havadurum

Kışa hazır mıyız?

Aktarlar kışa girmeden önce bağışıklık sistemini güçlendirmek için vatandaşlara zencefil, zerdaçal ve bal karışımı öneriyor.

692
Sonbahar’ın yüzünü yavaş yavaş göstermesi ve havaların serinlemeye başlaması ile birlikte vücut direncini artırma yolları arayan vatandaşlar Çanakkale’deki aktarların yolunu tuttu. Kışa girmeden vücut direncimizi artırmak için yapmamız gerekenlerin başında bitki çayları içmek ve zencefil, zerdaçal ve bal karışımını tüketmek olduğunu belirten aktarlar bal ve pekmezin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
 
 
Hasan Aksoy: “Baharatlara her kesimden ilgi olduğunu söyleyebilirim. Özellikle zerdaçal, ıhlamur, zencefil gibi bağışıklık sistemini güçlendirici olan çeşitlere ilgi fazla. Kışa hazırlık için aslında herkesin kendine göre uyguladığı formüller var. Vücudumuzu kışa dayanıklı bir hale getirmek için ıhlamur, tarçın kabuğu, karanfil ve ekinezya çayını bol bol tüketin. Bal ve pekmezi unutmayın. Sihirli üçlü zencefil, zerdaçal ve bal karışımından oluşan üçlüdür.”
 
 
Halil Yavuz Kaya: “Kayınvalidem 90 yaşında onun için zerdaçal alıyorum. Her sabah 1,5 tatlı kaşığı zerdaçalın içine tarçın koyup, balla karıştırıp yiyor. Zerdaçal ‘ın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, astım ve bronşite iyi geldiğini biliyoruz.”
 
 
Seda Ürey: “Orta yaş grubunun aktalara daha çok ilgisi var. Kışa hazırlanmak için boğazı ve göğsü yumuşatacak zencefil, zerdaçal, karanfili balla karıştırın. Sabahları evden çıkmadan bir tatlı kaşığı ve akşam yatmadan önce için. Çay olarak da ıhlamur, içine hibisküs, kabuk tarçın, zencefil, zerdaçal, havlucan koyun göğsü yumuşatır, balgam söktürür. Yemeklerde de tat vermek için zerdaçal kullanılıyor. Çorbalarda, etli yemeklerde ve pilavda kullanabilirsiniz, safran gibi bir renk verdiğini görürsünüz.”
 
 
Rahime Kanılga: “Yaşlılar aktarlara ve şifalı bitkilere daha çok ilgi gösteriyor, ama son yıllarda gençlerin de ilgisi arttı. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış bitkilerini tüketin. Bunun yanında bal, pekmez, arı sütü, polen tüketimini de yaza göre artırmak lazım. Kışın dirençli kalmanın formülü zencefil, zerdaçal ve bal karışımı. Zerdaçal’ı çorbalarda ve salatalarda da tüketin.”
Paylaş