Keçe Sanatına modern dokunuş!
Türkiye’nin değişik illerinden gelen ve Kültür Bakanlığı’ndan onaylı devlet sanatçılarının açtığı el sanatları sergisi Halk Bahçesi’nde Çanakkalelilerle buluştu. Sergide dikkat çeken isimlerden biri Fethiye Göcek’ten Çanakkale’ye gelen Senem Bilgen Söker oldu. Keçe sanatı ile ilgili çalışmalarıyla beğeni toplayan Söker, yaklaşık 7 yıldır bu el sanatı ile ilgili etkinlikler yürüttüğünü söyledi.
“Boş zamanlarım sanata dönüştü”
Keçe sanatı ile nasıl tanıştığını anlatan Söker, “Küçük bir şehirde yaşıyordum. Ve bolca zamanım vardı. Kısacası sıkılıyordum. Ve keçe sanatına karşı ilgim vardı. Sonra öğrenmeye başladım. Ve zamanla bu sanatı daha çok sevdim. Geleneksel el sanatlarını seviyorum ama modern desenlerle harmanlamayı daha çok seviyorum. O yüzden elbise, şapka ve halılarda genelde baykuş ve diğer desenleri kullandım. Bu çalışmalar daha çok gençler tarafından sevildi. Bu hoşuma gitti, çünkü yeni nesil bu sanatı hiç bilmiyor” dedi.
“Zor ve meşakkatli bir iş”
Keçe sanatının unutulmaya yüz tuttuğunu ve bu yüzden farklı tanıtım çalışmalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Söker; “Keçe sanatı zor ve meşakkatli bir iştir. Ama öğrendikten sonra eğlencelidir. Keçenin ana malzemesi yündür. Genelde koyun yünü kullanılır, ama deve tüy ve alpaka yünleri de kullanılır. Koyunların yünlerinin çeşitleri de çok fazladır. Bölgeye ve yedikleri otlara göre kalitesi değişir. Yapacağımız projeye göre yün seçmekte fayda vardır. Yün doğal bir malzeme olduğu için, çok faydalıdır. Evde kullanıldığında odadaki nem oranını düzenler. Çok nemliyken, nemi alır, çok kuru bir hava varken de ortama nem ekler. Çalışma sırasında da yünlere dokunmak, okşamak insanı çok sakinleştirir. Özellikle çok hareketli çocuklar yün ile çalışırken sakinleşirler. Keçe yapımı çok eski bir uğraştır. İlk keçelerle ilgili değişik hikayeler var. Biz hep elimizle uğraşıyoruz bazen bir hafta bazen birkaç günde işimiz bitiyor. Ama bu sanat için daha fazla etkinlik yapılmalıdır” dedi.
“Çanakkale’ye tekrar gelmek isterim”
Halk Bahçesi’nde gerçekleşen el sanatları sergisiyle Çanakkale’yi tanıma fırsatı bulduğunu söyleyen Söker; “Sergi sayesinde birçok zanaatkar ile tanışma şansına eriştim. Ve Çanakkale’yi çok sevdim. Çok modern bir şehir ayrıca kültür, sanat konularında oldukça duyarlılar. Tabi ki içinde sanatın olduğu başka bir etkinlikte Çanakkale’de yeniden bulunmak isterim. Ve keçe sanatını daha iyi bir şekilde herkese gösterebilirim” diye konuştu.
(Şebnem Özer)