Konutta kriz sıfır (0) noktasında!

7198

 2002 yılından itibaren, neredeyse her dönem yükselen bir grafik sergileyen, büyüyen ekonomi pastasından alınan devasa payların sektör içinde bile paylaşılma kavgasının verildiği “yap-satçılar” gibi kendi içinde başka başka dinamikler yaratan konut sektörü, ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin belki de başında geliyor. Ülke ekonomisinin ana damarlarından biri haline gelen, tarımsal ve ağır sanayiyi ikinci planda bırakacak kadar büyüyen, vergi rekortmenleri, yeni ‘zenginler’ yaratan konut sektörü “O eski halimden eser yok şimdi” şarkısını söylüyor. Türkiye genelinde olduğu gibi, Çanakkale’de de kendi zenginlerini,  iş insanlarını yaratırken, kentte birbiri ardına kapanan sanayiyi, bitme noktasına gelen tarımsal üretimi sollayan konut sektörü, kent ekonomisinde söz sahibi konumundaydı…

 
Kriz vurdu
Türkiye’yi ‘teğet’ geçtiği söylenen 2008 küresel krizinden başlayarak yavaş yavaş düşüşe geçen, yaratılan devasa ekonomi pastasındaki payıyla bu dönemde üretime devam eden, ancak 2015 sonrası ve son bir yıldır yaşanan ekonomik krizin bitirme noktasına geldiği konut sektörünün, tarihi küçülmesi devam ediyor. Önceki yıllardan itibaren biriken sorunların, bu yıl katlanarak arttığı inşaat sektörü, tabiri yerinde ise can çekişiyor… Geçen yıldan itibaren döviz kurlarındaki büyük dalgalanmalar, dolar ve avronun TL karşısında büyük değerler kazanması, birçok sektör ve üründe olduğu gibi konut sektöründe de kapanması zor yaralara neden oldu. Ülke ekonomisinde söz sahibi noktaya gelen konut sektörünün içinde bulunduğu kriz, birçok yan sektörü ve doğrudan veya dolaylı olarak bu sektörle ilintili çalışmak durumunda olan yurttaşı derinden etkiliyor. 

Çanakkale’de durum ‘sıfır noktasında’
Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de kent ekonomisinin en önemli dinamiklerinden biri olan konut sektörü, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden büyük oranda yara aldı, almaya da devam ediyor. Çanakkale Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2019 yılında yeni alınan inşaat ruhsatı sayısı, 0 (sıfır)! Yani bu yıl, hiçbir müteahhit, “bun şurada inşaat yapacağım” diyerek ruhsat başvurusu yapmamış! 2019 yılının ilk altı ayında verilen toplam ruhsat sayısının 52 olduğu, bunun üç tanesinin 2018 yılında başvurusu yapılan yeni inşaat ruhsatı, geriye kalanının ise tadilat ruhsatı olduğu öğrenildi. 2019 yılının ilk altı ayında “sıfır” çeken inşaat sektörünün ikinci altı aydan umutlu olduğunu söylemek ise tüm bu yaşanan sürecin ardından doğru bir tespit olmaz.
 
Önceki yıllar mumla aranıyor 
2019 yılında sadece 52 adet tadilat ruhsatı ve 2018 yılında başvurusu yapılan inşaat ruhsatlarını veren Çanakkale Belediyesi, 2018 yılında yeni inşaat ve tadilat ruhsatı toplamı 493, 2017 yılında 587, 2016 yılında 578 olarak kayıtlara geçti. Temelden çatıya kadar mühendisinden ustasına ve emekçilerine, yan sektörlerdeki çalışanlarına kadar binlerce kişiyi doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen, yine doğrudan veya dolaylı olarak onlarca kalemde yan sektörü etkileyen konut sektörü krizden çıkmanın yollarını arıyor… Sonuç olarak, ülkenin yaşadığı ekonomik kriz, birçok yerde olduğu gibi Çanakkale’de  de “sıfır noktasında”! 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş