Keçe sanatı Nuh Tufanı ile başladı

Son yıllarda gelişen ve el sanatları sergilerinde boy gösteren keçe sanatının ustalarından Nilüfer Soyupak, keçe yapımını ve aşamalarını anlattı.

3090
İstanbul doğumlu, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul`da tamamlayan Nilüfer Soyupak Meslek Yüksek Okulu Seramik Bölümü`nden mezun olduktan sonra, seramik çalışmalarına ağırlık vermiş. Geçtiğimiz günlerde Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde halk Eğitim ASO`nun açtığı el sanatları sergisinde çalışmalarını sergileyen ve keçe sanatı ile nasıl tanıştığını anlatan sanatçı: “Bir sergide gördüğüm ve etkilendiğim keçe çalışmalarından sonra Halk Eğitim`in açmış olduğu kurslara devam ettim. Halk Eğitim`in açtığı sergisine katıldım. Çalışmalar büyük ilgi gördü. Şu anda Troia Festivali`ne hazırlanıyoruz. Troia Festivali`nde keçe, seramik ve tülbent sergisi açacağız” dedi.
Keçe yapımının çok eski bir uğraş olduğunu kaydeden Soyupak : “İlk keçe ile ilgili değişik hikayeler var. Nuh’un gemisinde postu olan hayvanlar küçük bir yerde ve denizde sallandıkları için, stresten postlarını atarlarmış. Yerler de ıslak olduğundan sürekli yünlerin üstüne bastıkları için keçeleşmeye başlamış, içine de yedikleri ot parçalarından desen yapmışlar. Hayvanlar gemiden ayrılırken, dünyanın en güzel keçe halısını bırakmışlar. Yünün keşfedildiği günden beri insanların yaptığı ilk tekstil ürünü olan keçe yünün ıslak ve nemli ortamlarda dövülerek yün liflerinin birbirlerine kenetlenmesi sonucu oluşan kaba bir kumaştır. Orta Asya`dan günümüze kadar gelen sanat aslında bizim öz sanatımız” dedi.
 
 
Son yıllarda dünyada Rusya`dan ayrılan federal ülkelerde ve Avrupa`da keçe sanatına olan ilginin arttığını söyleyen Soyupak: “Hedefimiz keçe sanatını daha çok tanıtmak, paylaşmak ve yok olmaya yüz tutan sanatı yaşatmak” dedi. Keçe yapımının zor ve sabır isteyen bir süreç olduğunu belirterek süreci de anlatan Soyupak: “ Boyanmış, filtre edilmiş ve işlenmiş yünlerin önce naylon yüzeye boy, boy 3 kat yayıyoruz. Desenin konulmasının ardından sabun ve sıcak su ile işlem yapıyoruz. Keçenin en büyük dostu sıcak su ve sabun” dedi.
 
Soyupak keçe işinden yelek, çanta, sabun, şal, atkı, fular, ev süsü ve çeşitli objeler yapıldığını belirtti. İlerde Çanakkale`de bir keçe atölyesi açılacağını da duyuran Soyupak, kadınların ev ekonomilerine katkı sağlaması açısından da olumlu bir yanı olduğunu söyledi.
Paylaş