Kriz sağlık dinlemiyor.. İlaca yüzde 20 zam

1675

 Önceki gün ilaç fiyatlarına yüzde 20, benzin fiyatlarına ise yüzde 26 zam geldi. Gıda sektöründe başlayan ve her gün artarak devam eden zam furyası, vatandaşı kötü etkiledi. Yaşanan ekonomik krizden darboğazda olan vatandaşlar oldukça olumsuz etkilendi. Bazı vatandaşlar alışveriş yapmaya dahi para bulamaz hale gelmişken, önceki gün ilaçlar gelen zam vatandaşlarda tedirginlik yarattı. 36’ncı Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata, Halk Eczanesi sahibi Orhan Zileli ve Cumhuriyet Eczanesi sahibi Ali Uyanık, gazetemiz Çanakkale OLAY’a son dönemde gelen zamları değerlendirdi. İlaçlara gelen zammın vatandaşların lehine olduğunu söyleyen eczacı Karaata; “Bu zamlar vatandaşın lehine olmuştur. Çünkü hiçbir imalatçı veya ithalatçı maliyetinin altına ürün satmayı düşünmez. O nedenle piyasada bulunmayan birçok ilaç vardı. Bu fiyat düzenlemesinden dolayı ilaçların ihracatının veya yeni üretimlerin olacağına inanıyoruz” dedi. Gelen zamların vatandaşları kötü etkilediğini söyleyen eczacı Zileli, ekonomiyi değerlendirerek; “Sadece ilaçlar değil doğalgaz, elektrik gibi temel kullanım maddelerine de yüzde 100 zam geldi. Akaryakıt üreticiye 6 lira ama yat vs. 2 liradan veriliyor. Bu da ekonomi çökmüş anlamına geliyor. Her şeye zam yapıyorsun ama vatandaştan ürünü ucuz satmasını istiyorsun” dedi. Eczacı Uyanık ise; “İlaç, en temel ve ne olursa olsun ulaşılması gereken bir maddedir. Dolayısıyla ilaç fiyatlarının kesinlikle düşürülmesi gerekiyor. Çünkü ilaç, patates, soğan, bibere de benzemez” dedi. 

“Bu zamlar vatandaşın lehine olmuştur”
36’ncı Bölge Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata; “Vatandaş para ile ilaç almıyor. Vatandaş, ilacının yüzde 99’unu Sosyal Güvenlik Kurumunun desteğiyle alıyor. Piyasada ilaç bulunmamasının nedeni, ilaç fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklanıyordu. Bu zamlar vatandaşın lehine olmuştur. Çünkü hiçbir imalatçı veya ithalatçı maliyetinin altına bir ürünü satmayı düşünmez. O nedenle piyasada bulunmayan birçok ilaç vardı. Bu fiyat düzenlemesinden dolayı ilaçların ihracatının veya yeni üretimlerin olacağına inanıyoruz” dedi. 
 
“Benzinin üreticiye 6, durumu iyi olanlara 2 liradan verilmesi, ekonomi çökmüş demektir”
Halk Eczanesi sahibi Orhan Zileli; “İlaç fiyatlarına gelen zam, yüzde 20 civarında ama hayati önem taşıyan ilaçlar hala yok. Şuanda kalp, şeker, tansiyon, göz, ameliyat ve ithal ilacı yok. Bu ilaçlar kesinlikle hayati önem taşıyan ilaçlar. 100 kalem ilaçtan 98’i yok. 100 kişi ilaç almaya geliyorsa 98 kişi ilaç alamıyor. O kadar uğraşmamıza rağmen, ‘ver parayı al ilacı’ şeklinde çalışıyoruz. Sadece ilaçlar değil doğalgaz, elektrik gibi temel kullanım maddelerine de yüzde 100 zam geldi. Akaryakıt üreticiye 6 lira ama yat vs. 2 liradan veriliyor. Bu da ekonomi çökmüş anlamına geliyor. Her şeye zam yapıyorsun ama vatandaştan ürünü ucuz satmasını istiyorsun. Ürünlerin ucuzlamasını istiyorsak, maliyetleri düşürmemiz gerekiyor. Üreticinin, esnafın, asıl sorunu girdi maliyetlerinin yüksekliğidir. 
 
“İlaç, patates, soğan, bibere benzemez”
Cumhuriyet Eczanesi sahibi Ali Uyanık; “Ülkedeki ekonomik istikrarsızlık ve belirsizlik, ilaç fiyatlarına da yansıdı. İlaç, en temel ve ne olursa olsun ulaşılması gereken bir maddedir. Dolayısıyla ilaç fiyatlarının kesinlikle düşürülmesi gerekiyor. Çünkü ilaç, patates, soğan, bibere de benzemez. İlaç her yurttaşın ertelenemez ihtiyacıdır. Bu da sonuçta ticari bir meta olarak, ekonomik belirsizlikte yaşanan sıkıntıların içinde yerini aldı. (Baykal Sağlam)
Paylaş