Kordon yapıldı da, biz ekmeğimizden olduk

Fevzipaşa`da yaşayan Romanlar işsizlik, ekonomik sorunlar ve kentsel dönüşüm kıskacında tedirgin bir şekilde bekliyor. Fevzipaşa`da Kentsel Dönüşüm sürecinde mülk sahipleri müteahhitlerin kendilerine yeni daire verecekleri günü umutla beklerken, kiracılar işsizlik ve yoksulluk altında evden çıkarılacakları için kaygılanıyor.

1061
Fevzipaşa`da Kentsel Dönüşüm sürecinde mülk sahipleri müteahhitlerin kendilerine yeni daire verecekleri günü umutla beklerken, kiracılar işsizlik ve yoksulluk altında evden çıkarılacakları için kaygılanıyor. Hayatlarını seyyar satıcılık yaparak kazanan Roman vatandaşlar Kordon Boyu`nun yeni çehre kazanmasından sonra kendilerine izin verilmediği gerekçesiyle işe çıkamadıkları için öfkelenirken: “Kordon Boyu düzenlendi, biz işsiz kaldık, ekmeğimizden olduk. Biz şimdi nerede çalışıp, nasıl karnımızı doyuracağız. Bize iş bulsunlar” diyerek isyan ettiler.
Şaziment Ün: “Mahallede müteahhitler bizi rahat bırakmıyor. Kiracılar gerçekten çok zor durumda. Ev sahipleri içinde kiracıyla beraber evlerini satıyor. Burada yaşlısı var, ninesi var, hastası var. Çık deyince hangi parayla çıkacak? O yaşta depozitosunu, kirasını nasıl verecek? Bunun dışında en büyük derdimiz işsizlik. Roman kadınlara ve gençlere iş bulsunlar. Bizim için kurs açsınlar ve bize haber versinler. El sanatları kursu olabilir. Çocuklarımız işsiz. Benim 19 yaşında oğlum futbolcu. Forvet oynuyor, ama cebine beş kuruş para girmiyor. Bir kulübe transfer olsun istiyorum, bizim mahallemize sadece seçim zamanı geliyorlar. Seçimlerden önce gelip abla diyorlar, sonra hiç arayıp sormuyorlar.”
Demet Demir: “Bizim derdimiz işsizlik. Çanakkale`de iş sahası yok. Ailemiz Kordon Boyu`nda mısır ve pamuk helva satarak geçimini sağlıyordu. Bize Kordon düzenlenince satışlar için müsaade edileceği söylenmişti, ama şimdi Kordon yeniden yapılınca kirlilik yaratıyor, çöpler atılıyor diye izin vermediler. El arabalarımız evin önünde yatıyor. Bu çocuklar ne yiyecek, ne içecek? Kordon yapıldı, biz işsiz kaldık, ekmeğimizden olduk. Biraz vicdanları varsa bizi duysunlar.”
Hacer Koçer: “Benim evim eski, evsahibiyim. O yüzden müteahite verdim ve bana da, gelinime de daire verilmesini bekliyorum. 1-2 yıl içinde tamamlanacağını söylediler. Buranın en iyi tarafı çarşıya yakın olması, merkezdeyiz. Böyle merkezi bırakıp neden gidip başka yerde oturalım? Mahallemizi yenilesinler, güzel olsun. Onu bekliyoruz. Bu arada kiracılar için zor tabii, yeniden taşınmak zorunda kalacaklar. Yeniden düzenlenince düğün salonu da yapılmasını istiyoruz. Malkara`da düğün salonları ücretsiz. Biz burada çok masraf yapıyoruz. Buna da bir çözüm bulsunlar.”
Paylaş