havadurum

Kocasından şiddet gören kadın, kocasıyla birlikte kayıp!

389
Çan ilçesinde, Nisan ayında yaşanan olayda, Çan`ın bir köyünün muhtarı olduğu öğrenilen İ.M.K, ayrı yaşadığı eşine evinde cinsel istismarda bulunduktan sonra, kaçırdığı ve ormanlık alanda ölümle tehdit ettiği ortaya çıkmıştı. Boşanmak üzere olduğu kocasının elinden kurtularak yolda rastladığı çobanın telefonunu kullanarak Jandarma`dan yardım isteyen kadının hukuki girişimleri sonuç vermedi...
 
Kadından ve boşanmak üzerinde olduğu kocasından haber alınamıyor 
Bu olayların ardından hukuki bir sonuç alınamazken, kendisine şiddet ve cinsel istismar uygulayan boşanmak üzere olduğu kocası ile birlikte şiddet mağduru kadının kayıp olduğu öğrenildi. Yakınlarının kayıp ihbarı yaptığı İ.M.K (51) ile şiddet uyguladığı eşi İ.K. (41) iki gündür aranıyorlar. Çan`da Jandarma, AFAD ve AKUT ekipleri tarafından Çan`ın ormanlık alanlarında ve geniş bir arazide yapılan çalışmalar devam ediyor. 
 
Daha önce öldürmekle tehdit etmişti 
Mağdur kadın, daha önce yaşanan kaçırma girişimi, fiziki şiddet ve cinsel istismar olayı sırasında, "Yanımda zehirli bir şırınga var. Benimle geleceksin. Gelmezsen bu şırıngayı sana saplarım ve anında ölürsün" diye boşanmak üzere olduğu kocası tarafından tehdit edildiğini ifade etmişti. 
 
Avukat Aydın, "Mahkemenin tutuklamamasına çok şaşırdık" 
Konuyla ilgili konuştuğumuz mağdur kadının avukatı Ümran Aydın, arama çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. İ.K`nin kaçırılma olayından sonra 5`inci gününde kendisine geldiğini söyleyen Aydın, mağdur kadının, eşinin kendisini öldürmeye çalıştığını, son anda kaçarak kurtulabildiğini anlattığını dile getirdi. Suç duyurusunda bulunarak hukuki süreci başlattıklarını, hatta savcının tutuklamaya sevk etmesine rağmen, mahkemenin tutuklamaya gerek görmediğini söyledi. Aydın, "Kadın, gerçekten çok korkuyordu. Çünkü yaşadıkları, kelimelerle ifade edilebilir değildi" dedi. 
 
Koruma kararı sık sık ihlal edildi 
Mahkemenin koruma kararı aldığını dile getiren Aydın, bu karara rağmen, boşanma davası açtıkları kocası tarafından sık sık takip edildiğini, kocasının kadın işten geldiğinde her gün durakta beklediğini söyledi. Aydın, "Koruma kararının ihlal edildiği emniyet tarafından mahkemeye bildirildi. Ancak kendisini rahatsız etmediği, herhangi bir temasta bulunmadığı için bu itirazlarımız reddedildi. Sonrasında yine şikayetlerimiz oldu. Müvekkilimi oğlunun telefonundan arayarak tehdit etti. Ancak bu konuda da maalesef hukuken bir sonuç elde edemedik. Ancak kocası, kadını sürekli taciz altında tuttu. Evinin etrafında gezdi. Gören komşular, tanıklık etmediler, görmedik dediler" dedi. 
 
"MOBESE kayıtlarında var, ama bulunamıyorlar"
Aydın, son kaçırma olayını ise, "Birkaç gün önce akşam saatlerinde adam eve girmiş. Sabah komşular iş arkadaşlarını aramış işe gelip gelmediğini sormuşlar. Önceki sabah (Salı günü) kayıp ihbarı yapılmış. Evinin önünden MOBESE kaydı var. Boşanma davasını açtığımız eşi tarafından araca bindirildiği görülüyor. Çok hızlı aksiyon alınsaydı bulunabilirdi" dedi. 
 
Komşular tanıklık etmiyor, aile baskı yapıyor!
Boşanmak üzere olduğu kocasının şiddetine maruz kalan kadınla ilgili, komşularının tanıklık etmediğini dile getiren Avukat Aydın, "Aile yakınlarının da kadına yönelik `bu olayları duyuruyorsunuz, haber yaptırıyorsunuz` gibi baskıları vardı" dedi. 
 
"Can güvenliği kesinlikle yok"
Müvekkilinin hayatından endişe ettiğini dile getiren Avukat Aydın, "Müvekkilimin can güvenliği kesinlikle yok. Eşinin kendini öldürmek istediğini söylüyordu sık sık. Kendisini öldürmeye çalıştığı sırada kurtulmuş olmasına rağmen, `delil yok` kabul edildi. Akıl alır gibi değil" dedi. 
 
Aydın ayrıca, bu ve benzeri olayların Türkiye`nin İstanbul Sözleşmesi`nden çıkmasının sonuçları olduğunu ifade ederek, iktidarın kadın hakları konusunda toplumu, adli mercileri ve kolluk kuvvetlerini geriye götürdüğünü söyledi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş