Mahalle Afet Gönüllüleri göreve başladı
Çanakkale Kent Konseyi Cevatpaşa Mahalle Meclisi bünyesinde kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi, Cevatpaşa Mahalle Meclisi Çalışma Ofisi’nde mahalle halkı ile ilk toplantısını gerçekleştirdi. Cevatpaşa Kent Konseyi Mahalle Meclisi Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantıda, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi amacının; “Sivil toplumun acil durumlar karşısında bilinçli olması, müdahale kapasitesinin önemli ölçüde arttırılması, afet öncesi gönüllü ekiplerin oluşması eğitim-tatbikat organizasyonlarının sağlanması, il-ilçe çapında gönüllü ekiplerin sevk ve idaresinin yürütülmesi, sivil toplumun afet ve acil durumlar karşısında bilinçli olması, afet öncesi mahalleli içinde yaygın bir şekilde farkındalık yaratmak, mahalle içinde MAG altyapısı oluşturulması” olduğu belirtildi.
Mahalle Afet Gönüllüleri Dernek Başkanı ve Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, afet durumlarında profesyonel ekipler ile işbirliğinin geliştirilmesi olduğunu belirterek; “Yüksek açı kurtarma eğitimi, yanma ve yangın eğitimi, ilk yardım eğitimi, afet lojistiği eğitimi, afete müdahalede uluslararası standartlar eğitimi, enkaz arama kurtarma eğitim, stres yönetimi eğitimi, su baskınları ve sel eğitimi, trafik kazaları eğitimi veriliyor. Bu kapsamda, Profesyonel müdahale ekipleri işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi amaçlanıyor” dedi.
“En kritik saatler ilk 72 saat”
Afet sonrasındaki ilk 72 saatin, hayat kurtarma açısından en kritik saatler olduğunu belirten Karadayı; “Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir. Eğitim; ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkan ve kabiliyetini, Profesyonel ekiplerle olan işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek, Afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak amaçlanıyor. Proje kapsamında her mahallede: “Afetin hemen ardından ilk müdahaleyi yapabilecek düzeyde yaklaşık 50 gönüllü eğitilir ve ekipmanla donatılır. Profesyonel ekiplere yardımcı olur ve destek verirler. Mahalle Afet Kurulu (MAK) alanlarında bilgi sahibi kişilerden oluşur: Başkan Muhtar, Gönüllü Koordinatörü, Lojistik Sorumlusu, Risk ve Hasar Tespit Sorumlusu, MAK üyeleri, mahallelerinde afete hazırlık ve müdahale kapasitesini artırır ve yönlendirirler” şeklinde konuştu.
(Zeynep Kocaman)