Kırkpınar'a doğru..

996

 Edirne Belediye Başkanlığı’nın organizasyonuyla bu yıl da düzenlenecek olan. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nde karşılaşmalar DMAX kanalından naklen yayınlanacak. 

 
Güreş ağası seçimi, çeşitli boylardaki müsabakaların yapılması ve Türkiye’nin başpehlivanının belli olmasıyla Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri renkli görüntülere sahne olacak.
 
Edirne Belediyesi`nce 1-7 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan 658`inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nde dereceye girecek pehlivanlara verilecek ödüller ile pehlivanların tur ve yolluk ücretleri belirlendi.
Belediye encümeni, 658`inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nde verilecek ödüllerle tur ve yolluk ücretlerini belirledi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nde başpehlivan olacak güreşçiye Edirne Belediyesi`nce 51 bin TL para ödülü verilecek. Başpehlivanlık güreşlerinde ikinci olacak pehlivan 31 bin TL, üçüncü olacak 2 pehlivan da 16`şar bin TL para ödülü kazanacak. Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nde mücadele edecek olan başpehlivanlara 1400 TL, başaltı pehlivanlarına 1000 TL, büyük orta pehlivanlarına 700 TL, küçük, orta ve deste 440 TL, ayakboyu, tozkoporan, teşvik ve miniklere 330 TL net yolluk ücreti ödenecek. Ayrıca yükselecekleri her tur için başpehlivanlar 90 TL, başaltı 70 TL, büyük orta 50 TL, küçük orta 44 TL, deste ayakboyu, tozkoporan, teşvik ve minikler 38.50 TL ücret alacak.
658`inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nin resmi açılış töreni ise 1 Temmuz`da, Edirne Belediyesi önünden kortej yürüyüşüyle başlayacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tüm güreş severleri Kırkpınar`a davet etti.
 
Çanakkaleli güreşçiler de katılacak
1 Temmuz 2019 pazartesi günü Edirne’de başlayacak tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine Çanakkaleli pehlivanların da iştirak edecekleri öğrenildi. Başta Çan ve Biga olmak üzere merkez ve ilçelerde bulunan Güreş kulüpleri sporcularının ilgi göstereceği güreşlerde Çanakkaleli sporcular değişik boylarda çayıra çıkacaklar. 
Kırkpınar Efsanesi
Kırkpınar yağlı güreşleri ile ilgili bir çok söylenti vardır. Bunlardan en yaygın olanı da şöyledir; Rumeli’nin fethi sırasında Orhan Gazi’nin kardeşi Süleyman Paşa 40 askeriyle Domuzhisarı Kalesi ile birlikte birkaç kaleyi de ele geçirir. Bu birlik geri dönerken, bu gün Yunanistan sınırları içerisinde kalan Samona’ daki molalarında güreş tutuşurlar. Bunlardan ikisi yenişemezler. Daha sonra iki güreşçi bir Hıdırellez gününde (6 Mayıs) yeniden güreşe tutuşurlar. Güreş sabah erkenden başlayıp gece yarısı iki güreşçinin ölümüne kadar sürer. Arkadaşları tarafından orada bulunan bir incir ağacının altına defnedilirler. Yıllar sonra arkadaşları aynı yere tekrar geldiklerinde İki pehlivan arkadaşlarının gömülü oldukları yerde temiz ve gür pınarların şırıl şırıl aktığını görürler. Bunun üzerine o yer “Kırkpınar” olarak adlandırılır ve böylece Kırkpınar Yağlı Güreş geleneği başlar.
Yusuf Sonkurt
Paylaş