Lensin göze yapışması adezyon mu kohezyon mu? Bu sorunun cevabı adezyondur. Adezyon, farklı tür moleküllerin birbirini çekmesi ve yapışması olayıdır. Lensin göze yapışmasını sağlayan adezyon kuvveti, gözde yer alan kornea tabakasındaki gözyaşı tarafından lens üzerinde oluşturulur. Böylelikle lenste vakum etkisi yapılarak lensin gözden düşmesi engellenmiş olur.
Kohezyon ise aynı cins moleküllerin birbirine elektriksel çekim kuvvetiyle tutunması olayıdır. Su damlalarının oluşmasını ve suyun bir akım halinde akmasını sağlayan kohezyondur.
Lens kullanımı ve bakımı hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki alt başlıkları inceleyebilirsiniz.
Lens Kullanımına Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
Lens kullanımına başlamadan önce göz hekimi tarafından yapılması gereken kontakt lens muayenesi şunlardır:
Görme keskinliğinin değerlendirilmesi
Göz numarasının tespiti
Biyomikroskop ile göz muayenesi ve gözyaşı değerlendirmesi
Keratometri
Gerekiyorsa korneal topografi, yani korneanın kırıcılık haritasının çıkarılması
Yapılan bu değerlendirmeler ile gözün kontakt lens kullanımına uygun olup olmadığı belirlenir. Ayrıca nasıl bir kontakt lens kullanabileceğine karar verilir.
Lens kullanımında öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lens bakımı aşamasıdır. Lenslerinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız. Böylece lenslerinizin kirlenmesini, dolayısıyla gözlerinizin mikrop kapmasını engellemiş olursunuz. Düzenli olarak ellerin yıkanması da gözünüzü olası enfeksiyonlardan korur.
Ellerinizi yıkarken yağ, losyon ya da parfüm içermeyen bir sabun kullanınız ve pamukçuk bırakmayan bir havlu ile kurulayınız. Lensin kontrol edilmesi, göze yerleştirilmesi, çıkartılması ve temizlenmesi gibi işlemleri yaparken dikkatli olunuz. Lens hasar görmüş ise asla kullanmayınız. Yumuşak kontakt lensler kuruduğu zaman da kullanılamaz hale gelirler.
Lens bakımı sadece temizlikten ibaret değildir. Bu yüzden lens kullanımı aşamasında; lensi kullanım süresine göre düzenli kullanmak, düzenli aralıklarla temizliğini yapmak ve gerektiği zamanlarda gözden çıkartılarak hem gözlerin, hem lensin dinlenmesini sağlamak da lens bakımı konusunun kapsamı içerisindedir.
Lens bakımında kullanacağınız solüsyonu doktorunuzun tavsiyesine uygun olarak seçiniz. Solüsyonu her zaman taze olarak kullanınız. Solüsyonu asla su veya başka bir sıvı ile karıştırmayınız. Solüsyon şişesinin ağzını her zaman kapalı tutunuz. Solüsyon şişesinin ucunu hiçbir yere değdirmeyiniz. Solüsyonun son kullanma tarihine dikkat ediniz.
Lens kabınızı da temiz ve kuru tutunuz. Kabı her kullanımdan sonra yıkayınız ve kuru ve temiz bir yerde baş aşağı şekilde kurutunuz. Lenslerinizi kabına koyarken solüsyonu iyice değiştiriniz. Lenslerinizi kabınızda bırakırken solüsyona iyice batırınız.
Lens kullanımı ve bakımı konusunda aklınıza takılan soruları göz hekiminize danışınız. Göz hekiminizin önerileri doğrultusunda hareket ediniz. Lens bakımı ve temizliği konusunda bilinçli olmanız, gözlerinizin sağlığı ve güvenliği açısından çok önemlidir.
Lens kullanımında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:
(Esra Güller)