havadurum

Kutsal emanetler Ankara yolunda

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Gelibolu Yarımadası’ndan alınan kutsal emanetler, düzenlenen Zafer Koşusu ve okulların katıldığı Zafer Yürüyüşü ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teslim edilmek üzere yola çıktı.

433
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Zafer Koşusu’nun startını veren Vali Güngör Azim Tuna, “Milli birlik ve beraberliğimizin en büyük örneklerinden birinin yaşandığı, Mustafa Kemal’in tarih sahnesine zaferle çıktığı, binlerce şehit verdiğimiz Çanakkale’den yola çıkan emanetlerin anlamı çok büyüktür. Bugün bağımsız Türk Devletinin vatandaşı olarak bu topraklarda yaşıyorsak, bunu dün canını ortaya koyan şehitlerimize borçluyuz” dedi.
 
 
 
Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıldönümü kutlamaları nedeniyle düzenlenen tören ile 15. Zafer Koşusu’nun startı verildi. Törene, Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bürokratlar, askerler ve öğrenciler katıldı.
 
Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Vali Güngör Azim Tuna, Türk ve dünya tarihinde benzeri az olan muharebelerin gerçekleştiği Çanakkale’den her yıl 18 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e iletilmek üzere kutsal emanetlerin yola çıkarıldığını belirterek; “Milli birlik ve beraberliğimizin en büyük örneklerinden birinin yaşandığı, Mustafa Kemal’in tarih sahnesine zaferle çıktığı, binlerce şehit verdiğimiz Çanakkale’den yola çıkan emanetlerin anlamı çok büyüktür. Vatan topraklarını kendi hayatlarından değerli bilen şehitlerimiz, Çanakkale’de verdikleri unutulmaz savunma ile kahramanlık, bağımsızlık ve onurlu bir yaşam simgesi olmuşlardır. Bugün bağımsız Türk Devletinin vatandaşı olarak bu topraklarda yaşıyorsak, bunu dün canını ortaya koyan şehitlerimize borçluyuz. 18 Mart 1915 günü zamanının en ileri donanması Çanakkale Boğazında beklemediği bir savunma ile karşılaşmış ve geri çekilmek zorunda kalmıştır. Müteakip aylarda emperyal güçlerin başlattıkları kara harekatı da aynı şekilde hüsranla sonuçlanmıştır. Bu zafer, 1. Dünya Savaşı sonrasında başlattığımız Kurtuluş Savaşının ilham kaynağı olmuştur. Bağımsızlığın simgesi şanlı bayrağımız, Çanakkale Deniz Zaferinin yaşandığı Çanakkale Boğazından alınan deniz suyu ve kara savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadasından alınan kutsal toprağı Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim ederek, bu destanı bir kez daha hatırlayacağız” dedi.
 
Vali Tuna`nın konuşmasının ardından Gelibolu Yarımadası`ndan alınan toprak, Çanakkale Boğazı`ndan alınan deniz suyu ve Türk bayrağından oluşan kutsal emanetleri, Ankara`ya götürecek olan atletler Çağrı Özel ile Özge Tütenocaklı`ya teslim edildi.
 
Halk oyunları gösterisinin ardından protokol üyelerinin başlangıç için havaya attığı karanfillerle birlikte halk yürüyüşü de başladı.
 
Paylaş