Kent Müzesi’nin konuğu Palabıyık

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin bu haftaki konuğu Figen Palabıyık oldu.

392
Figen Palabıyık’ın konuk olduğu Kent Müzesi’ndeki; “Kadın Gözüyle Fevzipaşa Mahallesi” sohbet konusu ilgi gördü. Sohbete Fevzipaşa Mahallesi’nde yaşamanın kendisine büyük bir gurur verdiğini söyleyerek başlayan Palabıyık, mahalledeki yaşamlarına dair bilgiler verdi. Mahalledeki kadınların ailenin dengeleyicisi olduğuna değinen Palabıyık, aileye giren paranın öncelikle kadınların elinden geçtiğini, ailenin ekonomi bakanının kendileri olduklarını ifade etti. Palabıyık, mahallelerindeki yaşamın dizilerde ve filmlerde abartıldığını, kendilerinin de küslükler ve kırgınlıklar yaşayabildiklerini sadece ölüm ve düğünlerde küslüklerin güdülmediğini söyledi.
 
18 yaşına kadar Almanya’da büyüdüğünü, anaokulu öğretmeni olduğunu söyleyen Palabıyık, mahalledeki eğitim sorununa da dikkat çekti. Kendi çocuklarının da okumasını istediğini ama mahalledeki erken evlilik modasına çocuklarının da uyduğunu söylerken bu konudan duyduğu üzüntüyü de ifade eden Palabıyık; “Çocuklarımız birbirinden ne görüyorsa onu yapıyor, birileri erken yaşta evlenmiş mi diğerleri de evleniyor. Kim 13 yaşında bir evin düzenini sağlayabilir, hangi erkek çocuğu evine o yaşlarda ekmek getirebilir? Ben çocuklarımın okumasını istedim ama okumadılar, şimdi torunlarımın okuması için elimden geleni yapacağım” dedi.
 
Sohbet sonunda özeleştiri de yapan Palabıyık, çocukların doğumlarından itibaren biriktirdikleri düğün parasının günümüz şartlarında fazla olduğunu, bu paranın çocukların gelecekleri için kullanılmasının daha mantıklı olacağını ifade etti. Sohbete katılan konuklarında soruları ile devam eden sohbet, Fevzipaşa Mahallesi sakinlerinin erken yaşta evlenmenin suç olduğu konusu ilgili bilgilendirilmelerin yapılması ile ilgili çözüm önerileriyle devam etti.
 
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 07 Kasım 2012 Çarşamba günü saat 18.00’da “Fevzipaşa Müzisyenleri ile Canlı Performans”gerçekleştirileceği bildirildi.
Paylaş