Kredi kefaletlerinde eş rızası tartışma yarattı

Kredi kefaletlerinde eş rızasının kalkmasını talep eden odaların yanında vatandaşlar ise eşin bilgilendirilmesi gerektiğini, ama bunun da bir orta yolunun bulunması gerektiğini düşünüyorlar.

1793
İş dünyasında kredi kefaletlerinde eş rızası gerektiren durumu değerlendiren vatandaşlar ailenin devamlılığı için eşin rızasının alınmasının mantıklı olduğunu düşünürken, bunun bürokratik kaosa dönüşmemesi içinse bir limitin belirlenmesi gerektiğini düşünüyorlar.
 
 
Meral Çınar;
“Çocuk hesabı açtırdım. Velisi benim. Hesaptan para çekmek istediğim zaman banka eşinizin de onayı olması gerekir dedi. Ben anneyim, hesabı ben açtırdım. Eşim dilekçe yazdı. Tekrar bankaya gittim, sonra dilekçe işleme alındı. Paranızı bir gün sonra alabilirsiniz dediler. Bu tür işlemler yapılırken zaman kaybı yaşanıyor. Ayrıca çocukla ilgili bir hesap niye saklayayım ki eşimden?”
 
 
Yusuf Çınar;
“Bir açıdan bakıldığında eş rızası alınması iyi. Eşlerin aileyi ilgilendiren maddi konularda bilgi sahibi olması önemli. Bu konuda kötü örnekler yaşandığını biliyoruz. Habersiz bir şeyler yapılıyor, eldeki avuçtaki her şey gidiyor. Aileler parçalanıyor. Ama en mantıklısı bununla ilgili bir limit belirlemek, olur olmaz her şeyde eş rızası almak gereksiz. Gerçekten hayati bir rakam olmalı, ciddi bir hamle. Yoksa onun bürokrasi de işleyişi engeller.”
 
 
Erman Ayışığı;
“Aileden bahsediyorsak mutlaka eşlerin onayının alması önemli. Bence rıza alınması iyi bir uygulama. Böylece bir takım yaşanacak fevri olayların önüne geçilmiş oluyordu. Sözleşmeli evlilikler, anlaşmalı boşanmalar filan var. Onları önlemek adına önemli.”
 
 
Çağrı Coşkun;
“Aslında eş rızasının alınması mantıklı. Aile fertleri arasında saklı, gizli olmamalı. Ama Türk toplumunda bunun zaman zaman böyle olmadığını görüyoruz. Bu ailenin devamlılığının korunması açısından önemli. Ama bir anlamda da bu konuda yaptırım uygulamak aile içindeki samimiyeti ve güveni sorgulamak anlamına da geliyor. Bir de orta ve küçük çaplı işletmeler var, bunların patronları bir adım atacağı zaman eş rızası alabilir, ama kurumsal firmalar da çok büyük bir marka mesela, neden yönetim kurulu vs. karar mekanizması varken eş rızası alsın? O da mantıksız.”
 
 
Sadullah Aycil;
“Eşin rızası gerekir. Maddi konular iki tarafı da hatta tüm aile fertlerini birinci derecede etkiliyor. Ama karar verici olması noktasında düşünmek gerekir. Ev hanımı kadın, ticaretten anlamaz, işten anlamaz. Teşebbüste bulunmak istersen, izah edemezsin. Batarsın der. Herkes aynı yetide değil.”
Paylaş