Ülkedeki tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olan Çanakkale’de kiraz hasadı geçtiğimiz günlerde başladı. Pazartesi’den itibaren kiraz fiyatları Bayramiç ve Lapseki’de 2,5-3 TL’ye kadar düşerken, TÜKODER Şube Başkanı Ali rıza Berkit, konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. Salgının etkileri, ürünün bol olması, yağmurun yağması, pazarın daralması ve tüccarların örgütlü davranması sebebi ile kiraz fiyatlarının dibe vurduğunu belirten Berkit, bu durumun gelecek yıla daha olumsuz etkilerinin olacağını söyledi. Üretici rahat olmazsa, tüketicinin de rahat tüketim yapamayacağını ifade eden Berkit, üreticinin kiraz ağaçlarını kesebileceğini, yada bakmayarak rekoltesini düşürebileceğini ifade etti. Planlı üretim ve pazarlama ile ilgili çalışmalar olduğunu, ancak bu çalışmaların salgın nedeni ile aksadığını belirten Berkit; “Önümüzdeki günlerde ilimizde şeftali ve elma gelecek. Yine üzüm bol miktarda var. Bunlarda kapasitesinin üzerinde olduğu ve Çanakkale halkının tüketememesi sebebi ile büyükşehirlere satılmalı, hatta yurt dışına ihracat yapılması gereken ürünlerimiz var. Bununla ilgili girişimci ihracat yapacak kişiler ve kuruluşlar aranmakta” dedi.
“Üretici rahat etmezse, tüketici de rahat edemez”
Berkit açıklamasında; “Çanakkale ili tarımsal anlamda Türkiye genelinde üretimi yoğun olan bir ilimiz. Biz TÜKODER olarak üreticilerin ekonomik ve sosyal anlamda rahat etmediği sürece tüketicilerin de rahat etmesinin imkansız olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde üretim tüketim ilişkilerinde zaman zaman belirli aksaklıklar olmasına rağmen, aracıların kar etmelerine rağmen üretimde belirli sıkıntılarda var. Örneğin bugünlerde çok güncel olan kiraz fiyatının Pazartesi gününden itibaren hem Bayramiç, hem de Lapseki yörelerinde 2,5-3 TL’ye kadar düştüğünü görüyoruz. Pazara çıktığımızda bazı bölümlerde 6-7 TL kiraz olduğunu görüyoruz ancak daha çok 12-13 TL’den satışta olduğunu görüyorduk. İhracat kirazları tüketiciye getirilecek zamana kadar 12- 13 TL’den satıldı. Ancak gelinen noktada ürününü bol olması, yağmurun yağması, pazarın daralması ve tüccarların örgütlenmesi kiraz fiyatlarını dibe vurdurdu” dedi.
“Seneye ya bu kiraz ağaçları kesilecek, ya da bakımsızlıktan rekoltesi düşecek”
Berkit, “Yine üstüne basa basa söylüyoruz, üretici rahat etmediği sürece tüketicinin rahat etmesi imkansız. Seneye ya bu kiraz ağaçları kesilecek, ya da bakımsızlıktan rekoltesi düşecektir. Rekoltenin düşmesi demek kirazın tekrar pahalanması ve tüketicinin de bunu düzgün bir şekilde elde edememesi demek. Bu anlamda planlı üretim ve pazarlamaya girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bununla ilgili ilimize ve ülkemizde ciddi çalışmalar var. Ancak bu çalışmalar salgın nedeni ile aksadı. Önümüzdeki günlerde ilimizde şeftali ve elma gelecek. Yine üzüm bol miktarda var. Bunlarda kapasitesinin üzerinde olduğu ve Çanakkale halkının tüketememesi sebebi ile büyükşehirlere satılmalı, hatta yurt dışına ihracat yapılması gereken ürünlerimiz var. Bununla ilgili girişimci ihracat yapacak kişiler ve kuruluşlar aranmakta. Bunlar bulunursa, üretici rahat ettiğinde tüketicide rahat edecektir. Yine üretimi teşvik edecek, üreticileri koruyacak önlemler alınmalı.
(Eren Aşnaz)