Kuşlarımız Çanakkalelilerle buluştu

1140

 Çanakkale’deki kuş türleri, fotoğraf sergisi ile Çanakkalelilere tanıtıldı. ‘Çanakkale’nin Kuşları’ isimli fotoğraf sergisi, geçtiğimiz gün Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergiye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal, Belediye Meclis Üyeleri Bilge Şimşek ile Ahmet Uslu ve çok sayıda kentli katıldı. Fotoğraf sergisi 5-17 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerin ziyaretine sunulacak. Açılış konuşmasını yapan Uysal, Çanakkale’nin kuşlarının, doğal yaşama sağladığı faydalara değinerek, kuş türleri hakkında bilgiler verdi. Uysal, Türkiye’de bulunan kuş popülasyonunun yüzde 70’inin Çanakkale’de olduğunun tespit edildiğini söyledi. Uysal, ayrıca Çanakkale’de 316 farklı kuş türünün bulunduğunu söyledi. Kuşların doğal yaşama kattığı faydalardan bahseden Dr. Öğretim Üyesi Uysal; “Yedikleri böcekler ya da tükettikleri zararlı popülasyonlarında kontrol altında tutmak, çok önemli ekosistem fonksiyonları. Çünkü bizler, o zararları kuşlar olmadığı zaman bertaraf etmek için çok daha fazla zirai ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu da bizim sağlığımıza ve yaşamımıza etki eden bir bulgu oluyor” dedi. Sergiye katılan Belediye Başkanı Gökhan ise, Halk Bahçesi’nde 98 çeşit kuş türü olduğunu söyledi. Verilen doğa mücadelesine de örnek gösteren Başkan Gökhan; “Halk Bahçesi’nde 98 kuş türü tespit edildi. Halk Bahçesi’nin 98 kuş türünü barındırıyor olması ve Çanakkale’de kuş türünün bu kadar fazla olması, şuanda çevremizin bozulmamış olduğunu gösteriyor. Ancak bu, yarın çevremizin bozulmayacağı anlamına gelmiyor. Bizim mücadelemiz, bunu muhafaza etmektir. 98 tane kuş 90’a düşmemelidir. Hatta daha fazla yuva yapması için fırsat oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı. 

“Çanakkale, Türkiye’de bulunan kuş türlerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapıyor”

ÇOMÜ’de görevli Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal; “Sergimizde bulunan bütün fotoğraflar Çanakkale’de çekilmiş fotoğraflar ve aslında yaşadığımız bu ekosistemin, paylaştığımız dostlarımız olarak hitap ediyoruz. Bizler Çanakkale’nin vatandaşları olarak, Çanakkale’ye geldiğimizde, ‘yaşanacak ve mükemmel bir şehir’ derken, kuşlar da aynı şekilde Çanakkale’nin mükemmel bir yer olduğunu kanaat getirmişler ki, oldukça yüksek sayıda bir kuş çeşitliliğimiz ve popülasyonumuz var. Türkiye’de gözlemlenen kuş türü sayısının yüzde 70’i Çanakkale’de gözlemlendi. Şuana kadar hesaplamalarımızda 316 kadar farklı kuş türü kaydettik. Kuşların burada olması, ekosistemin sağlıklı yapısını izlememize de olanak sağlıyor. Çünkü kuşlar ekosistem yapısı bozulduysa, alanı ilk terk edecek olan omurgalı sınıfıdır. Madde döngülerinde kattıkları katkı, zirai zararlı olarak tabir ettiğimiz böceklerin popülasyonlarını dengede tutmaları, görsellikleriyle insanoğluna kattıkları hoş duygular kuşların, insanlara sağladıkları faydalarından bazılarıdır. Yedikleri böcekler ya da tükettikleri zararlı popülasyonlarında kontrol atlında tutmak, çok önemli ekosistem fonksiyonları. Çünkü bizler, o zararları kuşlar olmadığı zaman bertaraf etmek için çok daha fazla zirai ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu da bizim sağlığımıza ve yaşamımıza etki eden bir bulgu oluyor. Çanakkale, Türkiye’nin batısında çok önemli bir konumda bulunuyor. Çünkü her yıl, milyonlarca kuş Çanakkale üzerinden üreme alanlarına göç ediyor. Sergideki en büyük amacımız, onları koruyabilmek için daha yakından tanımamız ve tanıtmamız. Çanakkalelilere Çanakkale’de yaşayan kuş türünü tanıtmak birinci amacımızdır” dedi. 
 
“Doğa mücadelelerini sürdürmemiz gerekiyor”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale’nin çevresi noktasında mücadelelerimiz sürüyor. Ağaçlarımız kesilmesin, ormanlarımız yok edilmesin derken, tam da bundan bahsediyorduk. Bu sergi bir örnektir. Türkiye’deki kuş popülasyonunun yüzde 70’i Çanakkale’de bulunuyor. Bir de Çanakkale, kuşların göç yolu konumunda bulunuyor. Halk Bahçesi’nde 98 kuş türü tespit edildi. Halk Bahçesi’nin 98 kuş türünü barındırıyor olması ve Çanakkale’de kuş türünün bu kadar fazla olması, şuanda çevremizin bozulmamış olduğunu gösteriyor. Ancak bu, yarın çevremizin bozulmayacağı anlamına gelmiyor. Bizim mücadelemiz, bunu muhafaza etmektir. 98 tane kuş 90’a düşmemelidir. Hatta daha fazla yuva yapması için fırsat oluşturulmalıdır. Üniversitemizin, öğrencilerimizin, toplumuzun bilinçlenmesi çok önemlidir. Çanakkale’mizin doğasını ekolojik yapısını sürdürmemiz çok önemlidir. Onun için mücadele ediyoruz. Mücadelemize insanların yüzde 90’ı katılıyor. Özellikle kuşların sağladığı katkı çok büyüktür. Biz, ilaç kullanıyoruz ve burada dolayısıyla kuşlara da zarar vermiş oluyoruz. Toprakta aşırı ilaçlama olduğu zaman, kuşlar da bundan olumsuz şekilde etkileniyor. Onun için doğa mücadelelerini sürdürmemiz gerekiyor. Çanakkale’de böyle bir hareketliliğin olması çok önemlidir” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş