havadurum

Maaş bağlanmayan EYT’liler ne yapmalı? İşte detaylar…

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin yasalaşmasının ardından 3 Mart itibariyle başvuruda bulunan 1 milyon 900 bin vatandaşın emekli aylığı bağlandı. Ancak EYT başvurusunda bulunduğu halde emekli aylığı bağlanmayan pek çok kişi olduğu iddia ediliyor. Peki bu durumun nedeni ne? Bir an önce emekli olmak isteyen kişiler nasıl bir yol izleyecek?

835

Emeklilik işlemleri tamamlananlar peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alıyor. Yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi EYT kapsamında emekli oldu ancak  3 Mart itibariyle başvurusunu yapsalar da bazı emekliler maaşlarını alamıyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz konuyla ilgili CNN Türk’e verdiği röportajda , “1 milyon 665 bin kişi SSK üzerinden hak etmiş emekliliği, Bağ-Kur üzerinden 88 bin 650 kişi, emekli sandığından ise 496 bin kişi emekli olmuş. Bağ-Kurlularda maaşın yatmaması sorunu olabiliyor. Onunla ilgili olarak bunun net cevabı Genel Sağlık Sigortası borçları oluyor. İsteğe bağlı sigorta bir dönem oluyor. SSK’lılarda ise hizmet gün çakışması oluyor. Yani siz bir iş yerinde 30 gün SSK’lı çalışıyorsunuz. 7 gün de başka bir iş yerinde çalışırsınız. Toplamda 37 gün hizmet görünür ama SGK sisteminde o 7 gün düşer ve 30 gün hizmet görünür. Ve prim günü eksik kalır” ifadelerini kullandı.

Maaşını alamayan vatandaşlar ne yapmalı?

Emin Yılmaz bu konu hakkında ““Bu durumda yapılabilecek olan şey borçlanma başvurusu yapmaktır. Askerlik, doğum gibi 11 ayrı borçlanma türü mevcut, tabi burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, son 7 yılda 3,5 yıl kuralı. Yani siz en son Bağ-Kurluysanız 10 üzerinden çalıştıysanız ama hizmetlerinizin çoğu 3,5 yıl üzerinde SSK’lı olarak çalıştıysanız SSK şartlarına göre. Ama son Bağ-Kurluysa ve Bağ-Kur üzerinden prim yatırdıysanız oradaki SSK emeklilik şartı iptal oluyor, Bağ-Kur öne geçmiş oluyor” dedi.

(Erhan Taylan)

Paylaş