"Kuyruktan şikayet edenler, 3 paketten fazla makarna alamıyor"
Çanakkale Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 2 Aralık Perşembe günü gerçekleşti. Toplantı Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Ülgür Gökhan`ın gündem değerlendirmesi ile başladı. Başkan Gökhan, 10 Kasım anması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın katılımı ile 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Töreni`nin gerçekleşmesi, Belediye Meclis üyeleri Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Günay Gürey Sarıkaya ve Ahmet Uslu`nun B40 Balkan Şehirleri Zirvesine katılımları gibi kasım ayına dair gündemleri aktardı. Çanakkale`de yaşanan koronavirüs vaka artışlarına dikkat çeken Başkan Gökhan, vatandaşları aşı olmaya çağırarak; "Maalesef aşı konusunda çok hızlı hareket edemiyoruz. Gerçi dünya da pek fazla hızlı hareket edemiyor. Özellikle Çanakkale`deki hemşerilerimizden aşı konusuna önem vermelerini rica ediyorum. Çünkü aşı olunduğu zaman hastalık çok hafif geçiriliyor. Olunmadığı zaman maalesef ağır semptomlar ortaya çıkıyor. Aşımızı olalım ve olmaya teşvik edelim" dedi.
"Sarıçay için protokol imzalandı"
Sarıçay`a dair gelişmeleri aktaran Başkan Gökhan, belediye ve İl Özel İdare arasında protokolün imzalandığını ifade ederek; "Son olarak da bir bilgi sunayım. 1 Aralık itibariyle Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale İl Özel İdaresi arasında Saraycık, Kurşunlu ve Işıklar Köylerine evsel atık sularının bertaraf için belediyemiz ait atık su arıtma tesisine bağlanması konulu protokol imzalandı. En kısa zamanda Sarıçay`ı bu sıkıntıdan korumuş olacağız" dedi.
"Hani faizler düşmüştü"
Yapımı devam eden yeni belediye binasına dair bilgilendirmede bulunan Başkan Gökhan; "Biliyorsunuz bir inşaatımız var. Geçen sene Aralık ayından itibaren bu yılın 31 Ekim tarihine kadar 6 tane hakkediş yapmışız. Toplam 17 milyon 847 bin liralık hakkediş yapmışız, ödemişiz. Buna 5 milyon 0,33 bin 529 lira fiyat farkı ödemişiz. Son ihaleden sonraki inşaat seviyemiz şu an yüzde 36, eğer bu fiyat farkı olmasaydı yüzde 46`ya gelecek idi. Ekimden sonraki bu çıldıran durumda ne olacak bilemiyorum. Biliyorsunuz, İller Bankasından teminat mektubu alıyoruz. Teminat mektubu karşılığı da bir bankayla kredi almak istiyoruz. İller Bankası zaten 15 milyon verdiği için, o veremiyor. Diğer 15 milyon için bankalarla pazarlık ettik ve sabah saatlerinde sözleşme imzaladık. Öğleden sonra Handan hanım, sözleşmeyi iptal ettiğimizi söyledi. `Hayrola, ne oldu?` dedim. 1.70`ten krediye almak için imza attığımız, fakat bankanın telefon ederek kredi faizinin 2`ye çıktığını söylediğini aktardı. İptal ettik. Faizler düşmüştü. Nereye düştü? Ben düştüğü arasam bulsam, kaldıracağım faizi de" dedi.
"Üretici açısından durum çok kötü"
Üreticinin durumunu değerlendiren Başkan Gökhan; "Bir de üreticinin başına gelenle ilgili bir bilgi vereyim. Harmanda buğday hasat edildi. Bu arada Tarım Kredi Kooperatifleri 2 bin 500 liradan fiyat ilan ettiler. Çiftçi de mutlu bir biçimde vermeye teşebbüs ederken, bir tehdit aldılar. `Yüksek fiyata alıyorsunuz` dediler ve 2 bin liraya düşürdüler. Şu anda buğday fiyatı 5 bin lira. Çiftçinin eline hiçbir şey geçmiyor. Tam tersine o 500 liralık kar zaten gitti. Bir de üstüne bu noktada, 5 bin liraya çıkınca buğday çiftçi mağdur oldu. Bu arada tohumluk buğday 5 bin liradan satıldı. Gübre aldı, alamadı belli değil. Alamayanlar ekemedi. Mazot aldı başını gitti. Üretici açısından da durum çok zor. Zamanında kuyruktan şikayet ediyorlardı. Bugün marketten 3 paketten fazla makarna alınamıyor" dedi.
(Eren Aşnaz)