Magnezyum eksikliği neye sebep olur? Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Magnezyum eksikliği, gözden kaçan ancak yaygın bir sağlık sorunu. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, magnezyum eksikliğinin 7 önemli belirtisini paylaştı.

2076

Halk arasında magnezyum eksikliği olarak bilinen hipomagnezemi, genellikle fark edilmeyen ancak ciddi sonuçlara yol açabilen bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu'na göre, sağlıklı beslenen birçok insanın aslında magnezyum eksikliği yaşadığı tahmin ediliyor ve yapılan çalışmalar, bireylerin yüzde 75'inin önerilen magnezyum alım miktarlarını karşılayamadığını gösteriyor. Magnezyum eksikliğinin teşhisinin zor olabileceğini vurgulayan Dr. Atasoyu, “Magnezyum eksikliği, çoğu zaman vücuttaki magnezyum seviyeleri oldukça düşük olana kadar kendini göstermediği için çok zor teşhis edilebilir. Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişebilir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek önemli bir unsur olmakla birlikte bazı hastalıklar nedeniyle de vücuttan magnezyum atımı ve magnezyum kaybı gerçekleşebilir. Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu yer alıyor” dedi.

Magnezyum eksikliği neye sebep olur?

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, magnezyum eksikliğinin 7 önemli belirtisini paylaştı:

Kas Ağrıları ve Kramplar

Kas ağrıları, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerindendir. Magnezyum, kas fonksiyonlarını düzenlemekte önemli bir rol oynar. Eksiklik durumunda ise kasların normal çalışmasını engelleyebilir, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir. Magnezyum takviyeleri, özellikle yetersiz magnezyuma sahip bireylerde kas seğirmelerini ve krampları hafifletebilir. Ancak yaşlı erişkinlerde kas kramplarına karşı takviyelerin etkisinin daha az olabileceği bildirilmektedir.

Zihinsel Bozukluklar

Magnezyum eksikliği, zihinsel uyuşma, duygu eksikliği ve ilgisizlik gibi ruhsal belirtilere yol açabilir. Yapılan araştırmalar düşük magnezyum düzeylerinin artmış depresyon riski ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca anksiyete bozuklukları olan bireylerde magnezyum takviyelerinin etkili olabileceği belirtilmektedir.

Osteoporoz Riski

Osteoporoz, kemiklerin zayıflaması ve artmış kemik kırığı riski ile karakterize bir durumdur. Magnezyum eksikliği osteoporoz riskini artırabilir. Kemik sağlığı için kalsiyumun yanı sıra magnezyum da önemlidir. Eksiklik hem kemikleri doğrudan etkileyebilir hem de kalsiyum seviyelerinin düşmesine neden olarak kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Yorgunluk ve Kas Zayıflığı

Fiziksel veya zihinsel yorgunluk, halsizlik ve kas zayıflığı magnezyum eksikliğinin belirtilerinden biridir. Magnezyum, enerji üretiminde rol oynar ve kasların normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gereklidir. Şiddetli veya sürekli yorgunluk, altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Ayrıca kas zayıflığı da magnezyum eksikliğiyle ilişkilendirilmiştir.

Yüksek Tansiyon Riski

Magnezyum eksikliği, kan basıncını artırabileceği ve yüksek tansiyon riskini artırabileceği gösterilen bir faktördür. Magnezyumun kan basıncını düzenlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme magnezyum eksikliğine yol açarak kan basıncını etkileyebilir. Bazı araştırmalar, magnezyum takviyelerinin özellikle yüksek tansiyonu olan bireylerde kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir.

Astım Belirtileri

Magnezyum eksikliği, özellikle ciddi astım hastalarında görülebilir. Astımı olan bireylerde magnezyum seviyeleri genellikle düşüktür. Magnezyum eksikliği, akciğerlerde solunum yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olarak solunum yollarının daralmasına ve nefes almanın zorlaşmasına yol açabilir.

Düzensiz Kalp Atışları

Magnezyum eksikliği, düzensiz kalp atışları veya aritmi riskini artırabilir. Kalp aritmisi semptomları hafif olabileceği gibi bazen kalp atışları arasında duraklamaların olduğu daha ciddi semptomlara da neden olabilir. Magnezyum takviyeleri, aritmi semptomlarını hafifletmek için kullanılabilir.

Yeterli Magnezyum Nasıl Alınır?

Magnezyum açısından zengin besin kaynakları arasında tohumlar, fındıklar, tam tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır. Günlük magnezyum alımını artırmak için bu besinleri düzenli olarak tüketmek faydalı olabilir. Örneğin, badem gibi besinler günlük magnezyum alımının önemli bir kaynağıdır. Diğer büyük kaynaklar arasında keten tohumu, ayçiçeği tohumu, chia tohumu, kakao, kahve, kaju fıstığı, fındık ve yulaf bulunuyor. Düzenli olarak fındık, tohum, tahıl veya fasulye gibi bol miktarda magnezyum açısından zengin bütün yiyecekler yemeye özen gösterilmeli. Bu gıdalar diğer sağlıklı besin maddelerinden de yüksektir. Bu besinleri diyete eklemek yalnızca magnezyum eksikliği riskinizi azaltmakla kalmaz, öte yandan genel sağlığı da artırabilir. (Nilay Günay)

Paylaş