"Kazdağları, kentin temel su kaynağıdır"

960

ZMO tarafından akademisyen ve uzmanların katkıları ile Çanakkale`de Tarımsal Yapı, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri-2020 Yılı Raporu hazırlandı. ZMO Şube Binası`nda yapılan rapor tanıtıma Belediye Başkanvekili Rebiye Ünüvar, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, ZMO Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri katıldı. Çanakkale tarımının sorunları ve çözüm önerilerini özet olarak sunduklarını belirten ZMO Şube Başkanı Hicri Nalbant, orman yangınları, boğaz köprüsü, enerji santralleri, madenler... gibi birçok projenin tarıma etkilerine detaylı olarak yer verdiklerini ifade etti. Kazdağları`nın tarımsal sulama ve içme suyu bakımından kentin temel kaynağı konumunda olduğu belirtilen raporla ilgili Nalbant; Bu raporda çevre etki değerlendirmesi yapılmış Türkiye tarımı sorunları üzerine genel olarak değerlendirilmiştir. Raporda bitkisel ve hayvansal faaliyetlerin yanı sıra tarımsal amaçlı enerji ve doğal kaynakların kullanımına ilişkin sorunlarda değerlendirilmiştir" dedi. Nalbant açıklamasında; "ZMO Çanakkale Şubemiz tarafından hazırlanan Çanakkale`de Tarımsal Yapı, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri-2020 Yılı Raporu tanıtımı amacıyla bugün buraya toplanmış bulunmaktayız. Çanakkale, coğrafi imkanları, zengin bitkisel ve hayvansal üretim çeşitliliği açısından önemli bir kenttir. İstanbul ve diğer büyükşehirlere arzını sağladığı önemli tarımsal ürünlerin çeşitliği ve tarımsal istihdam oranının yüzde 35 olması sebebiyle de Çanakkale bir tarım kentidir. Geniş, verimli orman ekosistemleri, doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikleri, jeotermal kaynakları, eko-turizm ve sağlık turizmi potansiyeli yüksektir. Diğer yandan, yüzde 80`i Çanakkale sınırları içerisinde yer alan Kazdağları, Marmara ile Ege Bölgesi`ni ayırırken yaklaşık 80 endemik ve nadir bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır" dedi. 

"Kazdağları tarımsal sulama ve içme suyu bakımından kentin temel kaynağı konumunda"
Nalbant açıklamasında; "Öte yandan Kazdağları; tarımsal sulama ve içme suyu bakımından kentin temel kaynağı konumundadır. Çanakkale, antik kentleri ve Kazdağları gibi mitolojiye konu olan değerleri ile antik dönemlerden günümüze önemli bir tarım, turizm, kültür ve bilim kentidir. Tarım verilerinin yorumlandığı bu rapor: Tarımın; kentin sosyo-politik sorunları üzerine etkisini kapsamaktadır. Geçmişe dönük ondokuz yıllık tarımsal veriler kamucu (toplumcu) ve akademik yaklaşımlarla sektörün tüm paydaşları için yaralı ve yönlendirici olması amacıyla hazırlanmıştır. Raporun yeni dönemlerde yeni verilerle güncellenerek yenilenmesi amacıyla çalışacağımızı yönetim olarak beyan etmekteyiz. Bu raporda Çevre etki değerlendirmesi yapılmış Türkiye tarımı sorunları üzerine genel olarak değerlendirilmiştir. Raporda bitkisel ve hayvansal faaliyetlerin yanı sıra tarımsal amaçlı enerji ve doğal kaynakların kullanımına ilişkin sorunlarda değerlendirilmiştir" dedi. 
 
"Dış etkenlerin tarıma etkileri değerlendirildi"
Raporda yer alan tarıma etkileyen faktörleri sıralayan Nalbant; "Raporda iklim değişikliğinin orman yangınlarının kuraklık ve fırtınaların, tarıma etkileri de değerlendirilmiştir. Çanakkale boğaz köprüsünün tarıma etkileri de bu raporda değerlendirilmiştir. Çanakkale yöresinde kurulan ve kurulmaya çalışılan fosil yakıtlı santrallar ve yüksek gerilim hatlarının tarıma etkileri de irdelenmiştir. Yine metalik madenciliğin (vahşi madenciliğin) ormanlara, su kaynaklarına, meralara, tarım alanlarına etkileri değerlendirilmiştir. Mevsimlik tarım işçilerine de ayrıca yer verilmiştir. Yine tarımsal kooperatiflerde bu raporda yer almıştır. Çanakkale tarımının sorunları ve çözüm önerileri özet olarak sunulmuştur" dedi. 
 
"Raporun hazırlanmasında imece yöntemi kullanıldı"
Raporun hazırlanmasında İMC (imece) yöntemi kullanıldığını ifade eden Nalbant emeği geçen herkese teşekkür ederek; "Rapora katkı sunan meslektaş ve akademisyen hocalarımız gönüllülük esasına göre hiçbir maddi kazanç gözetmeden rapora katkı sağlamıştır. Bu emeğin değeri karşılığı olmadığı için raporumuz para ile satılmamaktadır. Buradan Çanakkale Tarım Orman İl Müdürlüğüne ve değerli personellerine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Çanakkale belediyesi raporun basımını üstlenerek tarımın tüm paydaşlarına değerli katkı sağlamıştır, teşekkür ediyoruz. Raporun hazırlanmasında çok değerli katkılar koyan sınıf arkadaşım Dr. Necdet Oral`a çok teşekkür ediyorum. Yine sürekli bizimle birlikte çalışıp her türlü katkıyı zamanında ve hiç geciktirmeden sağlayan Prof. Dr. Murat Türkeş hocamıza çok teşekkür ediyorum. Raporun hazırlanmasındaki katkılarından dolayı meslektaşımız Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay` a teşekkür ediyorum. Eski şube başkanımız Prof. Dr. Türker Savaş `a, tüm yönetim kurulu üyelerimize ve değerli meslektaşlarıma teşekkürü borç biliyorum. Üyesi olmaktan gurur duyduğum İDA Dayanışma derneğine ve değerli başkanı Ekrem Akgül `E teşekkür ediyorum" dedi. (Eren Aşnaz)
Paylaş