkilatlarımız tüm kademeleriyle sahada gerçekleştirdiği ziyaretlerle anlatıyor aynı zamanda gerçekleştirdiğimiz kapsamlı ilçe ziyaretlerimizde il başkanlığı olarak bizler de gerek ilçe merkezinde gerekse köylerimizde anlatıyoruz. Kademeli normalleşmenin denk geldiği yaz aylarının başında ilçelerimizde esnaf ziyaretleri, üye buluşmaları, üye kayıt çalışmaları, ev ziyaretleri, köy ziyaretleri gibi kıymetli çalışmaları kademelerimizle birlikte gerçekleştirdik. Aynı zamanda çok kısa bir süre önce de tüm teşkilatlarımızla 1915 Çanakkale Köprüsü şantiyesine düzenlediğimiz teknik gezilerle hep birlikte imalatı devam eden o tarihi anlara şahitlik ettik. 
 
OLAY: Vatandaşın sizden öncelikli talepleri nelerdir? 
Naim Makas: Açıkçası vatandaşlarımız beklediği şey, öncelikle sıcak bir tebessüm ve samimi bir sohbet. Çeşitli taleplerle teşkilatlarımıza gelen hemşehrilerimiz var ama benim gördüğüm en çok ihtiyacımız olan şey tebessüm ve samimiyet. Tüm siyasi partileri ayırmaksızın söylüyorum. Bizim milletimiz ferasetli bir millet. Önce samimi bir bağ kuracak ki derdini de samimi bir şekilde anlatsın. Dolayısı ile ben toplumsal mutabakatın ve sorunların çözümü olarak temelde samimiyeti çok kıymetli buluyorum. 
 
OLAY: Genelde iktidar olan Ak Parti, yerelde muhalefet konumunda... Siz geleceğe dönük olarak nasıl bir Çanakkale görüyorsunuz ve yerelde iktidar olmak için nasıl bir anlayış içinde olacaksınız? 
Naim Makas: Yerelde derken merkez ilçeyi kast ediyorsunuz sanırım. Çünkü 4 İlçe ve 6 Beldemizde AK Belediyelerimiz çok kıymetli çalışmalar yapıyor. Açıkçası Merkez İlçe Belediyesi anlamında geleceğe hiç bir şekilde umutla bakamıyorum. Çanakkale aldığı yatırımlar itibariyle çok büyük bir potansiyel barındırmakta. Sanayi, turizm, ulaşım... Artık bu anlamda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve şehrimiz cazibe merkezi haline gelecek. Tabi bu manzaraya bakınca; trafik sorunu çözülmemiş, modern ve vizyon bir perspektifle imar edilmemiş, çevre sorunları hala çözülmemiş, dar sokaklarına çözüm üretilmemiş, belediyenin bitmeyen binaları ile şantiye halinden kurtulamamış bir şehre umutla bakamıyoruz. Öncelikli olarak AK Parti, bulunduğu her yerde iddiası olan bir partidir. Merkez ilçe belediyesi için de aynı şekilde. Bizler şehrin mevcut sorunlarını gündemde tutarak, bu işin hakikati olan şeye yani halkımızın hizmet almasına vesile olmaya çalışıyoruz. Hepimiz görüyoruz, başladığı halde birçok sorunla karşılaşan belediye yatırımlarına Sn. Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan ve Milletvekilimiz Jülide İskendeoğlu`nun kıymetli katkılarıyla AK Parti olarak ciddi destekler sağladık. Bunu çok kıymetli buluyoruz. Hem destek olmak hem de mevcut başkana örnek olmak adına kıymetli buluyoruz. Derdimiz yerel yönetim şehrine hizmet etsin, biz bunu bekliyoruz. Buradan sayın başkana da, Belediye meclisi oturumlarını, gündem dışı konuşmalara boğarak, polemiklerle gerçek gündemi bertaraf etmemesi gerektiği yönünde hassasiyet taşıması yönünde de serzenişimizi iletmiş olalım.
OLAY: Sizce kentin gündemi ne? 
Naim Makas: Gündem sürekli değişiyor. Ancak genel olarak Çanakkale`nin gündemi; Çanakkale`dir. Çanakkale insanı samimi ve sıcaktır.Sorunlarına daha fazla eğilen yöneticiler burada gönülleri kazanır. Ancak bu anlamda şehir merkezinde ciddi sıkıntı görüyorum. Bu benim tespitim. Çanakkale`yi geleceğe hazırlamak, Çanakkale`ye hizmet edenlerin üzerinde tarihi bir sorumluluktur.
 
