Kent Müzesi’nin konuğu Kenan Çelik

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Anzaklar ve Atatürk” isimli konferans gerçekleştirildi.

742
“Anzaklar ve Atatürk” konulu konferansı ile 1915 Çanakkale Savaşları konusunda bilgi birikimi ile tanınan Kenan Çelik, Kent Müzesi’nin konuğu oldu.
 
Avustralyalılar’ın savaşa dahil olmasının sebepleri ve Birinci Dünya Savaşı’ndaki tarafların oluşumuna dair tarihi bilgilerin paylaşımı ile konferans başladı. Slaytlarla zenginleşen konferansta tarihsel bilgilerin yanı sıra Avustralyalılar ile diyaloglar sonucunda ortaya çıkan anekdotlar da yer aldı.
 
Çelik, konferansında, Mustafa Kemal’in komutasındaki Türk birliklerinin Anzaklar’ın gözündeki yerine değindi. Avustralyalılar’ın savaştan önce Türkler hakkında hiçbir şey bilmediğini, Mustafa Kemal’i tanımadıklarını, savaş sonrasında ise tanıdıkça karşıt taraf olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını katılımcılarla paylaşan Çelik, Avustralya’ya yaptığı gezilerden de bahsetti. Çelik, Avustralya’da Atatürk, Çanakkale ve Türkiye Cumhuriyeti’ne duyulan sempatinin yansıması olarak mekanlara verilen isimlerden ve anıtlardan bahsetti. Avustralya’nın başkenti Canberra’da bulunan Atatürk heykeli ve Çanakkale parkında çekilmiş fotoğrafları da paylaşan Çelik, ilginin yoğun olduğu akşamda, Anzaklar tarafından kendisine verilen madalyayı da sunusunda paylaştı.
 
I. Dünya Savaşı ile ilgili çok sayıda yazılı kaynak olduğunu anımsatan Çelik, fakat halkın bunlardan yeteri kadar yararlanmadığından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
 
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin 1 Şubat 2012 tarihinde konuğu “Kentte Mustafa Kemal Atatürk II” konferans konusu ile Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay olacak.
Paylaş