Kent sohbetleri sürüyor
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde konuşmacı Pervin Beyhan Tektel ile “Çocukluk Anıları” konulu kent sohbeti gerçekleştirildi.
Kent Müzesi ve Arşivi’nin konuğu olan Pervin Beyhan Tektel, katılımcılar ile anılarını paylaştı. Çanakkale hikayelerinin babasının halı, kilim satmak için 1949 yılında buraya gelip daha sonra 1951’de annesini de yanına aldırması ile başladığını dile getiren Tektel, babasının zaman içersinde işiyle burada tutunduğunu ve böylece Çanakkale’ye yerleştiklerini belirtti. İlkten Fevzipaşa Mahallesi’nde bir evde oturduklarını ama kendi çocukluk anılarının çoğunu oluşturan yerin Eski Mahkeme Sokak üzerindeki ev olduğunu söyleyen Tektel, bu sokak üzerinde arkadaşlarıyla çeşitli oyunlar oynadıklarını dile getirdi. Tektel, o dönemin oyunları arasında istop, yılan çizme gibi oyunların bulunduğunu ve bu oyunlar oynanırken de sık sık kavga ettiklerini söyledi. Komşuları Müşerref teyzenin sürekli toplarını kestiğini ama onların da bundan çekinmeyerek devamlı onun kapısının önünde top oynadıklarını belirten Tektel, o dönemlerde genç kızların Çanakkale’de son derece modern giyinerek gezebildiklerini de vurguladı. Tektel’in düşüncesini katılımcılar da Çanakkale’nin eskiden “Küçük İstanbul” diye anıldığını söyleyerek desteklediler.
O dönemki giysilerinin çoğunu Terzi İsmet hanıma yaptırdıklarını, ayrıca kendilerinin de Yeşilçam oyuncularının giydiklerinden etkilenerek yeni elbiseler diktiklerinin altını çizen Tektel, çocuklukların o dönemde severek oynadıkları bir diğer şeyin, ona küçük elbiseler dizayn edip giydirdikleri parmak boyutundaki model bebekler olduğunu ifade etti. Tektel bu bebeklerin kendi kuşağından kız çocukları arasında çok yaygın oyuncaklar olduğunun altını çizdi. Tektel eskiden arkadaşlıkların bir başka olduğunu ve kendi kuşağının Çanakkale’de çok şanslı bir çocukluk geçirdiğini belirtti.