"Kapya biberin telafisi ancak bir yıl sonra..."

1035

Çanakkale`nin en önemli tarımsal üretim ürünlerinde kapya biberin tarla fiyatı bu yıl 50 kuruşa kadar düştü. Çanakkale`de üretiminin çoğunluğu Yenice`de olan kapya biber Türkiye`nin biber ihtiyacının yüzde 20`sini karşılıyor. Tarla fiyatlarının düşmesi ile birlikte üretici zor duruma düşerken, siyasi parti temsilcileri de sık sık üreticilerle bir araya gelerek konuyla ilgili yetkililerle temas halinde olduklarını belirtmişlerdi. Ziraat odası Başkanı İsmail Kaya, kapya biber krizine dair gazeteniz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Kapya biberin son 5-6 yılda üretimde ve üretici memnuniyetinde istikrarlı bir şekilde giderken, yılın ikinci yarısında üretimin artması ve talebin düşmesi sebebi ile üreticinin zarar ettiğini söyledi. Tarladan 3 TL`ye çıkan mahsulün 80 kuruşa kadar gerilediğini ve maliyetlerin altına düştüğünü ifade eden Kaya; "Biber üreticileri ciddi ciddi sıkıntıya düşmüş ve çıkmaza girmişlerdir" dedi. Çare aradıklarını ve aramaya devam ettiklerini ifade eden Kaya, bunun telafisinin ise ancak bir yıl sonra karşılanabileceğini ifade etti. Bu yıl için sıkıntını giderileceğini düşünmediklerini belirten Kaya, gelecek yıldan itibaren kapya biberin yeniden kazandırmaya devam edeceğini ifade etti. Üreticinin umutsuzluğa kapılmaması gerektiği ve tarımsal üretimin dünyada ve ülkede daha değerli hale geldiğini belirten Kaya; "Kendilerini koruyarak önümüzdeki yıllarda üretime devam etmelerinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Pazar da sorunlar yaşanmaya başladı"
Kaya açıklamasında; "Bölgemiz birçok ürünün yetiştiği ender bir iklim yapısına sahip. Bu ürünlerden biber bizim en kaliteli üretimini yaptığımız ürünlerden biri. Çanakkale yerelinde değerlendirecek olursak Yenicede diğer ilçelerimize göre daha yüksek üretime sahip. Yine ülke biber üretiminin yüze 20`sini Çanakkale karşılıyor. Biber üretiminde bugüne baktığımız gibi geçmişe de bakmak gerekiyor. Son 5-6 yılda üretimde ve üretici memnuniyetinde ciddi bir istikrar olduğunu görüyoruz. Üretici bu zamanda ciddi bir kazanç elde etmiş ancak bu yıla baktığımızda son bir aya kadar üretici, ürettiği biberi çok rahat bir şekilde iyi fiyatlara pazarlayabiliyordu. Ancak son bir aya baktığımızda özellikle Yenice`de biberin üretiminin hızlanması ile birlikte pazar bulmada sorunlar yaşanmaya başlandı. Tarladan 3 TL`ye kadar toplana biber, 2 TL`ye ardından 1 TL ve altına kadar düştü. Biberin tarla kapasitesine göre 1 TL ve altında bir maliyeti var. 80 kuruş ila 1.50 kuruş arasında bu ürününü maliyeti var. Son 1 ayda da maliyetlerin geri gelmesi ile beraber o bölgede üretim yapan biber üreticileri ciddi ciddi sıkıntıya düşmüş ve çıkmaza girmişlerdir" dedi. 

 
"Telafisi ancak 1 yıl sonra olabilir"
Telafinin ancak 1 yıl sonra olabileceğini belirten Kaya; "Üretmek kolay bir iş değil, zahmet isteyen, emek isteyen, mücadele isteyen bir iş olduğu için bunun telafisinin 1-2 ay sonra olamayacağı, ancak 1 yıl sonra olabileceği içinde üreticimizi üzmüştür. Bizde en az üreticimiz kadar kapya biber fiyatlarının bu şekilde geri gelmesinden üzgünüz. Çareler aradık, aramaya da devam ediyoruz. Ne yazık ki bir üretim fazlası olduğu için, pazara arzın fazla talebinde az olduğu için böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Ancak son 5 yıla baktığımızda özellikle biberde bir istikrar var. Bu yıl Haziran ayının ortalarında üretime başlayıp Eylülü ayının başına kadar üretim yapan üretimcilerimiz kazanç elde ettiler. Son 5 yıl kazanmış fakat bu yılın ikinci yarısında, Ağustos ayının 15`inden sonra üretim yapmaya başlayan üreticilerimiz ne yazık ki pazarda talebin azalması ile beraber sıkıntıya girdiler" dedi. 
 
"Bu yıl sorunun düzeleceğini düşünmüyorum"
Sorunun bu yıl düzeleceğini düşünmediğini belirten Kaya; "Üzülerek söylüyorum bu yılda bun durumun düzeleceğini düşünmemekteyim. Son çeyrekte üretime başlayan üreticimiz umarım en az kayıpla üretimini tamamlar. Önümüzdeki yıllarda bölgemizin en önde gelen üretimlerinden biri olan kapya biber üretiminin yine üreticimize geçmiş yıllarda olduğu gibi para kazandırmaya devam edeceğini düşünüyorum. Üreticimiz umutsuzluğa kapılmasın, önümüzdeki yıllarda bu yılın telafi edileceğini düşünüyorum" dedi. 
 
"Üretim dünyada daha önemli bir hale geliyor" 
Kaya son olarak; "Üreticimiz üzgün ve zarar etti bunu bizde ve konunun muhatabı diğer kurumlarda bunu görmekte. Bu noktada üreticilerimizin önümüzdeki yıllar için kendilerini hazır tutmalarını ve üretmeye devam etmeleri için ellerinden geleni yapmaları en büyük arzum. Umutlarını kaybetmesinler. Üretmek ülkemizde de dünyada da daha da önem kazanıyor. Gittikçe daha da önemli olacak. Kendilerini koruyarak önümüzdeki yıllarda üretime devam etmelerinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş