Kar ve tipi hayatı durdurdu

1395

 Çanakkale’de 23 Şubat Cumartesi günü başlayan kar yağışına tipi ve fırtınada eklenince, yaşam durdu. Sıcaklık gece, -7 derecelere kadar düşerken, gündüz ise -1 derece oldu. Kent merkezi ve ilçelerde yollar kar nedeniyle kapanırken, buzlanmadan kaynaklı şehirlerarası yollarda çok sayıda kaza meydana geldi. GESTAŞ, feribot seferlerini durdururken, 24 Şubat Pazar günü ise seferleri belirli saatler gerçekleşti. Uzun yol araçları, feribot seferlerinin iptal edilmesi ile kuyruk oluştururken, şoförlere kalacak yer ve yemek temin edildi. Kent içerisinde yol açma çalışmaları sürerken, şehirlerarası yollar ise kar küreme araçları ile sık sık temizlendi. Ekipler,  kar ve tipiyle gün boyu karla mücadele ederken, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi resmi sitelerinden sık sık uyarı ve dikkat açıklamaları yapıldı. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bugün için merkez ilçe ve 7 ilçede okulların bugün tatil edildiği belirtildi.

 
Çok sayıda kaza meydana geldi
Cumartesi günü sabah erken saatlerde başlayan kar ve tipi Çanakkale’de yaşamı olumsuz etkiledi. Şehirlerarası yollarda buzlanmadan kaynaklı çok sayıda kaza meydana geldi. Çan yolu Kayadere Köyü civarında buzlanmadan kaynaklı kayan aracın karşı yöne geçerek karşıdan gelen araçla kafa kafaya çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Biga yolu Dişbudak Köyü civarında bir yolcu otobüsü devrildi. Buzla kaplı yolda kayıp kontrolden çıkan otobüs, şarampole yuvarlandı. 8 kişinin yaralı olduğu belirtilirken, yaralıların durumunun ağır olmadığı açıklandı.
 
Yolarda uzun kuyruklar oluştu
Uzun yol araçları, feribot seferlerinin durması ile uzun kuyruklar oluşturdular. Gelibolu Kaymakamlığı tarafından feribotlar çalışmadığı için mahsur kalan tır şoförlerine ve diğer araçlardakilere kumanya dağıtılırken, ihtiyacı olanlara ise kalacak yer temin edildi.   Çanakkale Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik şubesi ekipleri, Çanakkale Otogarı önünde yaptıkları denetimde, tır sürücülerini zincir takmaları konusunda uyardı, zinciri olmayan araçların yola çıkmalarına izin verilmedi. Tırlar, uzun kuyruklar oluşturdular. Kar yağışı ve tipi nedeniyle feribot seferleri iptal edilirken, 24 Şubat Pazar günü ise seferler belirli aralıklarla devam etti. GESTAŞ tarafından yapılan açıklamada; “24.02.2019 Pazar günü olumsuz hava şartları nedeniyle Çanakkale-Kilitbahir-Eceabat hattında Çanakkale’den Eceabat’a tek saat başlarında (11.00-13.00 gibi), Eceabat’tan Çanakkale’ye ise çift saatlerin çeyrek geçelerinde  (14.15-16.15 gibi) seferlerimiz olacaktır. Kilitbahir-Çanakkale hattı çeyrek kala, çeyrek geçe şeklinde devam edecektir.  Lapseki-Gelibolu hattında seferlerimiz ise saat başı devam etmektedir. 24.02.2019 Pazar günü Geyikli-Bozcaada ve Kabatepe-Gökçeada hattındaki tüm seferlerimiz olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edilmiştir” denildi. 
 
Okullar tatil edildi 
Kar yağışının başlaması ile birlikte Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi resmi sitelerinden sık sık uyarı ve dikkat açıklamaları yapıldı. Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan açıklamada belediye ekiplerinin, araç ve yaya güvenliği için gerekli çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü belirtildi. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan resmi açıklamada, ilk ve orta dereceli okulların bugün tatil edildiği ifade edildi. Valilik resmi sitesinden yapılan duyuruda; “İlimiz merkezi ve birçok ilçemizde hakim olan kar yağışı ve buzlanma sebebiyle, öğrencilerimizin mağduriyet yaşamamaları için, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereği; Merkez İlçede ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereği; Gökçeada, Çan, Bayramiç, Lapseki, Biga, Yenice, Eceabat, Gelibolu ilçelerinde 25 Şubat 2019 Pazartesi günü (yarın) resmî ve özel, ilk ve orta dereceli eğitim öğretime 1 (bir) gün süreyle ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli, engelli personel ile hamile personel de belirtilen günde idari izinli sayılacaktır” denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş