havadurum

Kazdağları yok olduktan sonra mı toplanılacak?

İl Genel Meclisi’nde çevre sorunlarını araştırmak için özel bir komisyon kurulması yönündeki teklif 3 ay sonra yeniden gündeme geldi. Nisan ayı toplantısında kurulan komisyonun 3 ay geçmesine rağmen hiçbir girişimde bulunma-ması dikkat çekti.

776
ÇED raporlarının onaylanmaması için 3 ay önce düğmeye basan İl Genel Meclisi’ndeki AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda, CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk ve MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün’ün özel bir komisyon kurulması için meclise önerge vermişti. Önergenin ardından Kazdağları için tarihi bir adım atan İl Genel Meclisi’nin çevre sorunlarını araştırmak için kurduğu komisyo-nun, Kazdağları gibi 1 milyon insanın yaşam değerlerini ilgilendiren bir konuda 3 aydır hiç bir çalışma yapmamış olması şaşkınlık yarattı.
 
Nisan ayından bu yana hiç bir işlemin yapılmaması il Genel Meclisi’nin çevremize karşı ne kadar duyarlı hareket etiğinin de bir göstergesi oldu. Geçtiğimiz Nisan ayında İl Genel Meclisi üyelerinin de tam destek verdiği söz konusu komisyonun henüz hiçbir girişimde bulunma-ması ise MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün’ün dünkü meclis toplantısında gündem dışı söz almasıyla ortaya çıktı.
 
Meclis sınıfta kaldı
Kazdağları’nda altın arama çalışmalarının işletme aşamasına geldiği şu günlerde, bir başka görüşe göre de söz konusu komisyonun çalıştırılmaması hedeflenerek altıncı şirketlerin önünün açılması planlanmakta olduğu iddiaları da kamuoyunda bomba etkisi yarattı. 3 aydan bu yana söz konusu komisyonun Kazdağları için hiçbir girişimde bulunmaması, çevre sorunla-rında İl Genel Meclisi’ni sınıfta bıraktı...
 
 
ÇED raporlarının onaylanmaması için 3 ay önce düğmeye basan İl Genel Meclisi’ndeki AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda, CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk ve MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün’ün özel bir komisyon kurulması için meclise önerge vermişti. Önergenin ardından Kazdağları için tarihi bir adım atan İl Genel Meclisi’nin çevre sorunlarını araştırmak için kurduğu komisyonun, Kazdağları gibi 1 milyon insanın yaşam değerlerini ilgilendiren bir konuda 3 aydır hiç bir çalışma yapmamış olması şaşkınlık yarattı. Nisan ayından bu yana hiç bir işlemin yapılmaması il Genel Meclisi’nin çevremize karşı ne kadar duyarlı hareket etiğinin de bir göstergesi oldu. Geçtiğimiz Nisan ayında İl Genel Meclisi üyelerinin de tam destek verdiği söz konusu komisyonun henüz hiçbir girişimde bulunmaması ise MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün’ün dünkü meclis toplantısında gündem dışı söz almasıyla ortaya çıktı. Kazdağları’nda altın arama çalışmalarının işletme aşamasına geldiği şu günlerde, bir başka görüşe göre de söz konusu komisyonun çalıştırılmaması hedeflenerek altıncı şirketlerin önünün açılması planlanmakta olduğu iddiaları da kamuoyunda bomba etkisi yarattı.
 
Meclis sınıfta kaldı
Temmuz ayı toplantısının 4. birleşiminde yer alan gündem maddelerini görüşmek için toplanan İl Genel Meclis üyeleri, Nisan ayında tarihi bir adım atarak, Çanakkale’de yaşanan tüm çevre sorunlarını araştırmak için özel bir komisyon kurulması için düğmeye basmıştı. O günden bu yana verilen önerge kapsamında meclisin sadece çevre sorunlarını araştırmak için komisyonda görev alacak isimleri belirlemesi ve 3 aydan bu yana söz konusu komisyonun Kazdağları için hiçbir girişimde bulunmaması, çevre sorunlarında İl Genel Meclisi’ni sınıfta bıraktı.
 
 
“Meclis başkanlığı görevi üstlenebilir mi?”
Gündem dışı söz alan MHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, Kazdağları’ndaki altın arama çalışmalarının çevreye vermiş olduğu zararlar ile ilgili belge ve dokümanların temini noktasında İl Genel Meclisi’nin görev üstlenip üstlenemeyeceğini sordu. Akgün; “Bundan 3 ay önce özellikle Kazdağları’ndaki maden arama çalışmalarının çevreye vermiş olduğu olumsuz etkilerin araştırılması ile ilgili bir komisyon kurmuş idik. Bu komisyonun içine grup başkan vekillerimizde dahil olmuştu. Bununla ilgili bu güne kadar ilgili birimlerin veya ilgili kararların, ellerindeki bilgi ve belgeleri meclise getirtme gibi bir şansımız var mıdır yok mudur? Meclis başkanlığı böyle bir görevi üstlenebilir mi? Örneğin altın arayıcıları kendi aralarında bir sivil toplum örgütü olarak bir dernek kurmuşlar. Derneğin elinde bazı belgeler varmış. Yine çevre ile ilgili kurulan derneklerin elinde de bu tür belgeler var. Meclis Başkanlığı olarak eldeki bu dokümanları isteyebilir misiniz? Yoksa komisyon olarak bu belgeleri biz mi isteyelim?” dedi.
 
“Komisyon bir an önce faaliyete geçmeli”
Kazdağları’nda altın arama çalışmalarının işletme aşamasına gelmesi nedeniyle, İl Genel Meclisi’nin kurduğu komisyonun bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini ifade ederek; “Biliyorsunuz artık ruhsatlar araştırmadan işletmeye dönmek üzere. Dolayısıyla böyle bir komisyon kurulmuş ise, bu komisyonun da bir an önce faaliyete geçmesi gerektiği kanaatindeyim. Buradan da grup başkan vekili arkadaşlara çağrıda bulunuyorum. Yani MHP Grubu olarak tek başımıza bu işin müdahili olmak istemiyoruz. Madem böyle bir komisyon seçtik. Komisyon olarak birlikte hareket edelim istiyoruz. Eldeki dokümanları alalım ve inceleyelim. Kazdağları’nda yaşayan insanlarla da görüşmeler yapalım. Çünkü, köylerde çok ciddi endişeler var. Yörede yaşayan vatandaşlar su ile ilgili ciddi endişeleniyor. Bunları gidermek bir yer de bizimde görevimizdir diye düşünüyorum” diye konuştu.
 
Çevre sorunlarının araştırılması için elde edilecek olan bilgi ve belgelerin komisyon tarafından toplanmasının daha iyi olacağını vurgulayan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin ise; “Daha evvel bununla ilgili komisyon ile bir toplantı yaptık. Kişisel kanaatim bunun komisyon vasıtasıyla yapılması daha iyi olur” şeklinde konuştu.
 
 
Mecliste söz alan AKP’li İl Genel Meclis Üyesi Nurkan Şanda ise; “O halde Grup Başkan Vekilleri olarak bir gün toplanalım. Üç siyasi partinin grup başkan vekilleri de katılsın. Bir gün belirleyelim ve o gün de programı uygulayalım. Gerekirse yerine gidelim. Gerekirse yerinden o belgeleri kendimiz isteyelim” dedi.
 
 
Konu ile ilgili öneride bulunan AKP’li İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Babacanoğlu; “Kent Konseyi Çevre Meclisi’nin belediye meclisine sunduğu bir rapor var. Kent Konseyi Çevre Meclisi’ne seçilen bir üye olarak, o raporu temin edebilirim. Başka sivil toplum kuruluşlarından da başka bir formül ile belge ve bilgileri komisyon olarak alabiliriz” şeklinde konuştu.
 
Meclisteki Grup Başkan Vekilleri olarak bir gün toplantı düzenlenmesinden yana olduğunu kaydeden CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Metin Öztürk; “Grup başkan vekilleri olarak toplanalım. Ona göre yol haritamızı belirleyelim ve girişimlerde bulunalım” dedi.
Paylaş