Kubat; “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır...”

İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

745
Kanser hastalığının dünyada ve ülkede önemi giderek artan bir sağlık ve yaşam sorunu olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat; “Görülme sıklığının her geçen yıl artması ve yüksek oranda öldürücü olmasının yanı sıra ülke ekonomisinde ve iş gücünde ağır kayıplara neden olmaktadır.
 
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından 2012 yılı, 2011 yılında olduğu gibi ‘‘ Kadın Kanserleri Yılı’’ olarak kabul edilmiştir. Meme kanseri dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ülkemizde yılda yaklaşık 20.000 kadına meme kanseri teşhisi konulmakta ve ne yazık ki vakaların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Meme kanseri yanı sıra genital kanserler içerisinde yer alan rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri de ülkemizde kadınlarda en sık görülen ilk 10 kanser arasında yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir.
 
Ülkemizde yılda yaklaşık 1300-1500 arası yeni vaka teşhis edilmekte ve sosyo-kültürel değişiklikler ile beraber rahim ağzı kanserinin sıklığının her geçen gün artacağı, ülkemiz için gelecek yıllarda daha büyük bir tehdit oluşturacağı düşünülmektedir. Rahim ağzı kanseri kadın genital kanserleri arasında, sağlıklı kadınlarda yapılan düzenli tarama ile önlenebilen tek kanserdir. Uygulaması son derece kolay olan Pap-Smaer testi, rahim ağzında kanserleşme eğilimi olan hücrelerin saptanmasını sağlar. Bu hücrelerin kanserleşmeden tedavisi yapılarak, tam iyileşme mümkün olmaktadır. Kadın genital kanserleri arasında en ölümcül olanı yumurtalık kanseridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olguların dörtte üçü ileri evrelerde teşhis edilmekte ve ne yazık ki ileri evrelerde teşhis edilen yumurtalık kanserleri % 80 ölümcül olmaktadır.
 
Yumurtalık kanserinin erken evrelerde teşhis edilmesi için düzenli doktor kontrolleri önerilmektedir. Rahim kanseri de özellikle batılı ülkelerde, kadınlarda en sık görülen genital kanserler arasında olup genellikle meme, yumurtalık ya da kalınbağırsak kanserleri eşlik edebilmektedir. Rahim kanserleri için tarama programı olmasa da menopoz sonrası kanama şeklinde belirti vermesi nedeniyle vakaların çoğu erken evrelerde tespit edilmektedir.
 
Bakanlığımızın da üyesi olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütünün (UICC)  başlattığı ‘‘ 4 Şubat Dünya Kanser Günü’’ vesilesiyle halkımızın kadın kanserleri konusunda basın-yayın organları aracılığı ile dikkatinin çekilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır. Unutulmamalıdır ki! Kanserde erken teşhis hayat kurtarır” dedi.
Paylaş