Kültür sanatla birlikte esnafın da yüzü güldü

9 günlük Troya Kültür Yolu Festivali serüveni, Çanakkalelileri bir dizi kültürel etkinlikle bir araya getirerek, unutulmaz anlar yaşattı.

1113

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin dördüncü durağı olan Troya Kültür Yolu Festivali Çanakkale'de gerçekleştirildi. 9 Eylül Cumartesi günü başlayan kültür ve sanat etkinliklerinin baz alındığı festival 17 Eylül'de Pazar günü ererek, 9 günlük serüveni geride bıraktı. Hem Çanakkaleli vatandaşlar kültür ve sanata doydu, hem de ticaret uğraşanların ve esnafların yüzü güldü. Yediden yetmişe herkesin kendinden bir parça bulduğu festivalde; sergiler, söyleşiler, konserler, dalışlar, oyunlar ve çeşitliği etkinliği yaşandığı festivalde kentliler unutulmaz bir süreç geçirdi. Çanakkale OLAY Gazetesi'ne Troya Kültür Yolu Festivali'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; "Çanakkale halkına çok teşekkür ederim; bir festival nasıl yapılır, festival nasıl yaşanır örnek bir şekilde gösterdiler, sahip de çıktılar" dedi.

"Çanakkale tarihi günlerinden birini yaşadı"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 9-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Troya Kültür Festivali'ne ilişkin açıklamalarda bulunarak; "Her gün dolu bir etkinlik takvimi vardı, 0-3 yaş, 90 yaşına kadar, her insanın; genç, yaşlı ve çocuklara hitap eden, herkesin kendinden bir şeyler bulduğu bir festival oldu. Konserler, bale, tiyatro, gastronomi derken etkinlik çeşidi geçen seneye oranla daha da arttı. Hamidiye tabyalarına her gün binlerce insan giriş çıkış yaptı. Aileler çok mutluydu çünkü çocuklara yönelik çok güzel bir etkinlik takvimi vardı, gençler çok mutlu oldu; şu anda Türkiye'nin en popüler sanatçıları gelip, Çanakkale'de sahne aldı ve hiçbir konser ücretli değildi, ücretsizdi. Ulaşım da kolaydı. Sonuç olarak Çanakkale tarihi günlerinden birini yaşadı, ki bence şu ana kadar Çanakkale tarihinde yüz bin kişinin toplandığı başka bir etkinlik olmadı" şeklinde konuştu.

"Çanakkale'ye bu festival çok yakıştı"

Çanakkale halkının, bu festivali güzel bir şekilde temsil ettiğini dile getiren Başkan Kaşdemir; "Hiçbir olay, problem yaşanmadı, insanlar bir araya geldi, eğlendiler, dağıldılar, işlerine gittiler, tam olarak Çanakkale halkı, kendine yakışan bir şekilde bu festivalden keyif almasını bildi. Gerçekten Çanakkale'ye bu festival çok yakıştı. Her gün on binlerce insanımız teşekkür etti" ifadelerini kullandı.

Festival amacına ulaştı

Sadece kültür ve sanat açısından değil, ticaret açısından da oldukça güzel geçen bir festival olduğunu belirten Kaşdemir; "Festivalin; kültür, sanat, müziğin yanında Çanakkale şehrine çok büyük bir katkısı oldu; güzel bir tanıtımı oldu, dışarıdan çok fazla insan geldi. Esnafın iş yapma kapasiteleri arttı, oteller doluydu; yaz mevsiminin bitip, yazlıkçıların gittiği ama halen üniversite öğrencilerinin gelmediği bu süreçte, esnaf ve ticaretle uğraşanlar için 'ölü sezon' diye nitelendirilen o ara noktada, festival bu durgun zamanı doldurdu. Herkes kazanmış oldu; halk kültüre, sanata, müziğe doydu, ticaretle uğraşanlar ve esnaf iş yaptı. Festivalin amacı buydu ve amacına ulaştı. Özellikle Hamidiye Tabyaları'nın festival için ne kadar doğru bir yer olduğu, iyi ki restore edildiği, bütün etkinliklerin orada yapılabileceği, yüz bin kişinin toplanabileceği aslında şehrin merkezi olan bir yer haline geldi. Çanakkale halkına çok teşekkür ederim; bir festival nasıl yapılır, festival nasıl yaşanır örnek bir şekilde gösterdiler" dedi.

Paylaş