OLAY: Sosyal Konutlar, Yerel Yönetim Binası ve Cennet Otoparkı gibi bekleyen ve yükselen döviz kurları, ekonomik kriz gibi nedenlerle yarım kalan projeler konusunda sizin değerlendirmeniz nedir?
Naim Makas: Bu konu tam bir kangrendir. Çanakkaleli hemşerilerimize soralım, Belediye örnek olan, ön açan, hedef koyan, hedeflerini gerçekleştirmek için canla başla çalışan değil midir? Çanakkale`de sürekli karşılaştığımız manzara, 3 yılda bitecek bina 5yılda, 5 yılda bitecek bina 7 yılda, 7 yılda bitecek bina 9 yılda bitecek, gibi bir projenin sürekli olarak bitim tarihinin ileriye atılması durumu ile karşı karşıyayız. Başkanlık dediğimiz anlayış, hedef koyar der ki bu projeyi 3 yılda bitireceğiz. Sonra aynı başkan, halkın kullanımına daha erken açmanın derdi ile 3 yıllık projeyi 2 yılda bitirmenin yoluna bakar. O zaman da takdir alır, tebrik alır vs. Fakat Çanakkale`deki manzara tam tersi. Belediye`nin elini attığı hayati projelerin hepsi elinde kaldı tabiri caiz ise. Bunu Çanakkale hak ediyor mu? Bakın bu konu ile alakalı başka bir pencere açacağım size. Bugün bir vatandaşımız kendisine inşaat yapmak istese, belediyenin kendisine vereceği müsaade 5 yıl! Peki Niye vatandaşı 5 yıl ile sınırlıyor da kendiniz 3 yıllık projeyi 5,7 hatta 9 yılda ancak bitirebilecek rahatlığın sorumsuzluğunda hareket ediyorsunuz. Gerçekten çok üzücü. Kaldı ki bitmeyen yerel yönetimler binası çevreci bir bina idi. Siz projeye başlarken çevrecisiniz, ancak bitirmek için revize ettiğiniz projede kriterleri kısarak çevreci değilsiniz öyle mi? Siz oraya başlarken çevrecisiniz, ancak 2 sokak ötedeki cennet otoparkının şantiyesinde çevreci değilsiniz öyle mi? Allah aşkınıza gidin bir bakın, cennet otoparkının arkası resmen bir gölet gibi. Adeta ölü bir sokak gibi. Çok yazık. Eminim ki hemşehrilerimiz bu manzaraların muhasebesini 2024 yerel seçimlerinde yapacaktır.
OLAY: Çanakkale`nin en önemli geçim kaynaklarından biri, aynı zamanda kentin vizyonu olan tarım sektörüdür. Çok önemli markalara sahip Çanakkale`de, tarımsal kalkınmaya yönelik projeleriniz nelerdir?
Naim Makas: Çanakkale`miz sizinde ifade ettiğiniz gibi tarım faaliyetleri anlamında çok kıymetli bir kent. Bu anlamda AK Parti, Yenice`nin Kaypa Biberi ve Bayramiç Beyazı gibi ürünlerin coğrafi işaret almasına, Ezine`mizde yapılan Gıda İhtisas OSB gibi tarım ve hayvancılık sektörünü direkt olarak destekleyecek kıymetli bir yatırıma, Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera Osb gibi adeta ilimizi tarım üretim üssü haline getirecek olan çok kıymetli tarihi işlere vesile oldu. Bu yatırımlara verdikleri katkı ve emeklerinden ötürü Grup Başkanvekilimiz Bülent Turan ve Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu`na bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş