Kamu-Sen Konfederasyonuna bağlı Türk Büro-Sen, 3600 ek gösterge ile ilgili açıklamada bulundu. Sendika adına konuşan Şube Başkan Yardımcısı İlker Kurt, "yapılması öngörülen düzenlemelerde bahsi geçen meslek grubunda bulunan kamu görevlilerinin lisans ve ön lisans mezunlarının ek göstergelerinin 3600`e yükseltileceği, diğer kamu görevlilerinin bu haktan mahrum bırakılacağına dair bilgiler Sendikamıza ulaşmaktadır. Bu durumda 4 yıllık üniversite mezunu olsalar bile çalışanlarımız 2800; müdürler ise 3000 ek göstergede kalırken, adı geçen 4 meslek grubunda yer alan ön lisans mezunları dâhil çalışanların ek gösterge rakamlarının 3600`e yükseltileceği görülmektedir" dedi.
"Dar kapsamda ele alınmamalı"
2018`de öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600`e yükseltileceğinin ifade edildiğini hatırlatan Kurt, "Türk Büro-Sen olarak 3600 ek gösterge denilen, devlet memurlarına ek gösterge artışı düzenlemesinin yalnızca belli meslek grupları için öngörülmesinin ve dar bir kapsamda ele alınmasının var olan sorunları çözülemez. Kamu görevlilerinin emeklilik sorunlarının başında ek gösterge uygulamasının eksikliğinden kaynaklı sorunların geldiğini özellikle vurguluyoruz" diye belirtti.
"Uygulamanın adalet ve hakkaniyetle bağdaşmadığı açıktır"
Kurt, sendika olarak hazırladıkları kanun teklifi ile ilgili ise, "Yapılacak düzenlemenin anılan 4 meslek grubu yanında; içinde mesleğe yarışma sınavı ile başlayan ve yeterliliğe tabi olan 4 yıllık lisans mezunu kariyer uzmanlarının, İş ve Meslek Danışmanı, görevde yükselme sınavına göre müdür, müdür yardımcısı ile şef, VHKİ, Bilgisayar işletmeni, zabıt kâtibi, mübaşir, tahsildar, İcra Memuru gibi unvanlardaki 4 yıllık lisans mezunları unutulmasın" dedik. Gelinen noktada yapılması öngörülen düzenlemelerde dört meslek grubunda bulunan kamu görevlilerinin lisans ve ön lisans mezunlarının ek göstergelerinin 3600`e yükseltileceği, diğer kamu görevlilerinin bu haktan mahrum bırakılacağına dair bilgiler sendikamıza ulaşmaktadır. Bu durumda 4 yıllık üniversite mezunu olsalar bile çalışanlarımız 2800; müdürler ise 3000 ek göstergede kalırken, adı geçen 4 meslek grubunda yer alan ön lisans mezunları dahil çalışanların ek gösterge rakamlarının 3600`e yükseltileceği görülmektedir. Böyle bir uygulamanın adalet ve hakkaniyetle bağdaşmadığı açıktır" sözlerine yer verdi.
"Ek gösterge rakamının 600 puan artırılması, beklentileri karşılamıyor"
Ek gösterge düzenlemesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kurt, "Genel İdari Hizmetler sınıfının ek gösterge rakamının 600 puan artırılması beklentileri karşılamaktan uzaktır. Bu çalışmanın bütün unvanlar ve öğrenim durumları dikkate alınarak gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ek gösterge artışı ile birlikte; Kamu görevlilerinin emekli maaşı ve emekli ikramiyesi hesaplamasında en önemli unsurların başında ek gösterge rakamlarına endeksli olarak belirlenen özel hizmet tazminatı yansıtma oranı gelmektedir" ifadelerine yer verdi.
"Memurlar, emekli maaşı düşmesin diye 3600 ek gösterge talep ediyor"
Kurt sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Ek göstergeye bağlı özel hizmet tazminatı yansıtma oranları arasındaki fark üst gruplarda 20 ile 40 puan arasında değişmekteyken ek göstergesi 3600`ün altında kalan kamu görevlilerinin diğer gruplarla arasında 60 ile 90 puan fark bulunmaktadır. Bundan dolayı tüm memurlar, emekli maaşı düşmesin diye 3600 ek gösterge talep etmektedir. Bu bakımdan ek gösterge sorununun çözümü tek başına ek gösterge düzenlemesiyle mümkün değildir. Ek gösterge uygulamasına ek olarak tazminat yansıtma oranlarının da Konfederasyonumuz Türkiye Kamu-Sen`in talep ettiği oranlarda düzenlenmesi ve kamu çalışanlarının emekli maaşlarının yükseltilmesi gerekmektedir."
(Damla Yeltekin)