24 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye ile ABD arasında yaşanılan gerginlik, döviz kurlarına yansımıştı. Döviz kurlarında yaşanılan dalgalanma, ekonominin her dalını ciddi şekilde etkiledi. Durumdan olumsuz şekilde etkilenen esnaf, ürün fiyatlarının yükselmesi halinde sıkıntı yaşanmayacağını söyledi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, döviz kurlarındaki dalgalanmanın her kesimi olduğu gibi, tarım ile uğraşan üreticiyi de etkilediğini söyledi. Ekonomik sıkıntının özellikle girdi maliyetlerini yükselttiğini belirten Kaya, girdi fiyatlarının artmasının otomatik olarak ürünlere yansıdığını belirterek, üreticinin durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. Kaya; “Girdi maliyetleri artar, ürün fiyatları artmazsa, üretici bu durumda ciddi sıkıntılar yaşar. Eğer, ürettiğimiz ürünün fiyatı da artar ise, bu sıkıntılı süreç rahat şekilde atlatılır” dedi. Domatesin pazar fiyatının 4 lirayı aşmasını değerlendiren Kaya; “ileriki zamanlarda sera domatesi çıkmaya başlayınca ve yağmurlar da yağmaya başlayınca bu fiyat biraz daha gevşeyebilir. Şuanda domates fiyatı, bu şekilde gidecek gibi duruyor” ifadelerini kullandı.
“Girdi maliyetleri artar, ürün fiyatları artmazsa, üretici bu durumda ciddi sıkıntılar yaşar”
Döviz kurlarında yaşanılan sıkıntılı sürecin, tarım sektörünü de etkilediğini söyleyen Ziraat Odası Çanakkale Şube Başkanı İsmail Kaya; “Son dönemde ülkemizde yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanma, ekonominin bütün aktörleri etkilediği gibi tarım ile uğraşan üreticileri de oldukça etkiledi. Biz, bu yılki üretimlerimizi, geçen yılki girdi maliyetleri üzerinden yaptık. Önümüzdeki yıl da, üretimleri bu yılki girdi maliyetleri üzerinden yapacağımız için ürettiğimiz ürünlerin pazar fiyatları, umduğumuz fiyatları oluşturmazsa sıkıntılı günler ciddi şekilde bizi bekliyor. Tabi önümüzdeki dönemde ürün fiyatları, kendilerini otomatik olarak yenilerse, bunu bir şekilde savuşturmuş olacağız. Şuanda ürün fiyatları, üretici için gayet iyi. Girdi maliyetleri artar, ürün fiyatları artmazsa bu, tarımla uğraşan vatandaşlar için ciddi şekilde sıkıntı oluşturur. Tabi ürettiğimiz ürünün fiyatı da artar ise, bu sıkıntılı süreç rahat şekilde atlatılır. Konuya Çanakkale bazında bakacak olursak, Çanakkale, sanayisi çok ilerlemiş bir kent değil. Çanakkale, tarım şehri, Çanakkale’de en fazla konuşulması gereken şey de tarımdır. Çanakkale’nin neredeyse yarısı tarım ile uğraşarak kazancını elde ediyor” dedi.
“Şuanda domates fiyatı, bu şekilde gidecek gibi duruyor”
Tarım sektöründe yaşanılan ve ürünleri ciddi derecede etkileyen hastalıkların ürünlerde ciddi verim kaybı yaşattığını belirten Kaya; “Üretici, hastalıklarla mücadele noktasında şuanda ciddi sıkıntılı günler geçiriyor. Geçen yıl, tuta ile alakalı ciddi şekilde sıkıntılı zamanlar geçirdik. Hastalıklarla mücadele noktasında, ciddi verim kayıpları da oluşuyor. 10 ton verim alabileceğimiz alanlarda verim, 5 tonlara kadar düşebiliyor. Dolayısıyla verim kayıplarıyla beraber istediğimiz ürünü piyasaya sunamıyoruz, buna bağlı olarak fiyat da yükselmiş oluyor. Bu sıkıntılı günlerde domatesin fiyatı 4 lirayı buldu. Ama ileriki zamanlarda sera domatesi çıkmaya başlayınca ve yağmurlar da yağmaya başlayınca bu fiyat biraz daha gevşeyebilir. Şuanda domates fiyatı, bu şekilde gidecek gibi duruyor. Ama ürün fiyatlarında ileriki haftalarda veya aylarda biraz daha gevşeme olur, vatandaş da daha ucuza ürün alma fırsatı bulur” dedi.
(Atilla Akın)