Kaya "Üreticilerin 'süne'ye karşı hassas olması çok önemli"

888

 Üreticileri buğday zararlılarına karşı uyaran Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, buğdayda sünenin ciddi zararlara yol açtığını belirterek, konuyla ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce saha ekiplerinin çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ekipler kimyasal mücadelenin yapılması gereken doğru zamanı ve doğru yerleri bildirdiğinde, üreticilerin de bu alanları ruhsatlı ilaçlarla uygun zamanda ilaçlaması gerektiğini belirten Kaya; “İlaçlama yapılmadığı takdirde ürünün kalitesi düşüyor ve satılırken düşük fiyata satılıyor. Üreticimizin emeğinin boşa gitmemesi için bu noktada çok hassas olmaları ve her zaman dile getirdiğimiz gibi birlikte hareket etmeleri büyük önem arz ediyor” dedi. Kaya açıklamasında; “Yaşamımızda önemli bir yere sahip, insanoğlunun en eski, en temel ve en önemli gıda maddesi olan buğday meşakkatli bir yolculuğun ardından soframıza ekmek olarak geliyor. Bu derecede önemli olan ürünlerin de belli başlı sorunları oluyor. Bizim de buğdaydaki sorunumuz süne. Buğdayda kalite demek; sünesiz buğday demek. Buğday üretimi, tarım sektörünün olduğu kadar genel ekonominin de temelini oluşturmaktadır. Buğdayın milyonlarca üreticinin yıllık gelirini sağlayan önemli bir kaynak olması ve çok sayıda sanayi kuruluşunun ham maddesi olması özelliklerinden dolayı, ekonomik ve sosyal yaşantımızda diğer tarım ürünlerine göre önemi büyüktür” dedi.

 
“Alanların ruhsatlı ilaçlarla, uygun zamanda ilaçlanması gerekiyor”
Buğdayda sünenin ciddi zararlara yol açtığını belirten Kaya; “Bu zararları en aza indirmek ve üreticilerimizin ürünlerini onları memnun edici fiyatlara satmalarını sağlamak için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce oluşturulan ekipler sahada sezon boyunca aktif rol oynuyor. Buğdayda süneden dolayı meydana gelecek olan verim kaybının en az seviyede olabilmesi için arazide çalışan ekipler, kimyasal mücadelenin yapılması gereken doğru zamanı ve doğru yerleri bildirdiğinde, üreticilerimizin de bu alanları ruhsatlı ilaçlarla uygun zamanda ilaçlaması gerekiyor. İlaçlama yapılmadığı takdirde ürünün kalitesi düşüyor ve satılırken düşük fiyata satılıyor. Üreticimizin emeğinin boşa gitmemesi için bu noktada çok hassas olmaları ve her zaman dile getirdiğimiz gibi birlikte hareket etmeleri büyük önem arz ediyor. Bu sebeple biz üreticilerimizden sahada çalışan ekiplere de yardımcı olmasını, onların uyarılarını dikkate alarak süne mücadelesini gereken yerlerde ve zamanlarda yapmalarını istiyoruz. Başarılı bir mücadele gerçekleştirebilmek için bilinçli ve duyarlı hareket ederek birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız” dedi.
 
“Süne ile mücadelenin doğru bir şekilde yapılmaması, istenmeyen durumları beraberinde getirecektir”
Kaya son olarak; “Ayrıca önemle hatırlatmak isterim ki; çiftçilerimizin bin bir emek ve titizlikle yetiştiriciliğini yaptığı buğdayın süne ile mücadelesini doğru bir şekilde yapmaması, istenmeyen durumları beraberinde getirecektir. Buğday, ekmeklik un olma özelliğini kaybederek yemlik olarak değerlendirilecek ve üreticimiz maalesef fiyat indirimleriyle karşılaşacaktır. Bu bağlamda üreticilerimizin süne mücadelesi ile ilgili İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamızla devamlı iletişim halinde olmaları gerekmektedir. Tüm çiftçilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.
(Zeynep Kocaman)
Paylaş