KDV düzenlemesi yanlış politika

Maliye Bakanlığı’nın konutlarda yüzde 1 olan KDV oranının yüzde 18’e çıkarıldığını açıklamasının ardından inşaat sektörünün tepkisini çeken KDV düzenlemesi Çanakkale’de de yankı buldu.

2066
Maliye Bakanlığı tarafından 1 Ocak’tan itibaren büyükşehirlerde uygulamaya geçirilen konut faizlerindeki yüzde 1’lik oranının yüzde 18’e çekilmesi durumunu değerlendiren inşaat sektörünün aktörleri KDV oranlarında yapılan değişikliği yanlış politika olarak değerlendirirken, bu durumun yatırımcıyı belirsizliğe sevk ettiğini düşünüyor. Büyükşehirlerde konut sektöründe uygulanan KDV oranının sektörü kötü etkileyeceğini ve büyükşehirlerle sınırlı kalmayacağını düşünen Müteaahitler Birliği Derneği Başkanı Erdal Akarsu ve ÇİMDER Başkanı Güven Barış Yüksel gazetemize uygulama hakkında değerlendirmelerini açıkladılar.
 
 
Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanlığı Erdal Akarsu; “İnsanların en büyük arzusu ev sahibi olmaktır. Büyükşehirlerde başlayan bu uygulamanın sadece büyükşehirlerle sınırlı kalacağı söylense de öngörülerimize göre ileriki süreçte küçük şehirlerde de uygulanacaktır. Bu da konut fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır. Zaten insanlar zor şartlar altında ev sahibi oluyor. Bu durum sektörü daha da olumsuz etkileyecektir. Uygulamanın küçük şehirlere sıçraması yanlış politika olur. Maliye Bakanı her ne kadar bunun büyükşehirlerle sınırlı kalacağını belirtse de neticede bu bir adımdır, bir süre sonra gelebilir. Bu da maliyetler olarak tüketiciye yansır” dedi.
 
 
ÇİMDER Başkanı Güven Barış Yüksel ise; “Konutlarda KDV oranının yüzde 1’den yüzde 18’e çıkması ile ilgili uygulama büyükşehirleri kapsıyor. Fakat bu bize gösteriyor ki kademeli olarak küçük şehirlere de gelecektir. Yüzde 1 oranındaki KDV tüketiciye avantaj olarak yansıyordu. Yüzde 18 ciddi bir rakamdır. 2-3 yıl sonra Çanakkale’de de uygulamaya geçebilir. Devletin koyduğu vergi doğal olarak tüketiciye yansıyacaktır. Makro politikalarda KDV oranlarında oynama yapılmasını doğru bulmuyorum. Özellikle KDV gibi konularda yapılan değişiklik tüketiciyi ve yatırımcıyı belirsizliğe sevk ediyor. Bunu bir şekilde tansiyona benzetirsek sürekli iniş çıkışlı seyreden bir tansiyon rahatsızlık yaratır ve kötü sonuç verir” diye konuştu.
Paylaş