havadurum

Klima satışları düştü..

964

 

Temmuz ayının sonlarına gelinirken hava sıcakları da arttı. Gündüz sıcağında sokağa çıkmak istemeyen vatandaşlar, klima veya vantilatörlere ihtiyaç duyuyorlar. Fakat, döviz kurlarıyla bağlantılı olarak satışa çıkarılan klima fiyatları, vatandaşları alışveriş yapmakta çekingen hale getirdi. Ses Elektronik Şirket Yetkilisi İsmail Sessiz ve Köroğlu Satış Danışmanı Cumhur Biçer, gazetemiz Çanakkale OLAY’a klima satışları ile ilgili bilgi verdiler. Klima satışlarının her yıl değişim gösterdiğini söyleyen İsmail Sessiz, bu yıl klima alışverişlerinin bir miktar düştüğünü belirtti. Dövizin, son zamanlarda aşırı yükselmesinin klima satışlarında olumsuz etki yarattığını söyleyen Sessiz, bu yıl klima fiyatlarının yüzde 20 civarında attığını ifade etti. Köroğlu Satış Danışmanı Cumhur Biçer ise, özellikle geçen yıl klima satışlarında büyüme olduğunu söyledi. Geçen yıl klima satışlarındaki büyümenin hükümetin yaptığı ÖTV İndiriminden kaynaklandığını söyleyen Biçer, klima satışlarında bu yıl aynı oranda düşüş olduğunu belirtti.

 

“Klima fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 20 civarında net artışlar var”
27 yıldır Çanakkale’de hizmet verdiklerini söyleyen İsmail Sessiz; “Biz, Çanakkale’de 27 yıldır Ses Elektronik olarak hizmet veriyoruz. Güçlü markaları Çanakkale halkı ile buluşturarak, maksimum faydayı sağlamaya çalışıyoruz. Klimalar, yıl, yıl farklılık gösterebiliyor, yaz ve kış olarak iki seçenekte de kullanılabiliyor. Yazın erken girmesi, çöl sıcakları, kavurucu sıcaklar, Afrika sıcakları ve gece sıcakları, vatandaşlarda klima ihtiyacı yaratıyor. Klima, dövize daha duyarlı bir ürün grubu. Dövizin aşırı yükselmesi de klima fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Klima fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 20 civarında net artışlar var. Alışverişler de bir miktar gerileme oldu ama çok da belirgin bir şey yok. Yani alışveriş, geçen yılki hedeflerin altında kaldı” dedi.
 
“Dövizin yükselmesi fiyatları olumsuz yönde etkiledi”
Klima veya vantilatör kullanımının artık zorunluluk olduğunu söyleyen Cumhur Biçer; “Klima satışları, geçtiğimiz yıla göre biraz daha düştü. Geçtiğimiz yıl hükümetin yaptığı, ÖTV İndirimi vardı. Bu da beyaz eşyada büyük bir rağbeti beraberinde getirdi. Tabi sadece beyaz eşyaya değil vatandaşlar, klimaya da büyük rağbet göstermişlerdi. Bu yıl da ister istemez, beyaz eşya satışlarında bir küçülme oldu, bu da doğal olarak klimaya yansıdı. Dolar kurunun da birden bire yükselmesi fiyatları olumsuz yönde etkiledi. Biz de elden ve taksitli ürün sattığımız için satışlarımız devam ediyor. Vatandaşlar mecbur kalıyor klima almaya. Çünkü havalar aşırı sıcak gidiyor. Klima satışları, geçen yıla göre bu yıl biraz daha düşük. Ama şimdi klima bir zorunluluk haline geldi. Klimaya bütçesi yetmeyenlerde klimanın alternatifi olarak vantilatöre yöneliyorlar” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş