Karadenizliler geleneği bozmadı

9. Geleneksel Karadenizliler Şenliği büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

989
 
 
Çanakkale Karadenizliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇAKARDER) Marmara ve Ege bölgesinin en büyük açık alan organizasyonu olan Geleneksel Çanakkale Karadenizliler Bahar Şenliği’nin 9. dün Çan-Biga ilçesi sınırındaki ‘Hafızın Düzü’ piknik alanında gerçekleştirildi. Geleneksel Çanakkale Karadenizliler Bahar Şenliği’ne; Çanakkale merkez, ilçeler ve bağlı belde ve köylerinden yaklaşık 10 bin kişiyi aşkın vatandaş katıldı. Etkinliğe protokol üyeleri de büyük ilgi gösterdi.
 
Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş, Çan Kaymakamı Hasan Gözen, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Vali Yardımcıları Bahri Altınkaya, Canan Hançer Baştürk, Alper Faruk Güngör başta olmak üzere, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, siyasi parti ve çeşitli sivil toplum kurum ve kuruluş temsilcileri, üst düzey bürokratlar, Marmara ve Ege illerinden birçok Karadeniz Dernek Başkan ve yöneticileri katıldı.
 
Vatandaşların sabah erken saatlerinde alana gelip günü geçireceği yerlere yerleşmesinin ardından program İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Mavi Karadeniz Televizyonunun ünlü sunucusu Abdurrahman Uzun’un sunduğu şenlik programının açış konuşmasını Çanakkale Karadenizliler Derneği Başkanı Turgay Kılıç yaptı. Kılıç konuşmasında geleneksel bahar şenliklerinin farklı kültürlerin buluşması olarak değerlendirerek, yerel halkın da katılımı ile bir şölen havasına dönüşmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Karadeniz yöresinin en anlamlı gelenekleri arasında olan yayla şenliklerinin Çanakkale’de çok daha anlamlı bir bütünlük içerisinde kutlandığını, Çanakkale ve çevresinden katılan bölge halkının da katılımı ile sevgi, hoşgörü, dayanışma ve kaynaşma anlamında yadsınamaz bir kültürler buluşmasının coşkulu bir şölene dönüştüğüne vurgu yaptı. 17 yıl önce kurulan derneğin son yıllardaki kurumsal atılımları ile çok önemli projeler ürettiğini ve Çanakkale’nin sosyo kültürel ve ekonomik kalkınmasına ciddi katkılar sağlandığını belirten Kılıç, il genelinde 25 bini aşkın nüfusa sahip Karadenizlilerin her anlamda varlıklarını hissettiren çalışkan, üretken, hoşgörülü, yardımsever ve duyarlı insanlar olarak yaşamlarını sürdürdüğünün altını çizerek tüm katılanlara teşekkür etti.
 
 
Kılıç’ın konuşmasının ardından Çanakkale Karadenizliler Derneği folklor ekibinin Akçaabat Horon gösterisi ile devam eden programda Karadeniz Bölgesinin ünlü ses sanatçısı Yasemin Yıldız sahne aldı. İlk kez şenliğe katılan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Merhaba sevgili hemşerilerim” diyerek başladığı konuşmasında, Karadenizlilerin yaşadıkları her yerde sıcakkanlı, sempatik uyumlu, çalışkan ve üretken insanlar olarak dikkat çektiklerini söyledi. ÇAKARDER’in Çanakkale’de başarılı ve örnek bir sivil toplum kuruluşu olduğunu da vurgulayan Başkan Gökhan, belediyeden dernek tarafından talep edilen özel bir alanı güzel bir peyzaj ile halka açık bir tesis olarak dizayn edilmesi amacı ile derneğe tahsis edeceklerini müjdeledi.
 
Daha sonra sahnelerin sevilen sesi ve Karadeniz’in Ebru Gündeş’i olarak anılan Gizem Kara Karadeniz ve Anadolu müziklerinden oluşan konseri ile şenlik alanına renk kattı.
 
Daha sonra bir konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna; Karadenizlilerin, milletini, vatanını seven ve sonuna kadar bağlı, çalışkan, yardımsever, misafirperver olmak gibi sayılamayacak olumlu özellikleri ile bu ülkenin çimentosu niteliği taşıdığını belirtti. Binlerce Karadenizlinin yanı sıra yerel halkın da ortak bir amaç ile bir arada olmanın, eğlenmenin ve coşku yaşamanın paylaşımını sergilediklerini ve bunun da çok önemli bir mesaj niteliğinde olduğunu vurgulayan Vali Tuna, bu organizasyonu gerçekleştiren dernek yönetimine, üyelerine ve şenliğe katılan tük konuklara teşekkür etti.
 
Daha sonra şenliğin finalinde Karadeniz Bölgesinin önemli seslerinden Onay Şahin sahneye çıktı ve sergilediği performans ve seslendirdiği türküler ile alanı dolduran konuklara coşkulu saatler yaşattı. Çeşitli bölgelere ait horon ve geleneksel oyunların kol kola saatlerce oynandığı şenlikte ayrıca Kan bağış kampanyası, sanatsal etkinlikler ve çeşitli aktiviteler de gerçekleştirildi.
 
 
Paylaş