havadurum

Lapseki Karamusalar’da yarım asırlık gelenek devam ediyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde bulunan Karamusalar Köyü’nde, cuma günleri pilav günü. Köydeki kadınlar, 60 yıldır devam eden bir gelenekle, her hafta etli bulgur pilavı ve ayran ikramında bulunuyor. Bu ikram, hem köy halkı hem de civar köylerden gelenler için bir buluşma noktası oluyor.

1298

Lapseki ilçesine bağlı Karamusalar Köyü’nde, her Cuma günü köyde yaşayan kadınlar tarafından etli bulgur pilavı ve ayran ikramı yapılıyor. Bu gelenek, yarım asırdır devam ediyor ve civar köylerden gelenlerin de ilgisini çekiyor.

Pilav ikramı için sabah hazırlık

Köydeki kadınlar, her hafta sırası gelen evi ziyaret ederek ikramlar eşliğinde Kur’an-ı Kerim okuyor. Sabah saatlerinde hazırlamaya başladıkları etli bulgur pilavını, cuma namazından sonra cemaate de dağıtıyor. Pilavın yanında ayran da servis ediliyor. Köy Muhtarı Aydın Engin, bu geleneğe bir hafta olsun ara verilmediğini söyledi.

Cuma namazı çıkışında kahvehanede ikram

Köy kahvehanesinde ise, erkeklere pilav ve ayran ikram ediliyor. Yüzlerce vatandaş, cuma günleri pilav yemeye geliyor. Köy Muhtarı Engin, “Karamusalar köyünde yaşayan kadınlarımız 60 yıldır her hafta sırası geleni ziyaret ederek ikramlar eşliğinde Kur’an-ı Kerim okur. 60 yıldan bu yana etli bulgur pilavı ve ayran ikramıyla devam ediyor. Kadınlara evlerde, erkeklere de cuma namazı çıkışında köy kahvehanesinde ikram yapılıyor.” dedi.

Etkinliğe il protokolü de katıldı

Etkinliğe Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ve AK Parti Lapseki İlçe Başkanı Hasan Engin, Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Muhtarlar Derneği Başkanı Mehti Arıcı, çevre köy muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Protokol üyeleri, pilav ikramına katılan vatandaşlarla sohbet ederek, köyün sorunlarını dinledi.

(AA)

Paylaş