Kubat’tan sigara tiryakilerine uyarı

İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

517
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirtti.
 
Kubat; “Sigara içimi ile hastalık ve ölüm oranları arasındaki doğal bağlantı günümüzde kesin olarak gösterilmiştir. Türkiye’de her yıl yaklaşık 100.000 kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bilinmektedir. Sigara dumanı çoğu toksik, karsinojenik ve mutajenik olduğu bilinen 4.000 fazla kimyasal madde içermektedir. Sigara içicileri nikotin bağımlılığı nedeniyle sigara içme arzusu duyar. Ancak zararın büyük kısmı yanan tütünden çıkan katran ve gazlardaki diğer kimyasal maddelerden kaynaklanır. Sigara içimi tüm kanserlerin %30’ unun, akciğer kanserinin ise %90’ ının sebebidir. Sigara kanser dışında kardiyovasküler hastalıklar, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), tüberküloza yakalanma riskini ciddi düzeyde arttırmaktadır.
 
Sigara içicileri içmeyenlere göre hayatlarını ortalama 20 yıl daha erken kaybederler. Sigara içmek ayrıca pek çok maluliyete sebep olur. Kronik içiciler yaşlılıkta ortaya çıkan işitme kaybı, bel ve boyun ağrısı, katarakt, şeker hastalığı, cinsel fonksiyon kaybı, kemik erimesi, cilt kırışıklıkları ve diş eti hastalıkları gibi problemlerle sigara içmeyenlerden daha erken yaşta karşılaşabilirler. Hayatında hiç sigara içmemiş olanlar veya önceden sigara içip bırakmış olanlar, yalnızca daha uzun bir yaşam süresi değil aynı zamanda daha sağlıklı bir yaşama sahip olurlar” dedi.
 
Kubat sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sigara kullanımı hakkında toplum sağlığı açısından mücadele ederken, üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise kişi ve ülke ekonomisine verdiği zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi ve çalışma hayatının sekteye uğramasına bağlı iş gücü ve üretim potansiyeli kaybı  ele alındığında oldukça büyüktür. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün Ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa”  önemli bir aşamadır. Dumansız Hava Sahası konusunda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü tarafından halkı bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. İlimizde sigarayı bırakmak isteyenlerin ücretsiz başvurabileceği Sigara Bıraktırma Tedavi ve Danışmanlığı Hizmetleri Poliklinikleri Çanakkale Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ile Gelibolu Devlet Hastanesi, Çan Devlet Hastanesi ve Biga Devlet hastanesi bünyesinde hizmet vermektedir. Unutulmamalıdır ki hayatının geç döneminde de olsa sigarayı bırakmak erken ölüm riskini azaltır ve kişinin sağlığının iyileştirir.”
 
“Bu günden itibaren sigarayı bırakarak hayatınızı kurtarın”
Yeşilay Çanakkale İl Temsilcisi Sabri Karakaya, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamasında, “Sigara, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedenidir” diyen Yeşilay Çanakkale İl Temsilcisi Sabri Karakaya; “On yedi milyon kişinin sigara tüketicisi olduğu ülkemizde, günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya verilmekte, her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu 17 milyon sigara içicisinin dört milyonu hayatından yedi yıl, dört milyonu ise 22 yıl kaybederek sigaradan hayatını kaybedecektir... Sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi nedeniyle yapılan sağlık harcaması yıllık üç milyar dolar civarındadır. Sigara hem kişisel hem de ulusal bazda bizi yoksullaştırmaktadır” dedi.
 
Karakaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü, farkındalık oluşturarak bu toplumsal sorunun üstesinden gelme konusunda her zaman olduğu gibi bizlere yeni fırsatlar sunuyor. Yeşilay, sigaranın zararları ve nasıl bırakılabileceği konusunda halkı bilgilendirmeyi amaçlayan bir materyaller hazırlayarak, dağıtıyor. Özellikle genç nesillerin korunması için çalışmalar yapıyor. Sigarayı bırakmak zor olabilir. Ancak şimdiye kadar pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca sigarayı bırakmış olan çoğu kimse bunu başarmadan önce defalarca denediler. Siz de bunlardan biri olabilirsiniz”
Paylaş